Läänlased on asunud kiiret internetti nõudma

Andra Kirna

andra@le.ee

Tanel Tiisler tegutseb selle nimel, et kiire internet ükskord ka Läänemaale jõuaks. Foto: Andra Kirna
Tanel Tiisler tegutseb selle nimel, et kiire internet ükskord ka Läänemaale jõuaks. Foto: Andra Kirna

Ligi poolesajal Risti aadressil on lootus saada tänavu kiire internetiühendus, ülejäänud Läänemaa peab aga paar aastat ootama.

Enefit Connecti uute teenuste projektijuht Mait Rahi sõnul ehitab Enefit Connect kiire interneti võrku, lähtudes 2018. aastal riigiga sõlmitud lepingust. Sel aastal lubab ta toetusega kiiret internetiühendust 48 aadressile Ristil.

SA Läänemaa MTÜde konsultandi Tanel Tiisleri sõnul on Läänemaal korduvalt tehtud infokorjeid, mis peaks näitama, kellel on kiiret internetti vaja. Kasu pole sellest aga eriti olnud. „Mida aeg edasi, seda väiksem on inimestel lootus, et kui nad kusagil oma soovist teada annavad, siis midagi ka juhtub,” ütles ta.

Tiisleri sõnul on Läänemaal juba kümmekond aastat riigi raha eest ehitatud baasvõrk. „Kui seda rajama hakati, öeldi, et magistraalvõrk tehakse ära ja jäävad need „viimased miilid”. Kümnend on möödas, külades on endiselt nii, nagu on – enamasti internetiühendus 4Gga,” tõdes Tiisler.

Läänemaa on jäetud unarusse

Tiisleri hinnangul unustati Läänemaa ära. „Ka mullu sügisel, kui valmistati ette meedet, mille kaudu sai kodutarbija taotleda liitumiseks 300 eurot toetust, uuris majandusministeerium võimalike liitujate vajadusi. Esmasest infokorjest jäi Läänemaa jälle mingi apsaka tõttu välja,” rääkis Tiisler.

Enefit Connecti pressiesindaja Liis Veersalu tõdes, et Läänemaal ehitatakse riigi toega internetiühendusi oluliselt vähem kui muudes maakondades. „Toimetame etapiti ja oleme Läänemaa plaane veel koostamas,” ütles ta. Veersalu sõnul peaks selle aasta lõpuks pilt Läänemaa kohta selgem olema, kuid plaanide realiseerimise ja ehitamiseni jõutaks sel juhul 2023. aastal.

Tiisleri eestvõttel asuti taas Läänemaa vajadusi välja selgitama. „Meie idee on, et see ei oleks nii meetmepõhine, et taotlen ja tekitame mingi pingerea,” selgitas ta. Tiisler lisas, et on ju teada, millistes kogukondades on suuremad mured. „Olen proovinud Enefit Connectiga jutule saada lootuses, et nad teevad mingisuguse kalkulatsiooni, kui paljudesse kohtadesse saaks nad esialgu kiire interneti viia ja mis see maksma läheks,” selgitas Tiisler.

Külad tegutsevad

Mõnes piirkonnas on ettevalmistustöö juba ära tehtud. Näiteks Linnamäe arenguselts (LAS) on oma piirkonnas uurinud nii internetikasutust kui ka praeguste vahenditega saada olevaid kiirusi ning nii selgitanud välja kohad, kus on rohkem tarbijaid ja pidev ressursipuudus.

Selle töö teinud ja andmed Enefitile edastanud LASi aktivist Mait Uus ütles, et ametlikku vastust Enefitilt tulnud ei ole. „Küll aga on küsitud lisaandmeid. Asi seegi,” ütles ta.

„Enne kui hakata Vargamäe Andrese kombel oma õigust taga ajama, otsustasime teha selgeks, mis võimalused meil üldse on. Tõmbasime Linnamäe teeristist kümnekilomeetrise ringi ja joonistasime sinna välja kõik elektriliinid, valgustrassid ja sidemastid ning mõõtsime netikiirusi firmades ja majapidamistes,” selgitas Uus.

SA Läänemaa eestvõttel on asunud sama tegema teisedki piirkonnad. Asukülas on piirkonna vajaduste selgitamiseks 27. mail rahvakoosolek. Asuküla külaseltsi juhatuse liikme Imbi Sildaru sõnul on distantsõpe ja kodukontorid näidanud, et üle õhu lahendused on üle koormatud. „Midagi muud ei jää üle, tuleb endast märku anda. Meil on ju valguskaablini vaevalt kilomeeter,” ütles Sildaru.

Tiisler soovib seekord läheneda veidi teisiti. „Vaatame seda asja seekord pilguga, et kuhu oleks lihtsam optilist kaablit magistraalilt maha vedada ning kus oleks ka tarbijaid,” ütles ta. „Kuna Enefit Connect sai ülesande see viimane miil ära tuua, siis hakkame ka nende ukse taga kolistama,” ütles Tiisler.

Enefit Connecti projektijuhi Rahi teatel on kõigil Läänemaa elanikel võimalik esitada veebilehel energia.ee/kiireinternet sooviavaldus Enefiti kiire internetivõrguga liitumiseks. „Sooviavaldus ei ole liitumisleping ega lubadus, et Enefit Connect ühenduse loob, küll aga kasutatakse seda infot edasises võrguplaneerimises, leidmaks alasid, kus veel ehitamise potentsiaali on,” vastas ta Lääne Elule.

