Taimetoidunõu – kikerherneomlett

Kikerherneomlett. Foto: Elisi Salm

Hommikusöök söö ise, lõuna jaga sõbraga, õhtusöök anna vaenlasele – vana ütlus küll, aga tõepõhi on sel tarkuseteral all. Korralik hommikusöök hoiab vere glükoosisisalduse tasakaalus ja aitab vältida liigset näksimist enne lõunasööki. Kuna aju vajab kütust, siis ei ole hommikusöögi ärajätmine kõige parem idee. Eriti rõõmustab meie aju kvaliteetsete süsivesikute üle ja isututel tasub seetõttu süüa kasvõi mõned tükid puuvilja ja peotäis pähkleid.

Praemuna ja peekoni ajad on aga ümber, sest need sisaldavad suures koguses kolesterooli ja küllastunud rasvhappeid, mis on südame-veresoonkonnahaiguste (eestlaste tapja number üks) põhjustajad. Õnneks on meil tohutult palju tervislikumaid valikuid. Näiteks kausitäis puuvilju ja marju, rosinate ja marjadega keedetud täisterahelbepuder, kurgi-tomati-paprika-redise-avokaado- jt aedviljade ja hummusekattega täisteraleivad, smuuti sügavkülmas leiduvast või… äkki hoopis kikerherneomlett laupäeva hommikul.

Kikerhernejahu on valgurikas ja hea asendus munale, sest ei sisalda ei kolesterooli ega küllastunud rasvhappeid. Üsna sarnane on ka hernejahu, mis võib poes olla isegi sagedaminisaada. Kikerherneomletti võiks nagu harjumuspärast omlettigi täiendada köögiviljadega – eriti hästi sobivad minu arvates sibul, küüslauk, šampinjonid, paprika, tomat, aga lisada võib peaaegu kõike, mida parasjagu kodus leidub ja mille järele isu on.

Vaja läheb:

Kikerhernejahu (4–5 kuhjaga supilusikatäit)

Vesi

Mõned šampinjonid

1 keskmine sibul

Pool paprikat

1 suurem tomat või peotäis kirsstomateid

1 küüslauguküüs

2 supilusikatäit maitsepärmi

Muud kodus leiduvat. Mina lisasin veel tükeldatud rooskapsaid, aga võib kasutada ka ohtralt maitserohelist või spinatit

Maitsestamiseks soola, pipart, punet, basiilikut, paprikapulbrit jms

Praadimiseks sorts õli

Haki peeneks sibul ja küüslauk, viiluta šampinjonid ja tükelda paprika, tomatid ning rooskapsad (või muu kraam). Sega kausis kokku maitseained, maitsepärm ja kikerhernejahu, lisa hakitud köögiviljad ja seejärel vesi, et tekiks paksema pannkoogitaina moodi mass (pigem paksem kui vedel). Sega korralikult. Võid lasta ka mõned minutid seista. Võta korralikpann, aja õli kuumaks, vala tainas pannile ja aja see ühtlaselt laiali. Prae kummaltki poolt 5–6 minutit (kasuta ka kaant). Ümberpööramiseks on hea ülepanniomlett poolitada või neljaks tükiks teha. Voilà!

Maitsepärm ehk pärmihelbed on ilmselt paljudele uus ja tundmatu toiduaine, kuid köögis võiks see suurepärane B-grupi vitamiinide allikas olemas olla. Peale selle sisaldab maitsepärm ohtralt valku, kiudaineid ning mikroainetest näiteks seleeni ja tsinki. Maitsepärm annab toitudele juustuse-pähklise meki ja rahuldab meie umami(salapärase viienda maitse) vajadust. Sobib hästi kasutada ka riivjuustu asemel pastaroogades.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments