Saueaugu teatritalus etendub sel suvel „Ilmavõõras”

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Saueaugu teatritalu peremees Margus Kasterpalu. Eduard Lauri foto

„Ilmavõõras” on lugu luulest, armastusest ja kosmosest. Piletid tulid müüki täna.

Tegu on spetsiaalselt Saueaugu jaoks kirjutatud tükiga. Tekst põhineb Lauri Sommeri novellil „Hilised lemmelehed”, Jaan Kaplinski romaanil „Seesama jõgi” ja Uku Masingu poeemil „Saadik Magellani pilvest” ning dokumentaalmaterjalidel. Loo on kokku kirjutanud Priit Põldma.

Saueaugu teatritalu peremees Marus Kasterpalu ütles, et tegi Põldmale paar aastat tagasi ettepaneku mõelda midagi noorematele näitlejatele ja Saueaugu teatritalule.

„Nüüd ta siis pakkuski välja selle teksti,” ütles Kasterpalu.

Põldma on 2017. aasta Panso preemia laureaat ja lõpetab kevadel lavakunstikateedri dramaturgia õppesuuna.

Põldma sõnul tõukus „Ilmavõõras” küll põhiliselt Kaplinski romaanist ja Sommeri novellist, kuid on siiski omaette lugu – lugu vaimsete otsingute ja hoidmist vajava argielu valusast vastuolust ning inimlikust igatusest need kaks elusolemise poolust kuidagi ühendada.

„Ilmavõõra” lavastab Ringo Ramul (Ugala). Osades Saueaugu lavastustes aastaid mänginud Aleksander Eelmaa ja Garmen Tabor ning noored näitlejad Grete Jürgenson ja Joosep Uus.

Lavastuse kunstnik on Marion Undusk. Kokku antakse kaheksa etendust juulis ja augustis.

Teatritalu tutvustab oma Fb-lehel uut suvelavastust nii: „On soe ja ilus suvi ühes Eesti maanurgas 1960. aastate alguses. Vananev õpetlane ja poeet – üks Eestimaa targemaid mehi, kel pole okupatsioonitingimustes võimalik oma loomingut avaldada, kuid kes sellest hoolimata on vaimsetes ringkondades kõigutamatu autoriteet – ning tema abikaasa, kes on pühendanud kogu elu oma mehe toetamisele, naudivad puhkuseidülli suvekodus looduse rüpes, eemal linnast, argikohustustest ja võõrvõimu varjust.

Neile saabub külla ühe peretuttava tütar, kellega on kaasas tema luuletajast sõber. Noor luuletaja leiab vanas kirjamehes kauaigatsetud õpetaja ja püüab kõigest hingest järgida tema vaimseid otsinguid. Suve jooksul mängitakse nelja inimese kiindumus- ja andumussuhted põhjalikult ümber. Ning iga suve järel tuleb sügis.”

Juunis ja juulis näeb Saueaugul taas mullust suvelavastust „Me olime kodutütred” (lavastaja Margus Kasterpalu, Gertrud Larssoni tekst).

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments