Lex Zooz maalis Lihula majaseinale Matsalu loojangutaeva

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Lex Zooz. Andres Hioni foto
Maaling „Matsalu valgepõsk-lagled”. Foto: Lex Zooz

Hiiglasliku seinamaalingu jaoks käis kunstnik ainest kogumas Matsalu vaatetornides ja Penijõel.

65 m² suurune seinamaaling valmis selle nädala alguses, kuid ette valmistama hakkas kunstnik seda juba juunikuus, mil ta rändas Matsalu mail päevi. „Võttis päris palju aega, et kompositsiooniliselt hea lahendus leida. Vaatasin Matsalu loodusest ka hulga filme ja see vaimustas mind,” ütles Lex Zooz. Maalida oleks kunstnik tahtnud paljutki, aga tuli teha valik – laht, kivine rannajoon, Matsalu roostik ja lennul valgepõsk-lagled päikeseloojangu taustal.

Maalingu tellis kunstnikult Lihula tarbijate ühistu esimees Arvo Miilmets ühistu 110. sünnipäevaks ja see asub tarbijate ühistu seinal. Tänavu mais kattis Lex Zooz maalinguga Lihulas Pärna tänava maja otsaseina. See äratas kohapeal ja väljaspool Lihulat suurt tähelepanu.  Miilmetsale maaling meeldis. „Mõtlesin, et tarbijate ühistu majal on ju ka otsasein, peatänava ääres, ja oktoobrikuus sünnipäev tulemas,” ütles Miilmets. Maalingu teema – Matsalu – pakkus välja Miilmets, kes on varem aastaid Matsalu looduskaitsealal töötanud. Kunstnik pakkus välja mitu eri toonides kavandit – Matsalu õhtul, valgemal ajal jne. Välja sai valitud loojang.

Maaling „Matsalu valgepõsk-lagled” valmis viie päevaga kõrvetavas kuumuses tõstukiga seinal rippudes – oli raske, aga seinamaalingu jaoks on kuum ilm parem kui vihmane. „Ja seinaga mul vedas – kella kümnest hommikul kaheksani õhtul jäi sein varju,” ütles Lex Zooz. Varjus kuivavad ja kinnituvad värvid paremini kui lauspäikese käes.

„Matsalu valgepõsk-lagled” on Lex Zoozi teine suurem töö Lihulas. Esimene – „Vaala unistus” – valmis kunstniku, Pärna tänava maja elanike ja Lihula muusika- ja kunstikooli koostöös. Aluspinda aitasid katta ja tutvusid tänavakunstiga kunstikooli lapsed.

Kunstniku sõnul on väikelinnas töötada raskem kui suurlinnas, kus inimesed on ümbruse suhtes ükskõiksemad. „Väikelinnas peab arvestama, et maaling võimalikult paljudele sobiks,” ütles Lex Zooz. Väikelinnade elanikud on konservatiivsemad ja neile läheb ümbrus rohkem korda.

Muidugi äratab väikelinnas töötav tänavakunstnik suurt tähelepanu. „Kui pool pilti oli valmis, siis peatusid ja vaatasid juba peaaegu kõik möödujad. Iga kolmas ütles mõne hea sõna või tundis huvi, kes ma olen,” ütles Lex Zooz. Eriti suure huviga uurisid töötavat tänavakunstnikku eakad ja lapsed.

Seinamaalingu eluiga on kunstniku sõnul vähemalt 25 aastat. Spray-värvid, mida Zooz kasutab, on vastupidavad, ei muutu ega pleegi aja jooksul. Need on mõeldud spetsiaalselt seinamaalingute tegemiseks. „Neid kasutatakse igal pool maailmas,“ ütles Zooz. See, kui kaua maaling vastu peab, sõltub rohkem aluspinnast kui värvidest – kui näiteks krohv peaks hakkama lagunema, laguneb tasapisi ka maaling. Tänavu suvel on Lex Zooz käinud maalimas Põlvas ja Stockholmis.

Lex Zooz äratas rahvusvahelist tähelepanu, kui maalis kaks aastat tagasi Haapsalus Krimmi holmil vana kalakombinaadi varemeis – sealsed maalingud on praeguseks osalt lammutatud, aga jõudnud enne seda Euroopa mainekatesse kunstikataloogidesse.

Lex Zooz elab Haapsalus ja on lõpetanud Peterburi kunstiakadeemias monumentaalmaali eriala. Haapsalus kaunistavad tema maalingud mitut eramaja ja Müüriääre kohviku otsaseina.

Lex Zooz on kunstniku pseudonüüm. Ta ei avalda kunagi oma pärisnime ega lase end pildistada, nii et teda oleks võimalik foto järgi ära tunda, sest leiab, et kunstniku isik pole oluline. Veebileht Graffiti Kings on arvanud Zoozi nüüdisaja kümne huvitavama tänavakunstniku hulka.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
lugeja
5 aastat tagasi

Väga ilus maaling ja sobivas kohas, kus kõik Lihula elanikud ja külalised seda imetleda saavad.Kiitus Tarbijate Ühistule!

läänlane
5 aastat tagasi

Mulle see värvigamma ei meeldi, lilla – roosa ja rohelise kooslus ei ole hea, liiga külmad värvid.

Arvamus
5 aastat tagasi

Rein, ega eraomanik üksi oma ilusat seina ei imetle, ikka meie kõigi silmailuks on see – nii püsielanikele kui sissesõitnuile 🙂

velts
5 aastat tagasi
Reply to  Arvamus

Kesse sinna lihula ikka sisse sõidab?:D

Rein
5 aastat tagasi

Seinamaalingud ongi eraomanike luksus. Maksumaksja raha eest tuleb praktilisi asju teha. Näiteks teid parandada.

Kikerikii
5 aastat tagasi

Aga Haapsalu majavalitsus laskis eemaldada Lihula mnt. 11 (kui ma nüüd aadressiga ei eksi) otsaseinalt pannoo, kus oli kujutatud lennuk, rakett, ja laps ja päike. Tallinnas on niisugused majad Mustamäel kuulutatud kaitse all olevaks. Kogu see tegu toimus 90- nendatel.

Juku
5 aastat tagasi
Reply to  Kikerikii

see pannoo vist seal siiamaani, aga paksu kihi all? neli ruudu on seguga kaetud

Arvamus
5 aastat tagasi

Väga ilus! Tore, et meie avalikku ruumi hakkavad nii huvitavad asjad tekkima. Loodame, et ka Haapsalu linn hakkab niisugust kunsti hindama ja saame siiagi mõne kauni seinamaalingu. Õnneks meil üks juba on, aga see on eratellimus, mitte linna oma. Jõudu ja kõrget fantaasialendu autorile!