Haapsalus tuleb noorte arvamusfestival

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Haapsalu noortevolikogu juhatus Dan Taidla (vasakul), Karl-Edward Uibo ja Viktoria Joonasing. Foto erakogu

Kohalike noorte eestvedamisel tuleb Haapsalu promenaadil 17. juunil esimene noorte [eel]arvamusfestival. Kolmest arvamuslavast ühe teema on juba paigas, ülejäänutele saab ideid välja pakkuda 27. aprillini.

Eesti esimene arvamusfestival toimus Paide Vallimäel 2013. aastal. Paide arvamusfestivalidest on innustust saanud mitmed piirkondlikud festivalid, mida nimetatakse [eel]arvamusfestivalideks. Haapsalu noorte [eel]arvamusfestivali eesmärk on toetada noorte hääle tugevnemist avalikus aruteluruumis.

„Me mõtlesime noortevolikoguga juba ammu, et Haapsalus tuleks korraldada mõni suurem ja nimekam üritus noortele. Siis tuligi mõte arvamusfestivalist noortepärases vormis,” rääkis Haapsalu noortevolikogu esimees Karl-Edward Uibo. „Saime tuttavate kaudu ühendust arvamusfestivali korraldajatega. Nad on meile nõu andnud ja abiks olnud, aga korraldame selle festivali ikka ise.”

„[Eel]arvamusfestivaliga Haapsalus soovime motiveerida ka Läänemaal elavaid inimesi avaldama oma arvamust, küsima olulisi küsimusi ning üheskoos vajalikke muutusi ellu kutsuma,” ütles suure arvamusfestivali eestvedaja Maiu Lauring.

Haapsalu [eel]arvamusfestivalile tuleb praeguse seisuga kolm suurt arutelulava. „Ühe lava teema on juba kokku lepitud ja on pühendatud riigikogu valimistele. Kahe lava teemade leidmiseks teeme aga ideekorje. Loodame, et Läänemaa noored ja nooremeelsed saadavad meile oma ideed 27. aprilliks,“ rääkis Uibo.

Teemasid, mis vajavad diskussiooni või lahendusi, saab kirja panna internetis lingile, mille leiab, kui otsida sõnu „Haapsalu eelarvamusfestival”.

Festivali meeskond valib välja hästi põhjendatud ideed. Eriti oodatud on erinevaid arvamusi esile toovad ja nende vahel dialoogi loovad arutelud, kaasarääkimist võimaldavad aruteluvormid nagu töötuba või grupiarutelu, eksperimendid ning lahendustele keskenduvad ideed.

11. maiks annavad korraldajad ideede kohta tagasisidet ja algab arutelude ettevalmistus. 16. maist hakatakse samm-sammult programmi avalikustama ja tutvustama.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments