Teisipäeval räägitakse raamatukogus riiklikest teenetemärkidest ja rahvuslipu sünniloost

Valgeristi teenetemärk. Foto Vabariigi Presidendi kantselei

Teisipäeval, 20. veebruaril kell 15 tulevad Lääne maakonna keskraamatukokku Läänemaa juurtega Tallinna Rüütiordude muuseumi kuurator Kristjan Kaljusaar ja folklorist Jaan Sudak, kes räägivad Eesti riiklikest teenetemärkidest ja sinimustvalge lipu loost.

Haapsalust pärit Kristjan Kaljusaare loeng on Eesti riiklikest teenetemärkidest, eeskätt nende iseäralikust ajaloost 1920ndate ja 1930ndate Eesti Vabariigis. Ühtlasi räägib Kaljusaar neile eeskuju andnud ordenite värvikast sajanditepikkusest arengust, mis ulatub tagasi keskaegsete rüütliordudeni, mille traditsioonidest sarnased aumärgid alguse said ja millega koos ordenite olemus ning tähendus aegade vältel on muutunud ja teisenenud.

Lihulast pärit Jaan Sudak esitleb kogumikku „Sinimustvalged lood“, mis jutustab sinimustvalge lipu lugu läbi mitme põlvkonna hääle. Raamatu koostamiseks tegid Sudak ja Sten-Erik Tammemäe põhjalikku tööd arhiivis ja mälestuste kogumisel ning raamat ühendab lugusid sadakonnalt inimeselt alates rahvuslipu loomisest kuni tänapäevani. Lugusid täiendab rikkalik fotomaterjal ning lühiülevaade Eesti lähiajaloo perioodidest.

Sudak on Tartu ülikooli magistrikraadiga lõpetanud folklorist, kes töötab Eesti Mälu instituudis režissöörina. Tema tööks on dokumentaalsisu tootmine ja elulooliste videolugude loomine Eesti lähiajaloost. Varasemalt on trükist ilmunud tema magistritööl põhinev teos “Luupainajad Kihnu rahvausundis”.

Lisaks on raamatukogu kahel korrusel üleval Kaitseliidu Lääne maleva meenete näitus „Kaitseliidu meened 2“, kus on väljas kaitseliitlaste auhinnad või hinnalised kingitusel ning kõnetavad moel või teisel kaitseliitu ja tema allorganisatsioone. Eksponaatide seas on karikad ja autasud, lisaks eestiaegsed meened ning unustusse vajunud uue aja esemed ja meened.

Kõige uuem näitusel väljas olev meene on Kaitseliidu 100. aastapäeva juubelimark, esimese päeva ümbrik ja hõbedases ümbrikus komplekt, mille on allkirjastanud Kaitseliidu ülem kindralmajor Meelis Kiili ja postmargi kujundaja Lembit Lõhmus.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments