15

Vehklemisliit karistas Helen Nelis-Naukast ebaväärika käitumise eest

Lemmi Kann

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Helen Nelis-Naukas Foto: Arvo Tarmula


Helen Nelis-Naukas. Foto: Arvo Tarmula

Eesti vehklemisliidule esitatud kaebuste põhjal määras liit Haapsalu vehklemistreener Helen Nelis-Naukasele ebaväärika käitumise pärast tingimisi poole aasta pikkuse vehklemisvõistlustel osalemise keelu Eestis korraldatavatel alaealiste vehklemisvõistlustel.

Vehklemisliidu otsuses seisab, et keeldu ei kohaldata, kui Nelis-Naukas ei pane toime uut lastekaitseseaduse või treenerite eetikakoodeksi ja/või õpetajate eetikakoodeksi rikkumist ühe aasta jooksul käesoleva otsuse tegemise päevast.

Nelis-Naukase käitumine võistlustel oli arutusel 6. detsembril toimunud vehklemisliidu koosolekul. Teema ajendiks said intsidendid, mis leidsid aset Tartus juunioride karikavõistlustel 25. novembril, millest andis teada noorsportlase lapsevanem, ja 22. aprilli toimunud võistlustel Haapsalus, millest teatas Tartu Kalevi vehklemisklubi.

Nendest kirjadest nähtub, et 25. novembril Tartus toimunud Eesti juunioride karikavõistluste ajal, kui treener Helen Nelis-Naukas käitus spordiklubi IREM sportlase Sandra Skoblovi suhtes ründavalt, solvas teda ja karjus ta peale.
Vehklemisliit küsis seepeale Nelis-Naukaselt selgituskirja, milles viimane süüdistas sportlast liigses emotsionaalsuses ja kohtunikke ebakompetentsuses, oma käitumises ta aga midagi solvavat ei näinud. Hiljem teavitas ta vehklemisliitu, et on Sandra Skobloviga suhelnud ja tema ees oma ebasobiva käitumise pärast vabandanud.

Tartu Kalevi poolt Eesti vehklemisliidu juhatusele saadetud kirjas kirjeldavad noorportlaste lastevanemad intsidenti, mis toimus kevadel võistluste ajal Haapsalu vehklemissaalis. Avalduses nimetatakse Helen Nelis-Naukase käitumist ebasobivaks ja ebaeetiliseks.
Juhatus tõi välja, et treenerite eetikakoodeksi ja õpetajate eetikakoodeksi kohaselt peab treener käituma oma töös eetiliselt, austama kõigi treenitavate eneseväärikust, tunnustama igaühe panust, austama kohtunikke ja tunnustama nende osa võistluste õiglasel ja määrustepärasel läbiviimisel, austama treeneri ametiväärikust ning olema alati välimuselt ja käitumiselt korrektne. Treener peab olema kõrge moraali ja käitumisega eeskujuks oma juhendatavatele ja üldisemalt kogu- ja ühiskonnas

Juhatus leidis, et treener Helen Nelis-Naukase käitumine on vastuolus lastekaitseseaduse, treenerite eetikakoodeksi ja õpetajate eetikakoodeksi sättega, ebasobiv ja ebaeetiline, eriti kui selline käitumine on suunatud alaealise sportlase vastu või alaealiste juuresolekul.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Tubli Helen!!!
Tubli Helen!!!

Nüüd oled sa 10 korda kuulsam.Sinu tähetund on löpuks saabunud ja sa oled avalikult saanud selle,mida väärt tegelikult oled! homme tulen lilledega.

Nõukaaegne koolilaps
Nõukaaegne koolilaps

Lõpuks ometi on see koletis avalikustatud. Juba üle 30 aasta tagasi mõnitas ta lapsi kehalise tunnis ja kuna ta on NELIS, siis ei saanud keegi midagi ette võtta. Ehk nüüd lõpuks saab ta oma karistuse 👍

Elli
Elli

Oli ka juba aeg!!! Lisaks treenerina karjub ja sõimab ta ka õpilasi koolis juba 30 a vähemalt.

ka lapsevanem
ka lapsevanem

Kohutavalt ebameeldiv pedagoog

Juku
Juku

Ega sellelt inimeselt midagi muud loota polnudki. Häbi tal olgu.

Hirmus
Hirmus

Igal aastal paar kaebust Haapsalu Linnale, Läänemaa Spordikoolile ja Lääne Maavalitsusele, aga ikka saab ta veel ühe võimaluse ennast parandada. Ja nii juba 30 aastat. Kaua võib?

jura
jura

Huvitav oleks teada kuidas tööandja: vehklemisringi, spordikooli ja linnavalitsuse juhid sellist asja taluvad.Nagu ma aru saan on probleemid juba pikaaegsed. Kas õpetajad, treenerid ei peaks mitte läbima igagaastast tervisekontrolli ( sh psühhiaatrilist) töötamaks sellisel ametikohal.

kogeja
kogeja

Üllatav on ainult see, et alles nüüd on probleem sellisel kujul tõstatunud! Mina oma kooliajast, millest on möödas üle 25 aasta, mäletan teda noore, kuid hirmuäratava kehalise kasvatuse õpetajana…

kkk
kkk

Tõmmake nüüd natuke tagasi naisterahva tümitamisega,omasid peab ka kaitsma.Kõik treenerid ei ole ühesugused,tippsport ei ole mee lakkumine,pidev olelusvõitlus nii treenerite ja sportlaste vahel. Ja nüüd on veel puudub,et ilmub välja mõni meespehmo,keda 30 aastat tagasi on väidetavalt ahistatud võimlemistunnis nagu ptaegu on moes süüdistada….

Heidi
Heidi

mitte 30 aastat tagasi juhtunu vaid 30 aastat kestnud.

miina
miina

Mis tipp sport!?! ta on igal pool täiesti kreisi, tänaval kodus koolis trennis.
Minumrrlrst ta vajab näiteks viharavi.
Inimene ei valitse end mingilgi määral. LlHTSALT räuskab ja sõimleb näiteks tavalises poes. Kus juures põhjust ei olegi, lihtsalt enda rumalus on nii suur et ise ka ei mõista seda, teeb end lolliks ja on veel õigust ja tähtsust täis ka. Ümritsevail suu jahmatusest lahti. Olen ammu mõelnud miks mõnel lastakse niimoodi möllata, eriti koolis õpetajana.

sobivus
sobivus

Tippsport see küll ei ole, noorte ja lastega tegeledes tuleb end tihti ka tagasi hoida ja jääda rahulikuks. Miks see 30 aastat tagasi juhtunu/kogetu vähetähtis on? Eriti veel, kui nüüd näib, et käitumine on sama? Ikka enda parandamisruumi on treenelil.

Irka Satanenko
Irka Satanenko
Eesti Vehklemisliit, Vehklemisliidu juhatus peavad lõppude lõpuks ilmutama tahet ja peatama koletise, kelle on ise loonud. Vaid Liidu poolne leebus ja karistamatus on muutnud H. Nelis -Naukas ebaadekvaatse käitumise normiks, mis šokeerib normaalseid inimesi. Kui teil ei ole tahet või võimalusi selleks, et : sundida H. Nelis -Naukast (ühte teie hulgast, Vehklemisliidu juhatuse liiget) vabandama; pöörduda ajalehe poole nõudmisega väited ümber lükata või vähemalt anda teisele poolele võimalus sõnavõtuks ilma kärbeteta; jätan mina endale õiguse toimida nii nagu pean vajalikuks. Kuid vaikida ma kauem ei kavatse. Igaühe kannatus katkeb varem või hiljem. Kui teil on Liidus ühest skandaalitsejast vähe, siis… Loe rohkem »
wpDiscuz