Lääneranna vallavanemad teevad ühise valimisliidu

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

nelja_valla_valimisliit_Lihula,Hanila,Koonga,Varbla_foto_arvo_tarmula

Foto: Arvo Tarmula

Esialgu veel ilma nimeta valimisliit koondab Lihula, Hanila, Koonga ja Varbla vallavanemaid ning volikogude esimehi, nende ainsaks vastukaaluks kujuneb EKRE.

Hanila vallavanema Arno Peksari sõnul sündis nelja valla ühise valimisliidu mõte valdade ühinemisel. „Ma eeldan, et tekib nelja valla liit. Ühe valla nimekirja tegemine oleks rumalus. Ainus võimalus valimistel midagi teha on nelja valla ühine nimekiri,” ütles Peksar. Peksari sõnul vaatab iga vald eraldi, kes võiksid neilt nimekirja tulla. Neljast moodustub üks ja ühine nimekiri.
„Sama ring inimesi, kes vedasid ühinemist. Ise me selle valla ju kokku panime. Edasi tuleks ta üritada ka toimima saada, mitte et kirjutasime alla ja klopime käed puhtaks. See poleks aus,” ütles Peksar.

Peksar ise lubas lähema kuu jooksul kokku panna Hanila nimekirja. Võimalikud liikmed on näiteks volikogu esimees Mardo Leiumaa ja volikogu liige, kooliõpetaja ja Virtsu arenguseltsi juht Jüri Mõniste. Koonga vallast liituvad nimekirjaga vallavanem Mikk Pikkmets ja tõenäoliselt ka volikogu esimees Vallo Kappak.

Kümme aastat Keskerakonda kuulunud Pikkmets on 2012. aastast parteitu. „Nime valimisliidul veel pole,” märkis Pikkmets. „Eesmärk on koondada inimesi, kelle soov on nelja valla ühinemine ka reaalselt ellu viia. Mingit muud ühist nimetajat ei ole,” ütles Pikkmets.

Varbla vallavanem Sivar Tõnisson ei välistanud, et kandideerib valimisliidu nimekirjas. „Aga kätt andnud ja valimiskarussellile ma veel hüpanud pole,” märkis Tõnisson.

Lihulast lähevad valimisliidu nimekirja volikogu liige, kultuurimaja juhataja Tiina Lobja (Reformierakond) ja volikogu esimees Jaak Kastepõld (Sotsiaaldemokraatlik Erakond). Võimalikud valimisliidu liikmed on ka Lihula gümnaasiumi direktor Janar Sõber, Metsküla kooli direktor Pille Kaisel ja eelmine Lihula vallavanem, Oidrema mõisnik Riho Erismaa. Lihula praegune vallavanem Varje Ojala-Toos Lääne Elu andmeil ei kandideeri. Ojala-Toosilt eile kommentaari saada ei õnnestunud.

Parteinimekirjaga tuleb Lääneranna valimistel välja konservatiivne rahvaerakond (EKRE). Nimekirja paneb „ühendvalla eri soppides” aktiivselt kokku Karuse diakon ja Hanila volikogu liige Meelis Malk. Eilse seisuga oli nimekirjas 15 inimest. Malk loodab, et EKRE saab ühendvalla volikogus seitse kohta (kolmandiku). Nimekirja koostab ta põhimõtte järgi, et igast vallast oleks oma liider. Lihulast on need endine loomaarst Rein Merila ja ettevõtja Viktor Kruuse, Hanilast Malk. Koonga ja Varbla esinumbreid Malk ei nimetanud. Nimekiri ei ole Malga sõnul jäigalt erakonnapõhine.
„Pigem maailmavaateline,” ütles Malk.

Neljas vallas on Malga sõnul kokku sadakond EKRE liiget. Malk kuulub EKREsse 2015. aastast ja näeb ühinenud vallas tulevikku just erakondadel, mitte valimisliitudel. „Ühinenud valla volikogu liikmeil peaks olema väga selge maailmavaade. Valimisliit moodustatakse aga üheks valimisperioodiks – maailmavaade on seal nagu puder ja kapsad,” ütles Malk.
Malk peab EKRE võimalusi volikokku pääseda heaks. „EKRE on ehk ainuke partei, mis maarahvast ja eestlasi kõnetab. Oma maa ja peremehetunnetusest jääb teistel erakondaedel vajaka. Ollakse globaalsemad,” ütles Malk.
Oma nimekirjaga tuleb EKRE välja ka Lääne-Nigula vallas.

Reformierakond oma nimekirjaga Lääneranna vallas välja ei tule. „Kui peakski tulema, siis lipukese pärast, formaalselt,” ütles Lobja.

Läänemaa sotsiaaldemokraatide juhi Neeme Suure sõnul näeks erakond, et valimistel mindaks välja erakonna lipu all.
„Kui kohalikud juhid otsustavad teisiti, on see kahetsusväärne,” ütles Suur. „Kui Lääneranna vallas moodustavad organisatsiooni liikmed valimisliitu, siis erakond neid valimiste ajal toetada ei saa ja sinna eraldi nimekirja moodustama ei hakka.”

Võimalike parteinimekirjade moodustumise vastu Lääneranna vallas räägib ka tõik, et Koonga, Hanila ja Varbla vallas on seni vastamisi olnud valimisliidud, mitte parteid. „Ühe partei nimekiri kohalikel valimistel ei ole argument. Kui me juba teeme nii suurt asja nagu Lääneranna vald, ja seda ei juhtu iga päev, siis peab valimisliit olema laiapõhjaline,” ütles Jaak Kastepõld.

Nelja valla valimisliit

Arno Peksar
Mardo Leiumaa
Tiina Lobja
Jaak Kastepõld
Mikk Pikkmets
Vallo Kappak
Sivar Tõnisson
Margit Merila

EKRE
Meelis Malk
Rein Merila
Viktor Kruuse

Nimekirjad pole täielikud

10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
???
5 aastat tagasi

Kukk kanadega, küll on ilus kevad!

Hunt
5 aastat tagasi

Jõudu ja jaksu EKRE’le !!! 😉

Mati+Põdra
5 aastat tagasi

Kas see artikkel on fakt, arvamus, oletus või lihtsalt ajakirjanikulaadse toote fantaasia = möga? Loost tuleb välja, et esialgne mõte on küll olemas (Peksar), aga keegi pole mingeid konkreetseid nimesid välja käinud. Ja üleüldse, mis on Haapsalu bulvarilehekesel Pärnumaa valimiste teemal asja?

Mida
5 aastat tagasi

see nüüd tähendab? Kas “sõbrad” heidavad praeguse Lihula vallavanema üle parda?

Kama2
5 aastat tagasi

Seda küll kurb lugeda, et piirkonnad enda eest ei seisa, vaid kõigele käega löönud – las need kraaksuvad edasi, kes senini seda teinud. Kuhu on kadunud Lihula, Kirbla, Hanila elujõud? Üksikud friigid vaid askeldavad – kes laulab, kes tikib, kes putitab vana aita. Inimestest tühjaks jooksnud Lõuna-Läänemaa ja ikka Peksar-Kastepõld-Lobja kõige ees trummi tagumas. Loodetavasti EKRE suudab seda 10 neegri kurbmängu peatada.

tt
5 aastat tagasi

Jõudu ja edu EKRE-le!

vaatleja
5 aastat tagasi

Jube tähtis Läänemaa uudis

to vaatleja
5 aastat tagasi
Reply to  vaatleja

Ütle üks uudis mis üldse Lääne Elus kunagi olemas olnud

Just
5 aastat tagasi

millise neist…

Koha+pealt
5 aastat tagasi

Mina valiks küll selle ilusama tüdruku!