Eesti rannikul on arenemas mereleitsak

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Screenshot
Screenshot

Nädalapäevad kestnud soe ja päikesepaisteline ilm on viinud suurel osal Läänemerest mere kuumalaineni, kusjuures vee temperatuur on Saaremaa läänerannikul olnud kohati 5 kraadi soojem kui tavaliselt, küündides üle 16 kraadi. Sama soe oli vesi eile ka Rohuküla sadamas.

TalTechi meresüsteemide kaugseire kaasprofessori Rivo Uiboupini sõnul on mere kuumalained ekstreemsed olukorrad, kui vee temperatuur on vähemalt viis päeva oluliselt kõrgem võrreldes pikaajalise keskmisega.

Lähipäevade mudelprognoosi kohaselt püsivad soojad ilmad annavad alust arvata, et mere kuumalaine kestab edasi. Kuumalaine edasist arengut võivad aga pidurdama hakata merel tugevnevad kirde- ja idatuuled, mis võivad Eesti rannikul põhjustada hoopis sügavatest kihtidest pärineva külma vee kerkimise pinnakihti.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments