0

Täna tähistatakse Haapsalus Vabadussõja relvarahu aastapäeva

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Haapsalus toimub läänlaste Vabadussõja mälestussamba juures Haapsalu lipuväljakul Vabadussõjas langenute mälestustseremoonia. Foto: Arvo Tarmula
Haapsalus toimub läänlaste Vabadussõja mälestussamba juures Haapsalu lipuväljakul Vabadussõjas langenute mälestustseremoonia. Foto: Arvo Tarmula

Täna kell 10.30 tähistatakse vaikuseminutiga Vabadussõja relvarahu 98. aastapäeva ja mälestatakse Eesti vabaduse eest võidelnuid.

Kolmapäeval möödub 98 aastat hetkest, mil Eesti – Nõukogude Venemaa rindel vaikisid relvad. Eesti oli ohvrite hinnaga kindlustanud endale riigina püsimajäämise.

Haapsalus toimub läänlaste Vabadussõja mälestussamba juures Haapsalu lipuväljakul Vabadussõjas langenute mälestustseremoonia. Kõnelevad Kaitseliidu Lääne maleva staabiülem pealiku kohustes major Jüri Bachman, Haapsalu aselinnapea Peeter Vikman ja piiskop Tiit Salumäe. Vabadussõja mälestussamba jalamile asetavad ühispärja mälestustseremoonia korraldustoimkonna esindajad.

Vabadussõja lahinguväljadel oli langenud üle kahe tuhande võitleja, haavadesse-haigustesse suri teist sama palju. Ühtekokku kaotas Eesti üle kuue tuhande inimese, haavatuid kaksteist tuhat. Kuid, ilma Vabadussõja võiduta poleks tänasel päeval Eesti riiki ega rahvast.

Kahekümnendatel alustati tavaga pidada iga aasta 3. jaanuaril relvarahu kehtima hakkamise hetkel vaikuseminutit, austamaks Vabadussõjas võidelnud eestlasi ja välismaalasi. Kakskümmend kuus aastat tagasi taastas Eesti Muinsuskaitse Selts relvarahu mälestushetke pühitsemise avalikult.

Vabadussõjas võidelnute mälestuspäev on kuulutatud lipupäevaks.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz