0

Lääne Malevlane: hiidlastel käib väljaõpe koos peo ja seltskondliku eluga

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Hiiiumaa malevkond tähistab Lääne maleva auliikme ja malevkonna aupealiku Ülo Tuisu 85. sünnipäeval. Foto: erakogu

Hiiiumaa malevkond tähistab Lääne maleva auliikme ja malevkonna aupealiku Ülo Tuisu 85. sünnipäeval. Foto: erakogu
Loodame, et meie meeste püssid paukusid viimast korda sel aastal 9.–10. detsembril Kapastos rutiinsel päevasel ja öisel laskmisel. Sellega sai meie aastaplaan kuhjaga täis.

Meie tegemistest võttis alati osa märkimisväärne hulk kaitseliitlasi. Suurt tähelepanu pälvis juba neljandat aastat naiskodukaitsjate korraldatud aasta isa valimine Kõpus. Naised olid toeks ka meie malevkonna aupealiku Ülo Tuisu 85. sünnipäeva korraldamisel 12. oktoobril.

Meie aasta algas juba 3. jaanuaril, mil tähistasime rivistusega Vabadussõja relvarahu 97. aastapäeva. Tähistasime Tartu rahu ja Eesti vabariigi aastapäeva. Võidutule võtsime vastu Kärdla sadamas, kust maavanem selle viimast korda valdadesse laiali saatis. Tuleval aastal pole meil enam maavanemat ja omavalitsusigi jääb saarele ainult üks.

Kaitseliitlastel üha enam keskenduda turvariskide maandamisele ja lahingulisele väljaõppele: relva- ja laskeõpe; jao-, rühma- ja kompaniitaktika. Meie laskepäevadel, neid on aga aastas vähemalt neli, osaleb palju relvavendi.
Lahingulist väljaõpet lihvisime kevadel ja sügisel kergejalaväe õppusel, kevadel osalesid ka Savonlinna reservväelased, kellega seob meid koostöö juba üle kümne aasta. Ühisõppusi teeme samuti Savo kaljusel ja järvederohkel maastikul.

Aasta jooksul harjutasime veel objektikaitset ja patrullimist, saime naiskodukaitsja Küllike Tammeveski abiga meditsiinilist väljaõpet, paljud osalesid merepäästeõppustel.

Hiiumaa asendi pärast tuleb meil rohkem tähelepanu pöörata rannikukaitsele. Selle tähtsust toonitas kaitseliidu ülem kindralmajor Meelis Kiili oma suvisel külaskäigul. Selle tähtsust näitavad ka NATO liitlaste viimased külaskäigud.

Väljaõppe krooniks kujunes 1.–3. detsembril möllanud suurõppus Orkaan. Pärnumaa, Lääne ja Saaremaa maleva ühisõppust peeti tänavu juba 11. korda. Kahjuks ei lubanud riiklik logistika meil sujuvalt ümber paikneda ühelt saarelt teisele, pidime naabersaarele jõudma mandri kaudu, mis tegi teekonna pikaks ja keeruliseks. Kõik läks orkaaniilmale vaatamata päris hästi, malevkond tuli katsumusega edukalt toime.

Ka tänavu korraldasime mais emadepäeva jalgrattaretke ja takistusvõistluse Tihu Kevad. Oktoobris tutvusime sõjaaegsete patareidega, novembris korraldasime kõikide laste isadepäeva. 10. novembril tähistasime pidulikult kaitseliidu 99. aastapäeva, tunnustasime kaasvõitlejaid.

Tuleval aastal saavad Eesti vabariik ja kaitseliit saja-aastaseks. Osa malevaid, sh Lääne malev, sai sajandat sünnipäeva tähistada juba tänavu sügisel. Meie saar oli sel ajal aga veel Saksa keisririigi vägede käes. Et hiidlased on Lääne maleva osa, jõudis juubeldamine ka meile.

Suur au oli 6. detsembril viibida sõpruslinnas Pargases Soome vabariigi 100. aastapäeval.

Leitnant Mart Reino, Hiiumaa malevkonna pealik

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz