Valitsus otsustas sõjakooli kolledži rajada Nõvale

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

2953_pic1
Laskeharjutus Peraküla rannas. Foto: Eesti Kaitsevägi

Tänasel valitsuskabineti istungil otsustati, et Nõvale rajatakse kõrgema sõjakooli õhukaitsekolledž. Ühtlasi tähendab tänane samm seda, et kaitseväe ühendatud õppeasutuste (KVÜÕA) praegused õppekompleksid Tartus ja Võrus säilivad. Valitsuse eesmärk on KVÜÕA arendusprojekt Nõval viia lõpule 2017. aastal.

„Valitsusele on oluline, et kõrgema sõjakooli kolledži Nõvale rajamisel ei võidaks sellest mitte ainult siseturvalisuse valdkond mitmekesisema väljaõppekeskkonna näol, vaid ka kohalik kogukond. Nõvale kolledži rajamine annab positiivse signaali, et valitsus väärtustab Läänemaa arengut ning peab sealset elukeskkonda sama oluliseks kui kõikjal mujal Eestis,” ütles peaminister Jüri Ratas.

„Selle otsuse järel hakkab Nõval pidevalt paiknema 150 kadetti ja sõjaväelast,” ütles kaitseminister Margus Tsahkna.

Nõva vallavanem Deiw Rahumägi ütles, et oli valitsuse plaanist juba mõnda aega teadlik. „See oligi see, miks ma ei saanud Nõva kooli tuleviku aruteludel kooli kinnipaneku tegelikku põhjust välja tuua,“ selgitas Rahumägi.

Nõva vallavolinik Ilme Peedoson arvas, et vallavanem tahab kooli kinni panna, et sinna saaks Rain Rosimannus endale vanadekodu ehitada. „Siis neil hea kahekesi koos Deiwiga seal oma vanu konte praavitada,” arvas Peedoson.

„Ah et sinna tuleb lennukool?” päris Peedoson. „Ei, mina ei usu vallavanema jutust sõnagi. Lennu-taadu ammu surnud ka juba.”

Kolledži õppekeskuseks on kavandatud praegust Nõva koolihoonet, harjutusväli tuleb Peraküla randa. Majutuskohad luuakse umbes 160 inimesele, sealhulgas väljaõppel olevaile kadettidele, kiirreageerijaile ja piirivalvuritele. „Ka sellega on vallas tegeldud, kasarmud tulevad Mõisavälja kinnistule,” lausus vallavanem.

Nõva kasuks tegi õhukaitsekolledži asukoha soodsaks tõsiasi, et Peraküla rand on juba aastaid tagasi tunnistatud üheks paremaks õhutõrjeväelaste laskeharjutuste kohaks Eestis. Peraküla on ka strateegiliselt oluline koht Vene sõjalennukite tõrjumisel.

„Kolledži loomine suurendab märgiliselt Eesti riigi kohalolekut Läänemaal, aitab parandada avalikku korda ja suurendada turvalisust. Kadetid patrullivad reaalselt Eesti piiril, töötavad laskepatareides ning löövad kaasa kohaliku kaitseliidu töös,” sõnas õhutõrjepataljoni ülem major Priit Pikner.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kohalik
6 aastat tagasi

aa sedasi siis,valla volikogu pidi tagasi astuma, sest ei suuda taltsutada enda valitud vallavanemat

Nõva
6 aastat tagasi

kallal nii vahva ilkuda.Üks nali teha,olgu peale,aga mitu vorpida on tõesti lame.

Sass
6 aastat tagasi

Suhteliselt igav nali.
Aga kui võtta asja selle nurga alt, et kaitsevägi teeks aastas paar korda pauku, siis ei tekiks ühtegi ideed tuulegeneraatoreid püstitada.

isa
6 aastat tagasi

Poistel-tüdrukutel kultuuriprogramm ka rikkalik – naabrusesse ehitatav okenaarium!

vanem+pensionäär
6 aastat tagasi

No nii, hr Deiw saab oma isiku kaitseks pahatahtlike kohtunike, volikogu liikmete ja valla elanike eest isikliku sõjaväe, mille ülalpidamise maksab riik ehk maksumaksja ehk need pahad ise. Väga hea taktikaline käik nagu malemäng!

kukeaasta
6 aastat tagasi

Kas nad linnukeste peale üldse ei mõtle. Kõik, mis üleval tuuakse alla ning kõik, mis all, tulistatakse üles…õhukaitse ütlevad.

Ei noh
6 aastat tagasi

kohalikke olusid teades ,minu arust täitsa kobe nali. Tubli !

ja-jah
6 aastat tagasi
Reply to  Ei noh

anna Deiwile mõte, kes teab mis saab …. :-))

Eestlane
6 aastat tagasi

See on le ajakirjaniku ylim vaimne tase…
Kirjutanud parem kuidas ISISe turistid Haapsalus tőőle läxiwad…

lame
6 aastat tagasi

nali