Vallajuhtide lahkumispreemiad valiti Valge Kampsuni nominendiks

Tarmo Õuemaa

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Mihhail Kõlvart. Foto Ave Maria Mõistlik, vikipeedia

MTÜ Korruptsiooniradar otsustas tänavu anda Valge Kampsuni auhinna Tallinna linnavolikogu esimehele Mihhail Kõlvartile Tondiraba Jäähallis tuvastatud seaduserikkumiste ning auditi varjamise eest. Kolme nominendi hulka valiti ka vallajuhtide lahkumispreemiad.

„Meile laekus arvestatav hulk Valge Kampsuni kandidaate ja nendest jäi sõelale kolm nominenti. Korruptsiooniradari nõuandev kogu otsustas, et üks nominatsioon määratakse ühiskondlikku õiglustunnet moonutavale nähtusele ning kaks konkreetsetele isikutele,“ ütles Korruptsiooniradari juhatuse liige Ardo Ojasalu.

Ojasalu lisas, et Valge Kampsuni auhinna saab praegune Tallinna linnavolikogu esimees Mihhail Kõrvalt, kes oli 2015. ja 2016. aastal Tallinna abilinnapeana vastutav spordi valdkonna eest ajal, kui Tondiraba Jäähalli juhtis ebakompetentne Jelena Glebova. „Tallinna linnavalitsuse sisekontrolli osakond viis hallis läbi auditi, mis tuvastas mitmeid seaduserikkumisi, korralagedust ning raiskamist. Selle asemel, et halli tegevust ohjata ning asuda seda korrastama, vaikiti seal toimuv maha ning pandi sisekontrolli akt juurdepääsupiiranguga sahtlisse,“ ütles Ojasalu.

Ühiskondlikuks moonutuseks, millele nõuandev kogu pidas vajalikuks tähelepanu juhtida, on haldusreformi ajal ja järel toimunud vallajuhtide premeerimine. „See on nähtus, kus eelmised vallavanemad, eesmärgiga et nad ei hakkaks vastu töötama haldusreformi raames toimunud kohalikele protsessidele, puistati rahaga üle. Suur osa nn lahkumishüvitise saanud omavalitsuse juhtidest jätkab nendes omavalitsuses töötajatena. Sisuliselt on tegemist riiklikult korraldatud ära ostmise protsessiga ning meie meelest on see taunitav käitumisviis,“ lisas Ojasalu.

Nominent oli ka Taavi Aas. Isik, kelle ümber on korruptsioon möllanud ja keenud aastaid ning kes ise on suutnud sellest korruptsiooniköögist välja tulla alati puhta põllega. „Tema nõunikud on kohtulikult karistatud, tema ülemus on kohtu all ning kolleegid süüdi mõistetud,“ lisas Ojasalu. Aas on hämara menetlusega Reid tee projekti eestvedaja ning tema vastutusvaldkond tolereeris kindlatele äripartneritele suunatud hankeid.

Vabaerakonna esimees Artur Talvik lisas, et üks võimalus korruptsiooniga võidelda on avalikustamine, sest pajud juhtumid jäävad tähelepanuta või vaikitakse need lihtsalt maha.

„Kahjuks on korruptsioon kõikjal, kus on poliitilised suhted. Ainult tugev kodanikuühiskond suudab sellist väärastunud valitsemiskultuuri muuta. Seega, kutsume kõiki julgete kodanikena üles poliitpättustel silma peal hoidma ja tirima kõik sellised juhtumid radari fookusesse,“ ütles Talvik.

Valge Kampsuni saaja on avaliku elu tegelane, eelkõige avaliku võimu kandja või ka organisatsioon või isikute kogum, kelle teod on märkimisväärselt vastuolus avatud ühiskonna põhimõtetega ning on suunatud oma huvi edendamisele ja võimu kindlustamisele.

Valge Kampsuniga annavad Vabaerakond ja Korruptsiooniradar kord aastas subjektiivse hinnangu moraalselt taunitavatele praktikatele või tahtmatusele teostada võimu läbipaistvalt ja avatult. Valge Kampsuni auhinnale esitati 15 inimest või organisatsiooni.

 

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
kusagilt
kusagilt

oli kuulda, et meie vallajuhid annetavad oma lahkumispreemiad väikelastekodule, pidid sellise avaliku avalduse tegema

wpDiscuz