1

Kadri Simsoni umbusaldamine ei läinud läbi

Avatar

BNS

Kadri Simson. Foto: Arvo Tarmula

Opositsiooni algatatud umbusaldusavaldus majandus- ja taristuminister Kadri Simsonile kukkus kolmapäeval riigikogus läbi.

Reformierakonna, Vabaerakonna ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni algatatud umbusaldusavalduse poolt hääletas riigikogus 44 saadikut, vastu oli 49 ja erapooletuid ei olnud, üks saadik jättis hääletamata. Hääletusel osales 94 riigikogu saadikut.

Kolm opositsioonifraktsiooni algatasid parlamendi kolmapäevasel täiskogu istungil umbusalduse avaldamise minister Simsonile, mis valitsuse ettepanekul samal päeval riigikogus hääletusele pandi. Umbusaldusavalduse kohaselt ei lähtu minister Simson oma otsustes Eesti majanduse, vaid erakondlikust ja perekondlikust huvist ega põhjenda oma valikuid majandusala ministrile kohasel viisil. Avalduse esitajate hinnangul ei valda ta mõjuanalüüse, tasuvusarvutusi ega alternatiivide võrdlust ning ei taju raha päritolu ega huvide konflikte. Umbusaldusavalduses tuuakse esile probleemid, mis on seotud põllumajandustoetuste, transpordivaldkonna ja investeerimiseelistustega.

Minister andis selgitusi umbusaldusavalduses toodud etteheidete kohta ja põhjendas vastuvõetud otsuseid ning vastas saadikute esitatud küsimustele.

Läbirääkimistel sõna võtnud fraktsioonide esindajad tõid välja oma seisukohad umbusaldusavalduse kohta.

Reformierakondlane Arto Aas põhjendas umbusaldusavalduses esitatud etteheiteid. Tema arvates ei olnud ministri selgitused veenvad ja heitis ministrile ette vastuvõetud otsuste puhul põhjendatuse puudumist. Vabaerakonna saadik Artur Talvik heitis Simsonile ette omade toetamist ja omade huvide esile seadmist. Tema arvates on taolisi taunitavaid juhtumeid olnud ministri vastutusalas. EKRE liidri Mart Helme sõnul oli ministri vastustes tunda propagandalaviini. Ta heitis ette maksumaksja rahadega eksperimenteerimist. Helme arvates on valitsuse usalduskrediit läbi saamas.

Simsoni erakonnakaaslane, keskerakondlane Jaanus Karilaid ütles, et umbusaldusavaldusel pole jõudu taga, mis on põhjendamatult kokku traageldatud.

Umbusalduse läbiminekuks on vaja riigikogu koosseisu häälteenamust.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Sass1.
Sass1.

Kadri Simson? ei olegi Kadri Simpson?

wpDiscuz