IRLi toetus langes alla 5 protsendi

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Tanel Viks. Foto: Arvo Tarmula

Tanel Viks (Arvo Tarmula)

 Paljud kohalikud poliitikud hülgavad IRLi. Viimati andis Läänemaal oma erakonnast lahkumisest teada Vormsi vallavanem Tanel Viks 8. aprillil. Foto: Arvo Tarmula

 

Valitsuskoalitsiooni kuuluva Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) toetus langes aprillis alla valimiskünnise ehk 5 protsendi, selgub uuringufirma Kantar Emor BNSi ja Postimehe tellimusel läbi viidud erakondade toetuse uuringust.

IRLi toetas aprillis 4,7 protsenti, Vabaerakonda 11,2, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) 14,1 ja Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) 15,4 protsenti.

Nagu märtsiski, oli sisuliselt võrdne valitsuskoalitsiooni juhtiva Keskerakonna ja opositsiooni suurima Reformierakonna toetus. Keskerakonda toetas 24,8 ja Reformierakonda 24,5 protsenti küsitletutest. Võrreldes märtsiga langes Keskerakonna ja Reformierakonna toetus võrdselt 1,7 ning IRLi toetus 1,6 protsendipunkti. Vabaerakonna toetus tõusis 1,6 ja SDE toetus 0,9 protsenti, EKRE toetus ei muutunud.

Parlamendivälistest erakondadest oli kõrgeim erakonna Eestimaa Rohelised toetus, mis ulatus 4,9 protsendini, märtsis toetas rohelisi 1,9 protsenti. Valitsuskoalitsiooni toetus oli aprillis 45 protsenti ehk kahe protsendipunkti võrra madalam kui märtsis. Oma eelistust ei osanud öelda 25,6 protsenti, mida oli 0,9 protsendipunkti võrra vähem kui märtsis. Erakondade reitinguprotsendid on näidatud nendest, kellel on erakondlik eelistus, seega "ei oska öelda" vastanute protsent elimineeritakse.

Nende andmete näitamise viis muudab erakondade reitinguprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
irwq
6 aastat tagasi

Langeb veel – reeturite palk on …..

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  irwq

Reformierakonnast räägid?

keda uskuda?
6 aastat tagasi

Turu Uuringute AS aprillis:
kesk – 30,
reform – 20,
EKRE – 13,
sotsid – 11,
IRL – 8

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  keda uskuda?

Suhtu sellesse kui “mainekujundus projekti”. Tegelikkusega on sel üsna vähe ühist