Aivo Paljasmaa kergejõustikukommentaar: kuumad päevad Berliinis

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Maicel Uibo on üks Eesti kümnevõistlejaist, kes läheb täna Berliini EMil võistlustulle. Foto Marko Mumm / EKJL

Ammustest aegadest peale on kergejõustikku nimetatud spordialade kuningannaks. Jalgpalli vastukaaluks aga kuningaks. Kuningas selgus hiljuti kuu aega kestnud MMil ja uueks troonipärijaks sai Prantsusmaa koondis. Euroopa parimad kergejõustiklased on kogunenud nüüd nädalaks ajaks Berliini, et selgitada endi seast vana maailma parimad.

Eile õhtul selgusid mitmetel eelvõistlustel lõppvõistlustele edasipääsejad. Nende hulgas oli stardis ka 400 meetri tõkkejooksja Jaak-Heinrich Jagor. Eesti spordisõbra jaoks tõmmatakse aga täna ennelõunal tuurid üsna kõrgeks. Algab kaks pikka päeva kestev kümnevõistlus.

Maicel Uibo asub starti Euroopa hooaja liidrina. Paari kuu eest kogus ta Götzises 8514 punkti. Üksmeelselt peetakse kullasoosikuks muidugi prantslast Kevin Mayeri, kes pole tänavu mitmevõistlust veel läbinud. Isiklik rekord on tal Rio OMilt 8834 punkti, aga üksikalade tippmarkide summa ulatub üle 9300 punkti. Kindlasti on tugevad ka sakslased. Eesti teised numbrid Karl Robert Saluri ja Karel Tilga on tänavu isiklikeks rekorditeks kogunud vastavalt 8137 ja 8101 punkti. Mullu MMil 8371 punktiga neljanda koha võitnud ja Eesti aasta parimaks kergejõustiklaseks nimetatud Janek Õiglast on tänavu seganud vigastused. Koondise ukse taha jäi ka Tilgaga ühevanune ehk 20aastane Johannes Erm, kelle kevadine isiklik rekord 8046 punkti sündis tegelikult vigastuse kiuste. Eesti kümnevõistluse tase on muidugi väga kõrge, sest lisaks viiele 8000 punkti mehele on seda piiri ründamas veel kolm-neli atleeti. Kas see kõik EMilt aga medali tagab, see selgub homme hilisõhtul.

Täna ennelõunal asub eelvõistlusel kettaheiteringi Gerd Kanter, kes lõpetab Berliinis oma pika ja eduka karjääri. 14 suve on Pekingi olümpiavõitja meie meeli äreval hoidnud ja tiitlivõistlustelt kokku 11 medalit võitnud. Tänavu on raske neile lisa saada, sest esmalt tuleb Kanteril lõppvõistlusele pääseda. Mees muidugi oskab tippvormi planeerida ja seega lootust on. 65 meetrit peaks ketas ikka lendama. Paraku on Rio OMi neljandal mehel Martin Kupperil kettakaared tänavu lühikeseks jäänud ja tema lõppvõistlusele pääs oleks meeldiv üllatus. Medalid jagatakse homme õhtul.

Täna õhtul asub starti meeste 400 meetri tõkkejooksus otse poolfinaali pääsenud Rasmus Mägi. Eesti meistrivõistlustel joostud aeg 48,91 tõstis ta tänavuses Euroopa edetabelis neljandaks, aga tegelikult on paljud mehed üksteisest vaid sekundisajandike kaugusel. Peamised medalipretendendid on muidugi mullune maailmameister norralane Karsten Warholm (tänavu 47,65) ja Kuuba päritolu Türgi jooksja Yasman Copello (48,31). Mägi peaks seega tõenäoliselt lahingut pronksmedali pärast. Finaaljooks toimub neljapäeva õhtul.

Homme ennelõunal tuleb odaviske eelvõistlusel platsile aga Magnus Kirt, kes on selle suve komeet ka väliskonkurentide arvates. Kuigi maailma hooaja edetabelit juhib sakslaste kolmik Johannes Vetter (92.70), Andreas Hofmann (92.06) ja Thomas Röhler (91.78), on tabeli neljas mees Kirt (89.75) neid kõiki tänavu vahetus võistluses alistanud. Sakslased viskavad muidugi koduväljakul Berliini olümpiastaadionil, kuid Tõrvast pärit Kirt on nüüd kaheksa viimast võistlust võitnud kõige erinevamatel staadionitel. Odaviske lõppvõistlus toimub neljapäeva õhtul ja meie ootusärevus on muidugi suur.

Lisaks ärevusele ja lootustele on spordihuvilisele jäänud arusaamatuks Eesti kergejõustikuliidu otsus EMile mitte lubada kuulitõukajat Kristo Galetat. 35-aastane atleet, kes suures osas teeb sporti oma kulu ja kirjadega, jõudis enne EMi tulemuseni 19.87, mis oli kolm sentimeetrit normist vähem. Ometi oli mees ootelehel esimene ja oleks kindlasti Berliini kutsutud, aga Eesti alaliit ei andnud Galetale luba. Ettekäändeks toodi, et mees ei osalenud Balti matšil, võisteldes sel ajal rahavõistlusel Soomes. Tegelikult olla niisuguseid meie tipptegijaid teisigi olnud, aga neid ei karistatud. Igatahes tundub lugu tasakaalust väljas olevat ja mingi vale hais on asjal juures. Galeta vastas haisu eirates spordimehele kohaselt, tõugates laupäeval Lihulas Eesti kõigi aegade neljanda tulemuse 20.13. Õigluse mõiste järgi oleks ta pidanud Berliinis startima.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments