Linnamäe sigalas hakati täna sigu hukkama

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Linnamäe Peekoni seafarmis, kus eile avastati Aafrika sigade katku tekitaja, algas täna hommikul sigade hukkamine.

Veterinaar- ja toiduameti (VTA) peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnul on nakkuskolde likvideerimiseks ainuke võimalus farmis olevad loomad hukata – hukkamisele lähevad kõik farmi 6800 siga. Hukkamisega tegeleb hukkunud põllumajandusloomade ja lihatööstuste loomsete kõrvalsaaduste käitlemisele spetsialiseerunud AS Vireen.

Läänemaa veterinaarkeskuse juhi Aavo Lumi sõnul hukatakse sead gaasitades. Ta kirjeldas hukkamisprotsessi: sead aetakse estakaadile ja sealt gaasikambritesse, kus nad gaasitatakse. Seejärel kontrollitakse, kas sead on ikka hukkunud. Kuna Läänemaal pole hukkunud loomade matmispaika, siis toimetab Vireen korjused Väike-Maarja loomsete jäätmete käitlemise tehasesse. „Inimestele on protsess täiesti ohutu,” kinnitas Lumi.

Olev Kalda sõnul ei hukata kõiki loomi korraga, vaid järk-järgult – vastavalt sellele, kui kiiresti jõuab Vireen korjuseid käidelda. „Vireeni suutlikkus on keskmiselt 80 tonni päevas. Kuna farmis on 6800 looma, siis see on umbes 300 tonni ja hukkamine võib aega võtta kuni viis päeva,” rääkis Kalda.

Aavo Lumi lisas, et kuni hukkamiseni hoolitsetakse elus loomade eest tavapäraselt.

Lumi sõnul saadeti Linnamäe sigala sigadelt esmaspäeval laborisse kümme vereproovi ja neli sisikonnast võetud proovi. „Kõik proovid olid Aafrika sigade katku suhtes positiivsed, mis tähendab, et nakkus on farmis väga tugevalt sees,” ütles ta.

Eile võeti 38 täiendavat proovi, mis saadeti Tartusse laborisse ja mille vastused tulevad kahe nädala jooksul.

Läänemaa veterinaarkeskuse ettepanekul kehtestas Lääne maavanem Neeme Suur eile taudikoldes karantiini, taudipunktist 3 kilomeetri raadiuses ohustatud tsooni ja 10 km raadiuses järelevalvetsooni.

Olev Kalda sõnul jäävad teised Läänemaa sigalad väljapoole piirangutsooni. „Praegu tundub, et saame piiri tõmmata nii, et Martna ega ka teised Läänemaa seakasvatused selle sisse ei jää,” ütles Kalda.

Fotod: Arvo Tarmula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments