Lembitu Twerdjanski: erakordne muusika Kullamaal

Kullamaa kiriku oreli kõla on eriline. Foto Arvo Tarmula

Möödunud laupäeval sai Kullamaa kirikus teoks erakordne muusikasündmus selle suve Kullamaa muusikaelus. Mahuka orelikontserdi andis Kullamaa Tantoni orelil maailmamainega orelikunstnik Vita Kalnciema, Läti muusikaakadeemia oreliosakonna professor ja juhataja. Kava haaras teoseid alates väheesitatud Johann Gottfried Müthelist ja Domenico Zipolist kuni Johann Pachelbeli, Rudolf Tobiase, Mikalojus Čiurlionise ja Johann Sedastian Bachini. Kullamaa Tantoni orel näitas üle pika aja, milleks ta võimeline on. Sellist sära, mille meistri käed-jalad kuulajateni tõid, polnud enamik selle kontserdi kuulajaid veel elus kuulnud. Asjata ei nimeta Eesti kuulsaim oreliprofessor Andres Uibo,  käesoleva Tallinna XXXII rahvusvahelise orelifestivali kunstiline juht, Kullamaa Tantoni orelit üheks tema kolmest meelisoreliks. Seegi kontsert toimus selle festivali raames.

Ei püüa siinjuures mingilgi määral pakkuda asjatundlikku ülevaadet teoste esitamisest, selleks peaks olema professionaalne orelikunstnik. Vaid üht asja julgeksin mainida, mida olen ka enne kuulnud. Rudolf Tobiase Largo („Eks teie tea“) August Topmani seades mõjus veidi harjumatult ja uudselt. Kuid eks igal kunstnikul ongi oma käekiri, käsitööline teeb šablooni järgi.

Kontserdi lõpetas kunstnik Bachi Orelipalaga (Fantaasia) G-duur BWV 572. Selle kohta ei tohiks mina oma mannetus muusikatundmises sõnagi öelda. Siiski oli selle võimsa muusikapala helid hea akustikaga pühakojas niivõrd lummavad, et selle lõppedes tekkis mitmesekundiline vaikus, enne kui publik lummusest ärkas. Tunnustada tuleb ka Kullamaa orelikontserdi rohkearvulist publikut, kes suure asjatundlikkusega seda muusikat hindas ja vastavalt ka lõppematu aplausiga ja hüüetega interpreeti tänas.

Orelikunstnik tänas omakorda publikut ja meie oma organisti Ivi Küla, kelle ta oli endale assistendiks kutsunud. Ka Kullamaa Tantoni oreli hindas ta üheks paremaks väljaspool suuri kontserdisaale olevatest, kus ta mänginud on. Mainida tuleks ka seda, et tänu Kullamaa muusikajuhi Loit Lepalaane pingutustele sai orel ka värskelt häälestatud parimate asjatundjate poolt.

Loit Lepalaan andis koos tavakohase lillekimbuga orelikunstnikule üle ka plaadi, millel on professor Hugo Leppnurme Kullamaa Tantoni orelil mängitud ja salvestatud Rudolf Tobiase teosed.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz