Juhtkiri: Läänemaa vajab silmaarsti

Lääne Elu

info@le.ee

See, et tuntud ja kauaaegne Haapsalu silmaarst pärast pikki tööaastaid väljateenitud pensionile läheb, on loomupärane elu käik. Praegusel juhul varjutab seda sündmust aga teadmine, et tema kohta ei võta üle ei noor ega ka pisut vanem innukas silmaarst. Silmaarsti vastuvõtule tuleb hakata sõitma Tallinna või Pärnusse.

Tegelikult ei olegi küsimus ühes silmaarstis. On tõsiasi, et paljud läänlasi aastaid teeninud meditsiinitöötajad on juba pensionieas või hakkavad sinna jõudma, nii nagu on tõsi seegi, et noored arstid provintsi tööle ei kipu, sest pole eneseteostuseks võimalusi. Kui on vähe patsiente, on vähe haigusi, mida ravida. Sellepärast võib ennustada, et uudiseid, kuidas üks või teine meditsiiniteenus väikeses kohas kaob, tuleb edaspidigi. Sellega, et mõni eriarst käib Tallinnast või Tartust korra-paar kuus Läänemaal haigeid vastu võtmas, võib leppida, kuid teatud eriarstid peaksid siiski igas maakonnas olema.

Läänemaa haiglale pole põhjust ette heita, et nad poleks püüdnud probleemi lahendada. Arste on meelitatud siin vastuvõtte tegema, kuid sellest jääb väheks, kui pealinna doktor paar korda kuus kohapeal käib. Kui haiglal endal pole õnnestunud puuduvate meedikute probleemi lahendada, on see äkki koht, kus peaks kogukond sekkuma ja aitama lahendust leida. Mõtlema välja präänikuid ja hüvesid, millega erialainimesi siia meelitada. Praegu pole ju küsimus mitte selles, kuidas luua investoritele uusi võimalusi, vaid vastupidi, tööpõld ootab harijat.

Praeguses haldusreformi pöörises on keeruline öelda, kes peaks selle kogukonna esindaja olema – maavalitsust, kes peaks laiemat tervikut nägema, ju enam ei ole. Ilmselt peaks Haapsalu ja Lääne-Nigula valla ühine arenduskeskus hoidma pilgu peal ka meditsiinimaailma arengul.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Anders
6 aastat tagasi

See Läänemaa on suht pommiauk juu…
Kel vähemalt käsi,silm,jalg olemas..kolib siit minema

aga
6 aastat tagasi

kes ikka tahab tulla siia,kus ollakse kõige vastu.Arengut pole vaja,raudteed pole vaja,kui palju vaieldi rannarootsi keskuse vastu.Tõesti,midagi meile pole siia vaja. … Ja siis imestame,et keegi ei soovi siia tööle ega elama tulla.

uskmatu toomas
6 aastat tagasi

Kiires korras tuleb panna Haapsalu Tallinna vahele käima arstiabi buss.Koos arsti vastuvõtuajaga saad ka kohe automaatselt tasuta bussi pileti vastavale ajale muidugi edasi tagasi ! Siin on suurepärane võimalus veelgi ökonoomsemalt tervishoius toimetada.

Silmatera
6 aastat tagasi

Aga nii see elu muutubki Tallinna keskseks, nüüd pean kord aastas silmaarsti vastuvõtul käima Tallinnas ja maksma bussisõidu eest ja veel ka söögi eest, sest ega tühja kõhtu ei saa kannatada pikal reisil olles.
Ministeeriumide ametnikud tuuakse küll vägisi maapiirkondadesse, kuid arste toodud ei saa, sellest on kurb.

teele
6 aastat tagasi

Pole siin Haapsalus õiget arstiabi õieti ühegi eriarsti puhul, mõni kuskilt on kaubeldud kord-kaks kuus vastuvõtule. Aparatuur on pea olematu-no mis tulu on haigele sellest kui tohter veidi vestleb ja mingi diagnoosi kobamisi arvab olevat, retseptid ka siis kobamisi ja seda tänapäevaseks arstiabiks küll nimetada ei saa.

naisterahvas
6 aastat tagasi

Midagi on ikka tõsiselt valesti kui ei ole kohapeal erialaarste, täiesti lubamatu olukord. No kujutage nüüd ette, et prillivajajad ja muude silmahaigustega (glaukoom v.m ) inimesed sõidavad 100km olles enne veel mitu kuud oodanud eriarstile pääsemise võimalust. Samas võib juhtuda et kellelgi midagi silma sattub, mida ainult õppinud arst oma riistadega oskab eemaldada. Oma kogemuse sain suvel külastades( ootasin kuu aega)Tallinnast kohalkäivat vasoloogi(veresoonte) tohtrit-jalad valutavad teist aastat ja veresooned pressivad komudeks-sain arstilt lühikese teate, et pole teil mingit gangreeniohtu ja apteegi käsimüügi zeleed-salvid on ka mõttetud. Mingit retsepti ei väljastanud kommenteerides et polegi ravimit sellele hädale. Hiljem netis googeldades avastasin,… Loe rohkem »

Mihkel
6 aastat tagasi

Püha taevas, siin maal aetakse mingit suurt raudtee asja aga elementaarset võimalust silmaarstil käija ei ole.