Mati Kallemets oli Tamsalu suusamaratonil oma vanuseklassi parim

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Pühapäeval 4. veebruaril toimus Estoloppet-sarja esimene etapp 20. Tamsalu suusamaraton vabatehnikas, kirjutas võistlusel osalenud Mati Kallemets oma Facebooki-postituses.

Estoloppeti suusamaratoni põhisõit toimus Pannjärve Puhkekeskuse 10 km suusarajal ja kohati oli rajal lund ikka vähevõitu ning tõusudel pidi jälgima, et suusk kividele või mullale ei satuks ja suusapõhi terveks jääks.

Läänemaad esindasid Taavi Lehemaa Alutaguse suusaklubist, Jaanika Paalmäe ja loo postitaja [Mati Kallemets] suusaklubist Sula ning Mati Jaaku Taeblast.

Meeles olid eelmise aasta Estoloppeti Pannjärve klassikamaratoni rasked hetked raja lõpuosa ränkadel tõusudel, kus „pilt kippus tasku“ kaduma ja tänu kaasvõistlejate ergutusele „ära jää seisma ja liigu“ ja seda eriti lumerõngamäe pikal tõusul 2 km enne lõpujoont.

Eesmärgiks seadsin 10 km ringi läbida ca 40 minutiga, et ei hakka maratoni alguses rapsima ja võtan rahulikult omas tempos kuna eelmise päeva KL MV 3 km oli veel jalgades tunda.

Enne starti korralik soojendus ja olin valinud stardikoridoris koha 151 kuni 200 ning panin suusad joonele. Peale soojendusjooksu läksin suuski otsima, siis leitud hakkasin suuski kinna panema kui selgus, et aukudega Fischerid kuulusid minu järgi startivale noorikule, vabandused ja minu suusad tema suuskade ees.

Kohe oli stardipauk ja ligi kolmsada suusatajat tormas rajale. Nagu stardijärgsetel momentidel ikka kippus suusarada kitsaks jääma ja pidi jälgima, et varustus rüsinas terveks jääks ning nii mõnigi pidi otsa stardi poole põõrama uut suusakeppi hankima.

Peale teist kilomeetrit oli pikk kitsas tõus, kus tuli järjekorras seista, et tõusule pääseda, seejärel lagunes suusatajate rivi mõõda rada laiali ja üsna pea tekkis võrdse tempoga suustajate grupid. Tänu Rene poolt hästi ettevalmistatud suuskadele oli lipe hea ja polnud probleeme grupis püsimisega ning kippusid teistele selga libisema või sai eelsõitjast pingutamata mõõda.

Lumerõngamäe tõusust sai ilusti üles ja esimene 10 km ring läbitud. Joogipunktis ei saanud geelipudelit kätte kuna vöökoti lukk ei tulnud lahti ning kulus mõni aeg kui joogipunktist minema sain, kella järgi 43 min esimene 10 km ja minu grupp oli läinud oma teed.

Üritasin tempot tõstes gruppi uuesti kätte saada ja õnnestus grupile sappa saada pikal kitsal tõusul. Üsna pea tuli teise ringi alguse kiirendusele lõivu maksta ja jäime kolme mehega grupist maha.

Teine 10 km ring kiirem 41 min ja ei hakanud joogipunktis geelipudeliga sehkendama ja piirdusin jõujoogiga, et mitte grupist uuesti maha jääda. Hoidsin mõõdukat tempot, et Lumerõngatõusust hooga üles saada ja see peaaegu õnnestus ning kannatasin ära, sest lõpujooneni jääb ainult kaks kilomeetrit.

Viimased kilomeetrid lõpujooneni oli üks suur kannatamine ja lõpujoonel kolmanda 10 km ringi ajaks 43 min, koguaeg 2:07:03 koht kolmandas saja ehk 210. ja M70 vanuseklassi esimene.

Väga head suusavormi näitas Taavi Lehemaa, kes ajaga 1:22.08 esimese kümne hulgas suurepärase 9. kohaga ja Eesti olümpia koondise liikmele maratoni võitjale Algo Kärbile kaotas ainult 3 min 19 sek.

Väga hea võistluse tegi Jaanika Paalmäe ajaga 1:47.19 129. koht ja naiste üldarvestuses 7. koht. Neljas Läänemaa suusataja Mati Jaaku ajaga 2:29.26 249. koht vanuseklasi M50 arvestuses 38. koht.

1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Juss
4 aastat tagasi

Finishiprotokoll näitab siiski, et Mati oli oma vanuseklassi 5 osalise konkurentsis 2. Aga tubli ikkagi!