Vabaerakonna liige: Palo üürimajade asemel noorte perede jaoks maamajade eramurent

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Urve Palo. Foto: Urmas Lauri
Urve Palo. Foto: Urmas Lauri

Vabaerakonna juhatuse liige, Viljandimaal elav Ain Ostra teeb ettepaneku luua noorte perede jaoks riiklik eramurendi programm.

“Majandusminister Urve Palo surub valitsuses jonnakalt läbi oma maapiirkondadesse mõeldud uute munitsipaalmajade ideed. Minu meelest ei ole see eriti terane mõte,” leiab kuue lapse isa Ostra.

Tema sõnul võiks kasutada hoopis teist lahendust. Ostra meenutas, et kunagi algatati programm “Maale elama”, mis kõlas hästi, aga lõppes ei kusagil.

“Riik peaks looma maapiirkondades asuvate vanade eramute remondiprogrammi. Riik, konkreetsemalt majandus- või maaeluministeerium, suunab renoveeritud majad konkursile, kus osalevad noored pered. Konkursil osalemise tingimused on kahtlemata vaja täpsemalt läbi mõelda, aga see on tehniline küsimus. Riik annaks sel konkursil kinnistud rendile väljaostmise tingimusega. Rent oleks null eurot, ent noored peaksid maksma igakuiselt sümboolse summa. Näiteks 166,67 eurot kuus. Lisaks sellele kustutaks riik iga lapse sünni järel mingi protsendi võlast, ühe lapse kohta näiteks 15 protsenti,” kirjeldas Ostra ideed, kuidas päästa vanad maamajad lõplikust hävimisest ja tuua senisest märksa rohkem noori inimesi väikestesse paikadesse elama.

Ostra sõnul peab rendisüsteemi rakendamisel välja mõtlema ka mingisuguse tagastamise või loobumise mehhanismi, sest õnnetus ei hüüa tulles ja teinekord kasvavad ka ema-isa üksteisest lahku. Suure pere isa hinnangul päästaks eramurendi süsteem noored pered kohe elu alguses Skandinaavia pankade laenuorjusesse langemisest. Samuti soodustaks ja toetaks programm Ostra hinnangul lastesaamist.

Vabaerakonna juhatuse liige lisab, et juhul, kui riik garanteeriks teatud hinnaga vanade remontivajavate majade ostmise, siis ehk müüksid maju ka need inimesed, kes praegu heietavad seisva kinnistu suvekoduks ehitamise üle, kuid kardetavasti selleni ei jõuagi.

“Pealegi, riik saaks teha suuremahulisi ehitusmaterjalide hankeid, mis vähemalt teoreetiliselt tähendaks soodsamaid hindu ja seeläbi ka odavamat remondikulu,” lisas Ostra.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Maale elama
5 aastat tagasi

Igati õige mõte. Sama võiks olla ka elamukrundiga.