1

Jaanipühad möödusid kakeldes

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Jaaniaeg möödus Läänemaa politseile tõsisemate vahejuhtumiteta, kuid ette tuli lööminguid ja tabati purjus alaealisi.

Haapsalu jaoskonna patrullitalituse juhi Meelis Laurmanni sõnul sai politsei 22. juuni õhtust 24. juuni õhtuni Läänemaal 31 väljakutset, millest enam kui pooled olid öisel ajal. „Väljakutsed olid seotud avaliku korra ja rahurikkumistega, lisaks tuli politseil lahendada lähisuhtevägivalla juhtumeid,” ütles Laurmann.

Laurmanni sõnul käis politsei viiel korral lahutamas peretülisid, kuid oli ka neli avalikku löömingut. 22. juunil löödi Alexela tankla lähistel 21aastast naist. Haapsalu politseijaoskonna juhtivuurija Vello Palmitsa sõnul tekkis seal kahe seltskonna vahel vastasseis.

Samal õhtul oli lööming Rüütli tänaval, kus 51aastane mees urineeris vastu majaseina ja seltskond otsustas talle selle eest füüsilise märkuse teha.

24. juunil oli kaks kaklust: Haapsalus Aia tänava kandis rünnati omavahelise nägeluse käigus 21aastast meest, kaklema mindi ka Vormsis.
Politseile teatati ka, et 22. juunil varastati Haapsalus Tamme tänavalt pruun sõiduauto Nissan Maxima. Palmitsa sõnul pole esialgu veel selge, kas tegemist oli ärandamisega, sest kannatanu ei mäleta oma tervisliku seisundi tõttu sel päeval toimunust suurt midagi.

22. juuni õhtul kell 18.32 oli Keila–Haapsalu maanteel Kuijõe külas liiklusõnnetus, kus põrkasid kokku sõiduauto ja veok. Inimesed avariis viga ei saanud.

Laurmanni sõnul tahtis sõiduauto teha vasakpööret ja suunatuligi oli sees, kuid tagant tulev veoautojuht seda ei märganud ning alustas pikal sirgel sõiduautost möödasõitu. Autod põrkasid kokku ja veoauto sõitis kraavi. Kohale kutsutud päästjad likvideerisid veoautol süttimisohu, peatasid kütuselekke ning koristasid tee liiklusõnnetuse tagajärgedest.

Laurmanni sõnul külastasid politseinikud ka jaanitulesid ja Linnamäe jaanitulel jäi neile reedel näppu neli purjus alaealist. Jaanituledelt toimetati kainenema kokku viis inimest.
Pühade ajal registreeriti politseis 19 väärtegu, neist suurem osa olid liiklusrikkumised, millest enamik omakorda kiiruseületamised. Politsei tabas kaks noormeest, üks neist 16-, teine 18aastane, kes olid küll rooli istunud, kui neil puudus juhiluba. 18aastane noormees jäi politseile autoroolis vahele juba kolmandat korda.

Politsei korraldas nädalavahetusel ka puhumisreide. 22. juuni öösel puhutati 217 juhti, kellest keegi polnud joobes. Esmaspäeva, 25. juuni hommikul läbi viidud reidil kontrolliti kahe tunni jooksul 395 juhti, kellest üks oli alkoholi tarvitamise jääknähtudega.

„On tänuväärne, et paljud tähelepanelikud kodanikud annavad joobes inimestest ja ka võimalikest joobes autojuhtidest teada,” ütles Laurmann. Ta lisas, et valdav osa inimestest pidutses jaanipäeval siiski mõistlikult.

Läänemaa haigla erakorralise meditsiini osakonnas (EMO) oli pühade aeg haigla õendusjuhi Marju Lepmetsa sõnul töine, kuigi tõsiseid õnnetusi, mille puhul meedikute abi oleks vajatud, ei olnud. „Jaanilaupäeval oli meil näiteks 39 külastust, pühapäeval 31 – seda on natuke rohkem kui tavalisel tööpäeval,” tõi ta näiteks.

Lepmetsa sõnul pöördus EMOsse tavapärasest rohkem siia kanti külla tulnud inimesi. „Kellel olid rohud otsas, kellel vaja puuk välja võtta, kellel valutas kõrv,” nimetas ta pöördumiste põhjusi. Ta tõi näiteks, et üks mees oli linnuses jaanitulel esinejatele kaasa elades hääle nii kähedaks karjunud, et käis kurgutabletti küsimas. Kaks keskealist meest vajasid esmaabi – üks oli külmnud liha lõigates, teine sibulat hakkides näppu lõiganud.

Lepmets ütles, et üks liik jaanipäevale tüüpilisi vigastusi, millega EMOsse pöördutakse, on seotud jaanimängudega: „Suured ülekaalulised eesti mehed, kes muidu sporti ei tee, saavad jaanipäeval kokku, joovad mõne õlle ja hakkavad sporti tegema – siis kas joostakse omavahel kokku, kukutakse, väänatakse jalg ära vms.”

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
juss
juss

Lepmets ütles, et üks liik jaanipäevale tüüpilisi vigastusi, millega EMOsse pöördutakse, on seotud jaanimängudega: „Suured ülekaalulised eesti mehed, kes muidu sporti ei tee, saavad jaanipäeval kokku, joovad mõne õlle ja hakkavad sporti tegema – siis kas joostakse omavahel kokku, kukutakse, väänatakse jalg ära vms.”

wpDiscuz