0

Verekeskus sai viimati Haapsalust pea 24 liitrit verd

Tarmo Õuemaa

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskus sai 18. septembril Haapsalus pea 24 liitrit verd. Doonoripäeval käis 63 läänlast, tervislik seisund lubas verd loovutada 52 doonoril.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kes on Eesti kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Minimaalne kahe vereloovutamise vaheline aeg peab olema 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva.

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskus ootab nii uusi kui ka püsidoonoreid verd loovutama esmaspäeval, 23. oktoobril kella 10.30-14.30 Haapsalu kultuurikeskuses (Posti 3) toimuvale doonoripäevale.

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuse tootmisjuht dr Erna Saarniit juhib tähelepanu, et johtuvalt haiglate tellimustest vajavad täiendamist eelkõige A ja B reesusnegatiivse ning A reesuspositiivse veregrupi verevarud. „Loovutades verd, saame olla kindlad, et Eestis on piisavad varud, et päästa kõikide abivajajate elusid, sest õnnetuste ja ootamatute saatusekäänakute eest ei ole meist keegi kindlustatud,” ütles ta. “Sestap on meie üleskutse kõigile tervetele ja hoolivatele Läänemaa inimestele: tule ja kingi abivajajatele nende järgmine sünnipäev.”

Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 18 000 patsiendile aastas.

Lisainfot saab ka verekeskuse kodulehelt www.verekeskus.ee ning Facebooki fännilehelt “Doonorid ja Sõbrad“.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz