Vatla mõisa tuleb orhideekeskus

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Arno Peksar (2)
Arno Peksar on innukas orhideepildistaja. Foto: arhiiv

Hanila vallavanem hakkab raamatukoguhoidjaks ja soovib orhideedega puhuda Vatla mõisasse uue hinguse.

Nädala alguses otsustas Hanila volikogu lõpetada Vatla kooli tegevus. Et uhke mõisahoone sügisest tühjalt seisma ei jääks, tuli nuputada, millega seal tegelema hakatakse. Peale saviringi ning näputööseltsi tegevuse võib mõis puhkeda õitsema orhideena.

Arno Peksar ei kavatse Soontagana valla juhtimises kaasa lüüa. Ka kohalikel valimistel ta enam ei kandideeri. „Soovin oma ellu loomingulist pööret,” ütles elupõline vallavanem.

Peksar on innukas orhideede pildistaja. Looduslikud orhideed on ta enam-vähem kõik pildi peale saanud. „Rohekas õõskeel ja pisikäpp on veel pildistamata,” nentis Peksar. Nii tema enda kui ka teiste orhideepildistajate fotodest saab koostada arvukalt näitusi. Neid saab avaras mõisahoones suurepäraselt esitleda. Orhideedega saab mõisas muudki moodi eksperimenteerida. Osa ideid aga jätab Peksar seni veel enda teada.

Orhideed orhideedeks, oma põhitööna näeb elupõline vallajuht siiski raamatukoguhoidja kohta. See, et kunagisest külanõukogu esimehest saab raamatukoguhoidja, pole Läänemaal mingi ime. Näiteks Palivere raamatukoguhoidja Reet Kaare ja Kullamaa raamatukoguhoidja Aili Ansel on mõlemad juhtinud külanõukogu tööd. Peksargi oli enne vallavanema ametit 1. veebruarist 1990 Hanila külanõukogu esimees, seejärel 1992. aastast siiani ainus Hanila vallavanem.

Praegune raamatukoguhoidja Triin Vare saab postkontori juhiks. Juba mõnda aega on Vare ärgitanud Omnivat, et Vatlasse ka postkontor tehtaks. Nüüd on selleks uksed avatud, sest tänasest paneb Omniva postipunkti kinni Kirblas, Kõmsil ja Kullamaal ning Hanila naabervallas Koongas. Nende arvel kannatab korralikku postkontorit Vatlas pidada küll.

Nooruslik Arno Peksar ütles, et ei kavatse kogu oma energiat Vatla mõisa matta. Orhideede pildistamine on tal puhas hobi, lisaraha soovib EPA diplomiga agronoom aga teenida hariduse kohaselt, nimelt Kõmsi traaditööstuse K.Met tütarfirmas K.Compos.

„Hakkan vihmausside abil komposti tegema!” ütles Peksar.

Vihmaussidest vabal hetkel peab Peksar mesilasi (15 taru), möllab aias – kolm aastat ehitas kiviaeda. Jahil käib ka.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lõunaläänlane
7 aastat tagasi

Vatlale päris head ja huvitavad ideed 🙂
Omaltpoolt lisaksin veel selle mötte, et park ümber möisa peris suur aga üsna hooldamata jäetud…agronoomist, aiapidajast möisavalitseja taastab kindlasti ka ennemuistsed teed, tiigid ja triiphooned…lööb aknad puhtaks-säravaks ja kogu möisa öitsele 🙂
Ja orhideekeskus korraldab kenal kevadsuvisel aal retki-matku kaunitesse Lääneranna paikadesse orhideede imetlemiseks…sügistalvisemal aal saab imetleda uhkeid löunamaisemaid iludusi vastvalminud-taastatud triiphoonetes möisa kõrval ja pargis 🙂
Möisaköögis on avatud mönus kohvik kohalike roogadega, mille kannavad laudadele kenad möisapreilid ja ööbida saab vanas mantelkorstnas asuvas endises möisahärra magamistoas 🙂

Kaire
7 aastat tagasi

Just!

teele
7 aastat tagasi

Just käisin ,juba avati ,kihvt

juss
7 aastat tagasi

Kurb, et inimesed ainult primitiivset nalja mõistavad.

1.aprill
7 aastat tagasi

küll aga Peksar on ikka väga totakaks kirjutatud, ju seal tõetera sees siis.

varblane
7 aastat tagasi

Maie pahandab ainult nalja kvaliteedi pärast, aga mul on tunne, et olen juba varblaseks muutumas, kes musta seest kuldseid teri välja peab nokkima.
Kuidas seda haigust nimetatigi..ei tule meelde..äkki isiksuse lõhenemine.

Maie Lõvi
7 aastat tagasi

Väga nõmedad naljad , ilmselt LE tase rohkemaks ei küündi. Sellega näidatakse lehe suhtumist oma lugejatesse.