Kapo: klassikaline äärmuslus on Eestis hääbumas

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

ekre nats kosk

2015. aasta detsembris tulid pagulasvastased tänavale meelt avaldama ka Haapsalus. Foto: Kristjan Kosk 

 

Kaitsepolitsei (kapo) kinnitusel on klassikaline äärmuslus Eestis suuresti hääbumas, kujutamata endast riigi julgeolekule märkimisväärset ohtu, vahendab BNS. 

Kapo tõdeb oma täna avaldatud aastaraamatus, et avalikkuse ja ajakirjanduse tähelepanu skinhead'ide tegevus 2016. aastal küll pälvis, aga põhiseadusliku korra kaudsegi ohustamiseni need intsidendid ei küündinud.

"Ühiskonna pingestamine võib puhuti tekitada mullistusi, mille virvenduses üks või teine nähtus võib äärmuslusena paista või selleks kujuneda. Nii näitas 2016. aasta, et hirm pagulaste saabumise ees puhuti alusetult suureks, ent ohtu sellest riigi julgeolek ei sattunud," märkis kapo.

Kapo aastaraamatus tõdetakse, et pagulasvastastel aktivistidel ei ole tegelikult vaenlast, kelle vastu oma viha suunata. "Abstraktne jutt Euroopa islamiseerumisest ei haakunud Eesti tegelikkusega. 2016. aastal jäigi pagulastemaatika teiste, päriselt mõjukate sündmuste varju. Immigrantide õigusrikkumisi, mida saaks üles puhuda, esines Eestis väga vähe. Sellest said pagulasvastased ilmselt ka ise aru, mistõttu on sellekohane reaalne tegevus soikunud," märkis aastaraamat.

Sotsiaalmeedias jätkus kapo kinnitusel 2016. aastal pagulaste vastu suunatud vaenu õhutamine ja toimusid mõned sisserändevastased meeleavaldused, kuid 2015. aastaga võrreldes ksenofoobide entusiasm pigem rauges.

"Esimeste Euroopa rändekava alusel ümberpaigutatud põgenike Eestisse saabumise järel tehti mõned üleskutsed tuvastada pagulaste elukohad ning sotsiaalmeediasse riputati Eesti linnade tänavatel tehtud pilte teise nahavärviga isikutest. Kui mõni kambana tänavatel jõlkumine välja arvata, jäigi agitatsioon peamiselt sotsiaalmeediasse ja midagi muud märkimisväärset ei toimunud," märgib kapo. Mõned pagulasvastased aktivistid üritasid kapo kinnitusel kaasata venekeelseid isikuid ning oma sõnumit venekeelses meedias levitada, kuid sellel laiemat mõju polnud. Küll aga andis see Vene propagandakanalitele võimaluse Eestis ja Euroopas laiemaltki pagulastemaatika kaudu pingeid tekitada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kaitseliidu+päälik
7 aastat tagasi

Dressen kus ametis ta töötaski?omal ajal?
Tema just tegeles nn.natsidega..
Ise tegelikult Kremli agent…
Mitu kapo töötajat ju vahele jäänud Kremli nukkudena…
Aga need on need kes on avastatud…

olaf
7 aastat tagasi

Milline on mitteklassikaline äärmuslus? Kas Islami kultus võiks see olla? On see ohtlik ??

no kasvõi
7 aastat tagasi
Reply to  olaf

sotside poolt harrastatav vasakliberalistlik sootumultikulti.

2. kodanik
7 aastat tagasi

Kas massilise sisserände vastased on siis nüüd äärmuslased? Laulev revolutsioon oligi suurelt osalt üles ehitatud sellele, et rahval oli villand kasvavast Lasnamäest….