Linnaaiast huvitunud arutasid, kuhu rajada aed

Kätlin Tamm ja Eve Merima vaatavad üle See teatri rõdu, kuhu tuleb rõduaed.
Kätlin Tamm ja Eve Merima vaatavad üle See teatri rõdu, kuhu tuleb rõduaed.

Laupäeval kohtus See teatris üheksa aiandushuvilist, kellel on plaanis kaasa lüüa rajatavates linnaaedades.

Linnaaiad on maailmas aina enam populaarsust koguvad kogukonnaaiad, kus osalised saavad ise endale meelepärased köögiviljad kasvatada ja olla toiduainetööstusest vähem sõltuvad.

„Ise aeda pidades saab nii tervisliku toidu kui ka füüsilise koormuse,“ arvas üks kohaletulnutest.

Linnaaedasid on võimalik pidada mitmel viisil – võib tegeleda rõdu- ja katuseaiandusega, kuid võib ka era- või linnamaal aeda pidada.

Inimesi, kes olid linnaaia arutelule kohale tulnud, huvitas eelkõige, et aiamaa asuks kodule lähedal.  Aiamaale minek ei tohiks kulutada liiga palju energiat. Samuti sooviti, et vesi oleks lähedalt võtta.

Erinevate kohtadena, kus linnaaed olla võiks, pakkusid kohaletulnud välja nii kortermajade ümbrusei, tühje krunte, näiteks Metsa ja Haava tänava nurgal olevat, krunte, mida linn Paralepas müüb, Metsa, Vee ja Vaba tänava nurgal olevat krunti, Õhtu kaldal olevat muruplatsi ja raudteejaama lähedal olevat maa-ala.

Viimane variant meeldis kohale tulnutele kõige rohkem, sest pole nurgatagune ning selles kohas saab linnaaiandusega luua linnale kuvandit.

Esimesel aastal toimuks linnaaiandus katseprojekti korras.

„Saaksime inspiratsiooni ja tahet, et teha järgmisel aastal suuremalt ja paremini,“ ütles eestvedamise algataja Kätlin Tamm.

Teise katseprojektina hakatakse See teatri rõdul köögivilju kasvatama. Möödunud aastal kasvatas teatrirahvas seal juba basiilikut, tilli, sibulat ja tomateid.

Võimalus, et linnaaiandus satub vandalismi ohvriks, on kohale tulnute arvates pigem kultuuri küsimus.

Muuhulgas tuli aiahuvilistel jutuks ka muu linnahaljastus, näiteks võiks linn ringristmike ringid ilusaks teha, ideid selleks saaks Prantsusmaa ringristmikelt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kaalikas
6 aastat tagasi

Mina pakuks, et võiks ära kaotada Metsa tänava kõnniteed ja sinna rajada peenrad. Sõiduteelt hea ämbriga vett võtta.
Kõik augud sõiduteedel, võiks ka näiteks porgandeid täis külvata.
Siis oleks hea koht linnavalitsuse esine plats. Seda võiksid riikliku käsu korras ametnikud harida ja kui saaki ei tule, siis preemiat ei saa.

roheline sibul
6 aastat tagasi

mis puutub rõduaed ehitusinspektorisse, ammugi on ju rõdudel pottides, kastides midagi nii silmailuks kui suhu pistmiseks kasvatatud. Ei tooda ju kalluritäit mulda lihtsalt prauhti keset rõdu -ikka vastavad anumad, nõud on selleks ja need on paigutatud rõdule

kas
6 aastat tagasi
Reply to  roheline sibul

maxima katusevaring on meelest läinud, seal oli ka hea tahe taga

kaalikas
6 aastat tagasi

mida ehitusinspektor selle rõduaia kohta ütleb

hkn
6 aastat tagasi
Reply to  kaalikas

Võib kasutada võimalust vait olla.

aktivist
6 aastat tagasi
Reply to  hkn

hakkame parem kuupeale redelit ehitama