0

Tagasivaade: Põhja-Läänemaal oli kiire interneti tahtjaid rohkem kui elumaju

Tarmo Õuemaa

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Valguskaabli ehitus. Foto Urmas Lauri

Selleks ajaks kui minister Urve Palo Läänemaa kiire interneti projektile pidurit tõmbas, oli 349 elanikuga Nõvalt laekunud 146 internetisoovi ja 835 elanikuga Noarootsist 282 soovi. Mõlemas oli kiire interneti soovijaid rohkem kui asustatud elumaju.

Eestis mitu aastat käinud projekti käigus veeti maakohtadesse ülikiiret internetti võimaldav valguskaabel. Eurorahastuse reeglid keelasid aga ehitajatel see lõpptarbijatele otse koju vedada ja oma raha eest oli see enamikule inimestele liiga kallis.

Möödunud aastal julgustas ettevõtlusminister Urve Palo maainimesi internetiühistuid looma ja lubas neile anda raha, et lõpptarbijateni kaablid paigaldada. Pärnumaal tekkis Digitee, Lääne- ja Raplamaal Digikond. Mõlemad asusid ette valmistama odava ja kiire internetiühenduse vedamist maal iga soovija koju. Sügisel aga tõmbas Palo digikondadele kriipsu peale, öeldes, et raha saab jagada vaid üle-eestilise konkursi võitnud ettevõtetele. Just selleks ajaks jõudis lõpule Digikonna interneti sooviavalduste kogumine.

Digikonna kokkuvõtetest selgub, kui kehv on Läänemaal väljaspool Haapsalut seis hea internetiühendusega ja kui palju internetikaabli soovijaid.

Kullamaal oli kokkuvõtte järgi hooneid 502, neist eluhooneid 278. Ühendus puudus 82 protsendil hoonetest, avaldusi laekus 227. Martnas oli 545 hoonet, neist 274 eluhoonet. Ühendust ei olnud 90 protsendil hoonetest ja sooviavaldusi tuli 131.

855 hoone, sh 236 eluhoonega Noarootsi vallast tuli internetisoove 282. Ühendust ei olnud 89 protsendil hoonetest. Nõva vallas, kus on 338 hoonet, neist 123 eluhoonet, puudub internet 90 protsendil majadest. Sooviavaldusi tuli 349 elanikuga vallast 119.

Vanades piirides Lääne-Nigulas oli 1680 hoonet, sh 882 eluhoonet. Internetiühendus puudus 74 protsendil hoonetest, sooviavaldusi tuli 531.

Ridala valla 2099 hoonest, sh 750 elumajast, puudus internetiühendus 85 protsendil majadest. Sooviavaldusi tuli kokku 358.

Parem oli seis Haapsalus. Endises Haapsalus puudus kokkuvõtte järgi internet 604 hoones 2067st. Interneti sooviavaldusi saadeti Digikonnale 262. Kokku laekus Digikonnale Läänemaalt 1937 sooviavaldust kiireks internetiks.

 

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz