0

Juhtkiri: tervis tarviline vara

Riina Tobias

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Tervisest räägitakse palju. Räägitakse sellest, et tuleb liikuda, süüa rohkem puu- ja köögivilju, osata puhata ja lõõgastuda, vältida alkoholi ja tubakat jne. Kindlasti on suur hulk inimesi, kes tervisliku elu reegleid järgib, kuid veel rohkem on neid, kes seda ei tee. Vahel on aga nii, et kuigi teeksime nagu kõik endast oleneva, püsimaks terve, kimbutavad haigused meid ikkagi ning igasugusele uurimisele-puurimisele vaatamata on haigestumise põhjusele jälile jõuda keeruline. Arstidegi seas leidub järjest rohkem neid, kes räägivad, et tegelikult on kõigi hädade allikas hoopis stress.

Stressi võivad tekitada rahanappus, sõnakuulmatud lapsed ja pereprobleemid, kuid sama palju ka töö. Kui sundasendite vältimisele, õigete raskuste tõstmisele või tolmustele töötingimustele ehk oskamegi juba tähelepanu pöörata, siis töökliimale mitte. Vahel ei oska me isegi aimata, et peavalude või pideva väsimuse põhjus on hoopis üle jõu käiv töö või vaenulik ja kiuslik õhkkond töökohal.

Seda, missugune on ühe või teise asutuse tööõhkkond, ei kontrolli tegelikult keegi. Kui, siis ainult tööinspektsioon, kui töötaja juhtub sinna pöörduma. Enamik aga seda ei tee. Töötervishoiuarsti juures peaksime seaduse järgi küll käima, kuid sealgi kontrollitakse meie füüsilisi parameetreid, mitte vaimseid.

Pealegi kipub töötervishoiuarstiga olema nii, et asjad ei pruugi sealt kuhugi edasi jõuda – töötervishoiuarstil puudub tegelikult jõud. Ta jagab küll soovitusi, aga tihtilugu need soovitusteks jäävadki, sest nende arvestamine oleneb tööandja tahtmisest ja inimese enda ettevõtlikkusest. Kui töötervishoiuarst soovitab näiteks kolesterooli kontrollida, prillid hankida või massaaži minna, oleneb inimesest endast, kas ta läheb arsti juurde või mitte.

Veelgi keerulisem võib olla pöörduda tööandja poole, et see prillid või massaaži kinni maksaks, sest seegi oleneb vaid tööandja heast tahtest. Nii et ühest küljest oleks nagu kõik korras – töötervishoiuarsti juures käia on kohustuslik, teisest küljest aga ei pruugi see kuidagi aidata meil tervem olla. Kui töötervishoiuarsti soovitused oleksid kohustus, oleks lood teisiti.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz