Aivo Paljasmaa jalgpallikommentaar: liigne aur lööb kaane minema

Katlakütjad teavad, et ülearu puid ei saa alla laduda, muidu tõstab kaane lendu. Jalgpalli MMil on juba mitu kaant lendu läinud.

Reedeõhtuses Serbia–Šveitsi matšis sündis šveitslaste võiduvärav 90. minutil, kui Xherdan Shaqiri lõi seisuks 2:1. Enne seda oli Šveitsi teisel tähtmängijal Granit Xhakal õnnestunud matš viigistada 1:1. Mõlemat väravat tähistasid Kosovost pärit albaanlased Serbia fännitribüünide ees väljakutsuvalt, imiteerides käsi rinnal ristates Albaania sümbolit, kahe peaga kotkast.

Serblased avaldasid ametliku protesti, sest nende arvates ei ole Kosovo riiki olemas. Tegu on Serbia provintsiga, kes isetahtsi kuulutas ennast 2008. aastal iseseisvaks. Ometi on enamik ÜRO liikmeid ja ka ülemaailmne jalgpalliföderatsioon (FIFA) Kosovo iseseisvust tunnustanud. Ent patust pole puhtad ka Serbia fännid, kes lehvitasid tribüünil poliitilisi ja Kosovot solvavaid loosungeid. FIFA distsiplinaarkomisjon on asunud asja uurima. Šveitsi tähtmängijaid ähvardab kuni kahemänguline võistluskeeld avalikkuse provotseerimise eest. Nii on jalgpallireeglites kirjas.

Tavaolukorras käitume me vaoshoitult, aga vutiväljakul, kus riigid omavahel vastamisi lähevad – kui puid aina alla panna, lööb ikka vere käima küll. Veri aga on teadagi paksem kui vesi.

Ehtne sõda käis jaanilaupäeva õhtul Saksamaa ja Rootsi vahel. Rootslased olid enne mängu lubanud sakslased lennuki peale ehk koduteele saata. Matš algaski valitsevale maailmameistrile kurjakuulutavalt, kui soome päritolu Ola Toivonen viis svenssonid 1:0 juhtima. Sakslased olid sel hetkel kogu maailma silmis muutunud tavalisteks peksupoisteks, kes alagrupist edasi ei pääse. Teist poolaega alustasid nad aga verejanuselt nagu Teutooni ordu sõdalased.

Jalgpall võib ju kaugelt vaadates tunduda ilus kõksimine, aga tegelikult käib mees mehe vastu julm üksteise füüsiline hakkimine. Üsna tihti ületab see ka lubatu piiri. Sakslased surusid rootslasi totaalselt ja sõjakalt ning jõudsid viigini 1:1. Ometi tundus, et enamat nad ei suuda. Mängu viiendal lisaminutil lennutas aga Toni Kroos filingraanse täpsusega palli karistuslöögist vastaste väravavõrku. Suur Saksamaa ohkas kergendatult, saatuse sõrm oli taas neid hävingust päästnud.

Peatselt kõlanud lõpuvile mattus üleüldisesse eufooriasse ja osa saksa mängijaid ja abilisi jooksid Rootsi meeskonna laagri ette võidurõõmu välja elama. Viimastele mõjus see alandavalt ja mindi isegi kättpidi kokku. Katlakütja hõõrus aga heameelest käsi, et suutis järjekordse kaane lendu lasta.

Enne mängu viitasid paljud kommentaatorid statistikale, et tavaliselt esinevad sakslased MMi finaalturniiri teises mängus kesiselt, rahuldudes viigi või isegi kaotusega. Õnneks ei valitse mänguväljakut statistika, vaid ikka mehed, kes astuvad võitlusse põhimõttel „siin ja praegu”.

Argentina kohale kogunesid neljapäeva hilisõhtul mustad murepilved, kui Horvaatia koondis neist teeruliiga üle käis, võites 3:0. Argentina telestuudios peeti isegi peiesid, kui kommentaatorid minutilise leinaseisakuga kunagise hiilgusega hüvasti jätsid. Tango sünnimaa võis järgmisel päeval siiski kergendatult hingata, sest Islandi allajäämine Nigeeriale jättis Argentinale viimase võimaluse alagrupist edasi pääseda. Selleks tuleb täna õhtul Nigeeria alistada.

Katlakütja tundub aga olevat kiuslik mees, sest Argentina katla alla ei raatsi ta halgusid visata. Nii morni Lionel Messit, kes on viiel aastal tunnistatud maailma parimaks jalgpalluriks, pole publik näinudki. Enne MMi paljude arvates Argentina peamiseks jõuks nimetatud Messi redutab pärast ebaõnnestumisi oma hotellitoas ega suhtle isegi meeskonnakaaslastega. Äkki toimub täna imeline ümbersünd?

Viimaste päevade väravarohked mängud tõstsid oluliselt ka MMi ühe mängu keskmist väravataset. Kokku on pärast alagruppide teist vooru ehk 32 mängu löödud 85 väravat, mis teeb keskmiselt peaaegu 2,7 väravat ühes mängus. Väravaküttide edetabelit juhib inglaste tähtründaja Harry Kane viie tabamusega. Cristiano Ronaldo (Portugal) ja Romelu Lukaku (Belgia) arvel on neli tabamust. Kolm väravat on kirjas venelasel Denis Tšerõševil.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments