Liikluskaamerad jälgivad, kes kellega autos sõidab

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kiiruskaamera_Eestis_2012
Liikluskaamerad hakkavad tuvastama, kas autojuhi kõrval istub tema seaduslik abikaasa või mõni selline, kes võiks pereelu untsu keerata. Foto: maanteeamet

Politsei- ja piirivalveamet (PPA) peab võimalikuks hakata kasutama liikluskaameraid autojuhtide kõrvaliste tegevuste, sh roolis mobiiltelefoni kasutamise fikseerimiseks. Samuti saab liikluskaamera kaudu teavet, kes kellega autos sõidab.

„Praegu pole see seadusega võimalik,” ütles PPA ennetuse ja süüteomenetluse büroo juhtivkorrakaitseametnik Kalmer Tikerpe maanteeameti korraldatud pressikonverentsil. „Aga kuna järjest rohkem järelevalvet liigub tehnilistesse seadmetesse, siis on see lähituleviku teema ja saab kunagi olema.”

Juba praegu kasutatakse Saksamaal liikluskaamerate tehtud fotodelt saadud infot karistuste määramisel. Näiteks kui inimene on sõitnud lubatust kiiremini ega ole samal ajal kinnitanud turvavööd või rääkinud roolis mobiiltelefoniga, saab ta ka viimaste eest karistada.

Tikerpe sõnul on oluline teave seegi, kes kellega autos sõidab. „Sihtasutus Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks ja üks parlamendierakond [EKRE – toim] on sellesisulise eelnõu riigikogule esitanud,” ütles Tikerpe.

Eelnõus kirjeldatakse, et Eesti perede jätkusuutlikkuse huvides on oluline teada, kas autojuht reisib oma sõidukis koos abikaasa või hoopis mõne abielu terviklikkust ohustava naisterahvaga. EKRE riigikogu fraktsiooni esimehe Martin Helme sõnul on veelgi tähtsam jälgida, et autojuhi perekonna terviklikkust ei ohustaks mõni pagulane.

„Kui meie kaitseme Eestit, Eesti rahvast segunemise ja hääbumise vastu, siis paljude meelest on see juba vaenu õhutamine ja rassism. Meie seda nii ei näe,” lausus Helme.

Juba praegu on kõik senised liikluskaamerad võimalik ümber häälestada autos sõitvate isikute tuvastamiseks. Tänavu Lihula lähistele paigaldatavad liikluskaamerad on võimelised analüüsima ka seda, kas autos tuvastatud isikud on seaduslikus abielus või elavad kooseluseaduse alusel koos.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
aprill
7 aastat tagasi

kuubis

Kommi-tädi
7 aastat tagasi

Peab armukesele koti pähe tómbama.

isa
7 aastat tagasi

Vat sihukest asja ei osanud nagu kartagi!

no...
7 aastat tagasi

täna ikka esimine aprill,loodan vähemalt

uuemõisakas
7 aastat tagasi

Ja see nali võib kunagi ka tõeks saada.

Seda
7 aastat tagasi

tehakse igasugu kaamerate abil ammu juba. Sõida autoga või kõnni jala, pildile jääd ikka.

see
7 aastat tagasi

et jälgitakse totaalselt ja pildistatakse salaja on tõsi