Nimetatud veebiküljel aga Läänemaa piirkonnana ei kajastu, seega ei saa sooviavaldust esitada. Veersalu selgitas, et kodulehel kajastuvad alati käesoleva aasta plaanid – kohad, kus on ehitus juba alanud või peagi algamas. „Risti kohta võime kinnitada, et võtame selle 2021. aastal ette. Ala ilmub veebi kohe, kui ehituse aeg täpselt planeeritud,” lubas ta.

Linnamäel aga lootust olukorra kiirele parenemisele ei ole. „Oleme saanud kohaliku kogukonna initsiatiivil ülevaate aadressidest, kus ja kui palju on seal piirkonnas kiire internetivõrgu ühenduse huvilisi. Kasutame seda infot nüüd tasuvusuuringus, kuid lubadusi väljaehitamise võimalikkuse suhtes on selle pinnalt veel vara jagada,” ütles Veersalu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
See
2 aastat tagasi

jutt on ammu hiljaks jäänud. Piinlik lausa lugeda seda jama.

Talumees
2 aastat tagasi

Ristil asub ligi poolsada lolli..
Mis ei ole ka midagi ime…
Tänapäeval käib internet ikkagi õhu kaudu…
Mitut kosmoselaeva olete näinud lendamas juhtmed taga??? 😍

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi

Õnnestus oma Virumaa maakoju (kolhoosikeskuse servas) see valguskaabel 199.- eest lausa tuppa saada.
Alustades otsinguid sinna kaabli otsa mõistliku hinnaga teenusepakkujat leida: lihtsam on naabrilt samast kaablist wifi’t nuruda, kui meeletuid summasid talvel mittekasutamise eest maksta. Suvel on teine lugu.

Hmm
2 aastat tagasi

nad on kavalasti omaarust jah isegi miinimumkiiruse väga kalliks jätnud. Aga Telias peaks aastas paar kuud puhkust saama ehk siis välja lülitatud olekus ajutiselt.

farss
2 aastat tagasi

artikli pealkiri on ikka see kuidas üks ametnik enda tegemata töö ülesse elidis ja nüüd seda suure õhinaga tegema hakkab.

Neeme
2 aastat tagasi
Reply to  farss

Huvitav palju seal niinimetatud arenduskeskuses veel neid ametkikke peidus on, kes enda tööga veel kontakti leidnud ei ole. Vaatates läänemaa ääremaastumist on olukord masendav.

Mõte
2 aastat tagasi
Reply to  Neeme

Lugupeetud Neeme-nimeline,
Teie kommentaar näitab, et te pole Oru piirkonna inimene. Teil pole udusematki aimu, mis organisatsioon on Linnamäe Arenguselts ja millega see tegeleb. Kui te vaevuksite peale sarkasmi ja tühisõnalise esinemise asemel oma küla, kandi või linna elu edendamise eest seisma ja päevast päeva tegutsema, siis oskaksite ka teise kogukonna tegemisi hinnata. Vabandan kui olete suuri asju saavutanud oma inimeste elu parendamiseks. Muidu on lihtsalt lame!

rein
2 aastat tagasi

Oodake veel natuke siis pole seda internetii enam läänemaal mitte kellelgi tarvis. nii seda läänemaad arendatakse. :)))

Lutikas
2 aastat tagasi

Läänemaal ei jõuta omale arvutitki osta ja te räägite mingist kiirest internetist.

Ehh
2 aastat tagasi
Reply to  Lutikas

Küsi rohkem tasu oma töö eest, küll siis jõuad. Egas need arvutid nüüdsel ajal võimatult paõju ka maksa

pook
2 aastat tagasi
Reply to  Ehh

uudi koit ja urmas sukles on nii vaeseks jäänud et et nende firmad ei jaksa ju rahvale palka maksta

Võibolla
2 aastat tagasi
Reply to  pook

Aga mida töötaja on selleks teinud, et palka küsida juurde, millist väärtust jjurde toonud ettevõttesse? Niisama tahavad kõik ainult saada.

Jaanus
2 aastat tagasi
Reply to  Lutikas

Jäta suitsud ja “kauamängiv bock” ostma, küll siis arvuti tarvis raha jagub!!!

kodanik
2 aastat tagasi

Telia vastu aitab ainult üks asi – saatke avaldus, et tahate lahkuda. Enne nad liigiutama ei hakka. Ühtegi lubadust ärge uskuge. Ostsin endale suvilasse paarisaja euro eest paar karbikest ja kasutan Elisa kaarti. Keset metsa alla 50, üles 20. Telia kuni 12 tähendab reaalselt 5-6, heal juhul 8 ja nende 100 tähendab umbes sedasama mis need minu karbikesed – 50 ja 20.

Häda abiks
2 aastat tagasi

Täiesti toimetab http://radiolink.ee/

Huvitav
2 aastat tagasi
Reply to  Häda abiks

Kas see ettevõte uksed kinni juba ammu pole?

Para Doks
2 aastat tagasi

Enne jõuab pärale 5G.