0

Galerii: Haeskas peeti Soome rahvuslinnuvaatlus

Tarmo Õuemaa

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Fotod: Arvo Tarmula

Soome 100 juubeliaasta raames korraldasid Soome saatkond ja reisiajakiri Baltic Guide rahvuslinnuvaatluse ehk luigeretke Haeskas. “Käes on laululuige rännuaeg, ja tähtis peatumiskoht on Matsalu laht,” selgitas Soome suursaatkonna pressinõunik Hannele Valkeeniemi.

Soome rahvuslinnud laululuiged hävitati pea täielikult eelmisel sajandil. 1950ndatel õnnestus ühiskonna üldist hoiakut muuta ja luiki kaitsma hakata. Tasapisi hakkas arvukus taastuma. Selleks laululuiged on saanud lahutamatu osa soomlaste südames.

Laululuige ja teiste lindude vaatlust juhtisid ornitoloog ja loodusgiid Tarvo Valker ning ajalehe The Baltic Guide peatoimetaja Mikko Virta. Tuulingun talu peremees Ants Ale jutustas vanast luigejahi traditsioonist.

“Üritus läks väga hästi korda,” ütles Tarvo Valker. “Osalejaid oli 30 ringis, mis tuulise hilissügisese päeva kohta on väga hea.”

Ka päevakangelasi laululuiki õnnestus linnuhuvilistel näha, nagu ka kühmnokkluiki, merikotkaid, parte.

Laululuik on hea näide, kuidas 50 aastaga on liik väljasuremise servalt tagasi toodud. “Eelmise sajandi esimesel poolel käis pea terves Euroopas intensiivne luigejaht. Käis ka Eestis ja Matsalus, aga siin oli see valdavalt sakste lõbu,” rääkis Tarvo Valker. “See viis niikaugele, et Soomes loeti laululuiki kümnetes paarides. Nüüd, kus luigejaht on olnud 50 aastat keelatud, on neil kümme tuhat pesitsevat laululuigepaari.”

“Soomlaste jaoks on sellel veel eriline tähendus, et nende rahvuslind on väljasuremise äärelt niiviisi tagasi tulnud,” ütles ta.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz