Silvia Urgas esindab Eestit „Keychange” programmis

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Silvia Urgas. Foto: Arvo Tarmula


Silvia Urgas. Foto: arhiiv

Haapsalust pärit Silvia Urgas on kümne Eesti artisti ja muusikavaldkonna esindaja hulgas, kes osalevad üleeuroopalises naiste rolli edendavas programmis „Keychange”.

Silja Urgas koos Liisi Voolaiu, Thea Lillepalu, Merli Antsmaa ja Natalie Metsaga esindab programmis Eesti muusikavaldkonna professionaale mänedžeridest muusikakriitikuteni. Lisaks neile valiti Eestist projektis osalema Hannaliisa Uusma ja Brigitta Davidjantsi postromantiline elektroonikaduo HUNT, džässi ja nüüdismuusika radadel kulgev Kirke Karja Quartet, folgiuuendaja Mari Kalkun, laulja-laulukirjutaja Grete Paia ja noor räpiduo HOAX.

Rahvusvahelise koostööprojekti „Keychange“  eesmärk on edendada naiste rolli Euroopa muusikaväljal. pikaajalisem siht on Euroopa muusikatööstuse status quo muutmine, kiirendades naiste artistliku ja majandusliku väärtuse tõusu ning toetades vastavaid rahvusvahelisi koostöid.

„Keychange“ käivitajast Ühendkuningriigi sihtasutuse PRS tegevjuhi Vanessa Reed’i sõnul kajastub osalejate lõppvalikus Euroopa uue põlvkonna naistegijate anne ja tegutsemistahe väga ilmekalt, tõotades äärmiselt põneva rahvusvahelise koostöövõrgustiku teket. „Olen veendunud, et  üheskoos moodustavad need naised vägagi arvestatava, loova ja tulevikku muutva väe,” lisas ta.

Kümne Eesti esindaja kõrval osalevad projektis Rootsi, Hispaania, Islandi, Saksamaa ja Ühendkuningriigi naisartistid ja naissoost muusikavaldkonna spetsialistid. Kõigile projekti valituile võimaldatakse kahe aasta jooksul esinemisi ning osalusi Euroopa ja Kanada esitlusfestivalidel, loovlaborites ja spetsiaalses koolitusprogrammis.

21. septembril Reeperbahni konverentsil toimunud „Keychange“ arutelupaneelis võeti luubi alla sugudevahelise ebavõrdsuse ja sugude stereotüpeerimise vähendamine muusikatööstuses.

„Keychange“ fookussündmused leiavad aset järgmise aasta 2.–8. aprillini toimuval Tallinn Music Week festivalil ning sama aasta novembris Hispaanias BIME festivalil. Projekti finaalüritus peetakse 2019. aastal Brüsselis Euroopa Parlamendis, kus projekti partnerid esitlevad ühist „muutuste manifesti“.

„Keychange“ partneriteks on Euroopa ja Kanada muusikatööstuse festivalid Tallinn Music Week (Eesti), Iceland Airwaves (Island), BIME (Hispaania), Reeperbahn Festival (Saksamaa), The Great Escape (Ühendkuningriik), Way out West / MusickCentrum (Rootsi) ja Mutek (Kanada) ning osalejariikide muusika ekspordi- ja arenduskontorid, sealhulgas Music Estonia. Projekti toetavad ka  Spotify ja Islandi esitajate ühing STEF.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments