Augusti esimene nädalavahetus toob Lihulasse võistlema Eesti tippkergejõustiklased

Fred Vali Aleksander Kreegi mälestusvõistlusel 2016. aastal. Foto: Urmas Lauri
Fred Vali Aleksander Kreegi mälestusvõistlusel 2016. aastal. Foto: Urmas Lauri

Lihulas võistlevad augusti esimesel nädalavahetusel Eesti tippkergejõustiklased. Viiendat korda toimuvad Aleksander Kreegi mälestusvõistlused, teist korda korraldatakse noorte kõrgushüppegala.

Lihulast pärit 1938. aasta Euroopa kuulitõukemeistri Aleksander Kreegi mälestusvõistlused toimuvad juba viiendat korda. Juubelivõistlus toimub laupäeval 4. augustil algusega kell 11. Lihula gümnaasiumi staadionil ja tipptasemel kergejõustikku saab nautida kogu päeva vältel.

Meie spordisangari mälestusvõistlus on aasta-aastalt kasvanud aina suuremaks. Igal uuel võistlusel on lisandunud kas uued võistlusklassid, või leiame võistlusprogrammist uued kergejõustikualad. Esimesel kahel aastal toimus meeste kuulitõukevõistlus. Kolmandal aastal lülitati võistlusprogrammi ka naised ja noored.

Eelmise aasta, neljandal võistlusel otsustasid korraldajad kavasse võtta kettaheite. Selle tarbeks valmistas AS Lihula Maaparandus spetsiaalselt kettaheitepostid. Nüüd, juubelivõistlusel lisandub aga võistlusprogrammi naiste ja meeste odavise. Selle tarbeks paigaldatakse koostöös Pärnu Niidupargi kergejõustikuklubiga Lihula staadionile ajutiselt Mondo odaviskerada. Kõik kolm heiteala korraldatakse heades tingimustes ja kõik tulemused on edetabelikõlbulikud. Võistlus on kogukonna spordirahvale väga tähtis. Kindlasti on see ainus, kus näeb oma ala Eesti paremikku.

Aleksander Kreegi mälestusvõistluste juures ongi kõige positiivsem see, et sellest võistlusest on seni osa võtnud kogu Eesti heitealade paremik. Ka juubelivõistluseks on juba registreerinud mitmed Eesti tipud.

Võistluste peakohtunik on Lihulast pärit spordipedagoog Rein Aule.

Aleksander Kreek

  • Sündinud 25.06.1914 Käru talu, Lihula Vald- Surnud 19.07.1977 Toronto. Ontario provints.
  • Neljakordne Eesti meister kuulitõukes, ühekordne Eesti meister kettaheites
  • Euroopa Meister 1938 Pariis – 15.83
  • Isiklik rekord. Kuulitõuge- 16.40

Pühapäeval, 5.augustil algusega kell 12 kogunevad teist suve Lihulasse noored kõrgushüppajad. Toimub noorte kõrgushüppegala “Hüppame vanavanemate sportimispaigas”.

Sellel võistlusel on täiesti omaette eesmärk ja suund. Võistlus toimub Lihulas, praeguse muusika ja kunstikooli, Lihula rahva jaoks aga Vana koolimaja tagusel muruplatsil. Seal spordiplatsil sportisid kunagi meie vanaemad ja vanaisad ninbg tegid seda suure südame ja tahtega.

Tahame lapsed viia 60-70 aasta tagusesse aega, kus kõik sooritused tehti murul, kus ei kasutatud spetsiaalseid spordijalanõusid-naglisid, kus hüpati, joosti ja tõugati ka paljajalu. Ka meie kõrgushüppevõistlus toimub just sellistes tingimustes – murul.

Kuigi noored sportlased tohivad kasutada naelkingi, on võistluse toimumispaik puude ja põõsaste vahel ja murult tõugates justkui vanasti.

Noortele hüppajatele mängib hüpperütmi taas Lihula muusikakooli puhkpilliorkester.

Mullu oli võistluse aukülaliseks Lõuna-Läänemaa piirkonna ajaloo parim kõrgushüppaja, 1.93 ületanud Gert Oosim. Ka sellel aastal on noortele sportlastele suurepärane üllatus. Ja tublisid spordilapsi ootab korralik auhinnalaud.

Kergejõustikuvõistlused korraldavad Lõuna-Läänemaa jalgpalliklubi ja Läänemaa kergejõustikuklubi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments