Uus maksusüsteem: maksutagastuse asemel võib oodata kuni 1200 euro suurune tagasimakse

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Foto: Pixabay

Foto: arhiiv

Tele2 tegevdirektori Argo Virkebau sõnul on uuest aastast kehtiv maksusüsteem töötajale nii prognoosimatu ja keeruline, et enamus inimesi jääb sellest arusaamise ja täitmisega hätta.

Üksteist aastat Tele2 finants- ja tegevjuhina töötanud Virkebau kinnitusel peavad inimesed oma aastase sissetuleku ette prognoosima ning tegema avalduse, palju tulumaksuvaba tulu arvestada.
“Tööandja seda tema eest täita ei saa. Sellega tekib väga palju küsimusi ning on ka risk, et inimene peab esimest korda aasta lõpus kuni 1200 eurot tagasi maksma,” ütles Virkebau.

“Inimesed ei oska aasta alguses oma tulusid ennustada ning võtta vastu otsust, millise summa pealt nad peaksid tulumaksu tasuma. Eriti keeruline on see näiteks müügiinimestel, kelle sissetulek pole fikseeritud ja kõigub kuude lõikes. Lisaks veel nüanss, et kui inimene teenib kasvõi ühe kuu kõrget tasu, siis muutub tema senine prognoos kehtetuks,” ütles Virkebau.

“Viime läbi infotunde ja koolitusi, kuidas avaldusi täita, aga 95 protsendile on see ikkagi raketiteadus,” lisas Virkebau.

Tele2 juht soovitab inimestel valida konservatiivne variant ning prognoosida aasta alguses sissetulekut pigem suuremana, mis vähendab järgmisel aastal negatiivse üllatuse riski. “Samuti ei tasu võtta puhkusetasu enne puhkusele minekut, sest selle võrra oleks järgmise kuu palk maksuameti arvestuses väiksem, millelt vähem tasutud tulumaks tuleks järgmisel aastal juurde maksta,” kirjeldas Virkebau keerulise süsteemi nüansse.

Virkebau sõnul on tulumaksu arvestamine lihtne vaid maksuameti seisukohast.
“Inimeste jaoks on see õudusunenägu ning ka ettevõtted peavad tegema palju pingutusi ja oma raamatupidamissüsteemid ümber ehitama. Kui eesmärk on elujärje parandamine, siis oleks palju selgem ja mõistlikum solidaarselt kõigi inimeste tulumaksuvaba miinimumi tõstmine,” lisas Virkebau.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Imelik
6 aastat tagasi

” oleks palju selgem ja mõistlikum solidaarselt kõigi inimeste tulumaksuvaba miinimumi tõstmine”
Täiesti idiootne mõte.

mmm
6 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Ka kõrgepalgalistel tulumaksuvaba miinimumi tõstmine ei vähendaks sotsiaalset ebavõrdsust ning tekitaks eelarvesse üüratu augu. Seega praegune variant on küll veidi keeruline, kuid samm õiglasema ühiskonna suunas.

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  mmm

Näete, Teie saate aru, mina saan aru aga mingi Tele2 tegelane ei saa, ning ei häbene sellist iba isegi ajalehte kirjutada.
500 eurose brutopalgaga inimesele on 1200 eurone aastane sissetuleku lisa oluline abi, 2100 eurose brutopalga puhul ei ole u.432 eurone aastane lisakulu samaväärne kaotus.
Amoraalne on maksta täistööajaga töötajale 500 eurost brutopalka.
Virisejad võiks ise katseliselt sellist tööd tegema panna ning sellest
kuu aega elatuma.

Imelik
6 aastat tagasi

“Geeniustele”
“Risk” “kuni” 1200 juurde maksta on juhul kui arvestada
igakuiselt maksuvaba tulu määra 500 eurose palga järgi aga tegelikkuses teenida 2100 eurot kuu sissetulekut. Ei oska mitte ära arvata? Juhusliku sissetuleku puhul pidite ka ennem juurde maksma (ei tohiks tulla üllatusena).
Lisaks tsitaat Maksuameti leheküljelt-
“Muutuva sissetuleku puhul võib üks kord kuus ka avaldust muuta või tagasi võtta, et maksuvaba tulu arvestataks väiksemas summas või ei arvestataks üldse.”

Sass1.
6 aastat tagasi

astmelise tulumaksu läbisuruja Keskerakond on kriminaalne,
miks ta veel eksisteerib. Ratas pole Savisaarest grammigi parem !

Valdo
6 aastat tagasi

Lõpetame selle hirmutamise. Soomes juba ammu astmeline tulumaks. Minu arvamus, need kes teenivad rohkem peavad ka ühiskonnale tagasi andma rohkem. Edu meile kõigile.

vussi oli vaja keerata kõik
6 aastat tagasi
Reply to  Valdo

Pole probleemi, rohkem teenijad maksid kogu aeg ka rohkem riigile.

Arvamus
6 aastat tagasi
Reply to  Valdo

Kõik inimesed on kogu aeg andnud võrdse protsendi oma palgast riigile tagasi.
Kui arvestame ümmarguselt 20%, siis nt 3000€ teeniv inimene jätaks riigile 600€ ja 500€ teeniv inimene 100€. Seega panustab rohkem teeniv inimene nagunii oluliselt rohkem. Täiesti arusaamatu on aga, et miks peaks kõrgemat palka teenivat inimest karistama sellega, et tea peaks ka suurema % maksma, see lihtsalt ei ole aus.