RMK teeb Paralepas 12 hektaril lageraie

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Kollakamate laikudega on kaardil märgitud lageraie alad. Foto Arvo Tarmula

RMK võtab Paralepas Ungru teest lõuna poole jääval alal maha metsa 12 hektarilt, metsatöö on lõpusirgel.

Läänemaa metsaülema Tanel Ehrpaisi sõnul raiutakse Paralepas metsa, mis tuleks maha võtta, et see ei häviks. „Me ei tee seda raha pärast. Muidu kümne aasta jooksul kukub see mets maha,“ ütles ta.

Raielanke on kaheksa. Maha võeti nii okaspuumetsa kui ka lepikuid. „Kogumaht võiks orienteerivalt 2000 tihumeetri kanti jääda,“ ütles Tanel Ehrpais.

RMK kutsus huvilised metsaraie plaane arutama jaanuaris. Ehrpais selgitas kohaletulnutele, et arvestuslikult peab Paralepas aastas raiuma lähiaastail metsa 3–3,5 hektarilt aastas. Inimesed leidsid, et parem oleks teha kolme aasta töö korraga ära, sest see häirib metsaskäijaid vähem.

„Kepikõndijad, orienteerujad – väga paljud kasutavad seda metsa,“ ütles metsaülem. „Talvel on siin parem teha, sest rahvast on vähem.“

Ungru silla juures tehtavat raiet kirjeldas Ehrpais kui rohkete seemnepuudega lageraiet.

„Me jätame sinna kõik ilusad männid ja tammed edasi kasvama,“ ütles ta. „Samuti toome sellelt langilt ka raiejäätmed ära, et vähendada tuleohtu.“

Viimati raiuti Paralepas sellises mahus metsa kümmekond aastat tagasi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
arvamus
6 aastat tagasi

klassikaline “kaasamine”. Kaasame ikka nii, et võimalikult vähe informeeritust, võimalikult vähe inimesi saaks teada. Ja muidugi see ammu äraleierdatud plaat meie metsadest “küpseks saanud-kohe kukuuvad ümber”. Huvitav, et RMK ja riik on viimasel ajal küpsust määratlema hakanud nii 60-70 aasta ümber. 200 aastane võimas kuusk ei mahu nende määratlusse kuidagi- küll aga räägivad sellest teadlased.

hahaha
6 aastat tagasi
Reply to  arvamus

täpselt !

Kristo
6 aastat tagasi

Vähe hilinenud uudis. Seda teemat oleks pidanud kajastama enne kaasamiskoosoleku toimumist, millest paljud nö. “kutsutud” said teada alles siis kui palgikuhjad tee äärde hakkasid kuhjuma.