Keskkonnaagentuur hoiatab kuuma ilma eest

Lääne Elu

info@le.ee

Keskkonnaagentuuri Riigi Ilmateenistus väljastas eile kuuma ilma hoiatuse: lähipäevil püsib Eestis väga palav ilm, kus maksimumtemperatuurid võivad tõusta 30..31°C-ni, vaid rannikualadel on paiguti jahedam.

Hoovihma võimalus on üksikutes kohtades ning nii ei ole ka sealt suuremat jahutust oodata. Tähelepanu peaks pöörama ka UV-indeksile, mis on kõrge.

Seepärast tuletab keskkonnaagentuur koos päästeametiga meelde:

* Riietu heledasse, sest hele peegeldab päikesekiirgust paremini.
* Riietu kergelt; samas peaks pea olema kaetud.
* Joo ohtralt vedelikku, soovitatavalt vett ja varu seda enda värskendamiseks.
* Kui võimalik, jahuta end aeg-ajalt vees.
* Sõidukis peaksid aknad olema avatud.
* Palavaga väheneb tavaliselt söögiisu, siiski ära unusta söömist.
* Vanemad ning haiged inimesed, eriti need, kes kannatavad kõrge vererõhu ja südamehäirete all, peaksid vältima liigset koormust ja pikalt päikese käes viibimist.
* Arvesta, et palavuse ajal on tegemist ka suurenenud metsa-, maastiku ja üldise tuleohuga.

Kuuma ilma hoiatus väljastatakse kui termomeetrinäit kerkib 30 kraadini vähemalt kolmandikul Eesti territooriumist. Palavust tuleb hinnata nii õhutemperatuuri kui ka õhuniiskuse andmete põhjal, sest kõrge õhuniiskusega on palavust raskem taluda. Eesti soojarekordi ajal oli ka õhuniiskus suhteliselt kõrge ja sellepärast küündis soojaindeks ehk näiv õhutemperatuur peaaegu +40 °C-ni. Ka tuule kiirus on palavuse hindamisel oluline – liikuvama õhu puhul on palavust kergem taluda.

Tõnismäe Südameapteegi juhataja Külli Teder juhib inimeste tähelepanu UV-indeksile ehk ülemaailmsele päikese ultraviolettkiirguse indeksile. “Suvekuumuses tuleb kindlasti jälgida UV-indeksi taset, mis näitab seda, kui kaua võib päikese käes viibida enne, kui see organismile ohtlikuks muutub. Teisisõnu näitab see, kui suur on päikesepõletuse risk. Näiteks küündis UV-indeks viimastel päevadel 6-ni, mis annab ohuhinnangu kõrge,” selgitab Südameapteegi proviisor. UV-indeksi skaala varieerub tasemel 1-10 ning päikesekaitset tuleks kasutada juba hinnangu 3-4 puhul.

UV- indeksit saab jälgida aadressil: http://www.ilmateenistus.ee/ilm/ilmavaatlused/uv-indeks/  UV-indeksi väärtuse kasvades suureneb oht inimese nahale ja silmadele ning kahjustused tekivad kiiremini. UV kiirguse päevadoosid on meie laiuskraadidel suuremad suvel, kevadisest pööripäevast kuni sügisese pööripäevani.  UV-indeksi väärtused varieeruvad päeva jooksul, indeks on kõige kõrgem mõne tunni vältel keskpäeval.

Operatiivset ilmainfot, väljastatud hoiatusi ja kõrgeid UV-indeksi näitusid näeb Riigi Ilmateenistuse kodulehtel www.ilmateenistus.ee või Facebookis: https://www.facebook.com/eesti.ilmateenistus/

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments