Juhtkiri: turbakaevanduse kaitseks

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Lääne Elu: kus suitsu, seal tuld

Lääne Elu toimetus on viimastel aastatel korduvalt kritiseerinud nii keskkonnaametit kui ka turbakaevandajat Kekkilät selle eest, et nad tahavad laiendada Niibi kaevandust. Püüame nüüd vaadata juhtunut ka viimaste seisukohast.

Kõige tugevam argument selle poolt, et Niibi 2 kaevandusluba tuleks välja anda, on see, et ettevalmistustööd kaevandusala laiendamiseks on juba tehtud. Maa on kooritud, raba kuivendatud, oodates töökäsi.

Keskkonnaamet kirjutas kaevandusloa välja juba eelmise aasta lõpus, kehtima hakanuks see jaanuari lõpust. Amet kiirustas, sest Lääne-Nigula vallavolikogu polnud oma nõusolekut selleks veel andnud. Küllap arvas amet, et nii nagu varem, suhtub vallavõim ka seekord mõistvalt tähtsasse kaevandusfirmasse. Nii seisabki kaevandusluba praegu keskkonnaameti kapis, korjab tolmu, pole jõustunud. Ametnikud on samuti nõutud, sai ju kõik tehtud, nagu peab. Mis siis nüüd? Pahaseks teeb selline asjade käik. Seepärast otsustas keskkonnaamet, et valitsus peab kaevandusloa andmist arutama ja tegema otsuse, et turbamaardla on nii tähtis, et valitsus annab ise sellele loa.

Mis kõige tähtsam. Keskkonnanõuded on paberil täidetud. Salajõe seisund on ametlikult hea (2009. aasta andmed). Ükski uuring pole tõestanud, et Salajõe kaevud on rikkunud turbakaevandus. Mõju kaevuveele on olemas, aga see pole tähtis. Seega pole Lääne-Nigula vallavolikogul õigust arvata, et kaevandusel on mingigi seos rikutud kaevuveega. Kekkilä arvab, et külarahvas on ise süüdi, kui elab soises kohas ega ole endale küllalt sügavaid kaeve kaevanud.

Nii endine Oru vallavalitsus kui ka praegune Lääne-Nigula vallavalitsus on soosinud Kekkilät, täitnud nende soovid. Seetõttu pole vallavõim vaidlustanud keskkonnamõjude aruandeid või ka kaevanduse laiendamise keskkonnatingimusi. Kaevandusega on võidelnud vaid Salajõe külaselts. Ühe külaseltsi huve ei tohi vallavolikogu aga eelistada rahvusvahelisele kaevanduskontsernile.

Kokkuvõttes ootab Kekkilät nii valitsuses kui ka kohtus kerge võit.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Juhan
6 aastat tagasi

See ei ole kellegi juhtkiri. Palju lugu sisse tõi?

Melka
6 aastat tagasi

Le. Kirjutas aga kes nimeliselt?)) Hr salapärane.

see
6 aastat tagasi
Reply to  Melka

on sarjast” seltsimehed, on tulnud ettepanek;”

fred
6 aastat tagasi

nonsens

meelehea
6 aastat tagasi

toob kaasa meelemuutuse, eriti kui lehel lugejate kriis

Mnjah:)
6 aastat tagasi

LE ajab pada ja ei saa sisust aru. Keskkonnamõjude uuring ei ole lihtsalt vajalikul tasemel ja kvaliteediga ning sisuliselt ei ole uuritud tegelikke mõjusid, mis ongi probleemiks. Elukeskkonna muutmine peaks olema prioriteet eraettevõtte kasumiga võrreldes ja töökohad ei kaalu seda ülesse. LE kui meedia sõltumatus ja pädevus on ikka iga päevaga mandumas ja näitab ilmekalt arengupeetust.