Nissi vallavanem: Turba kooli kahtlaste tehingute kohta anti anonüümne vihje

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Telefon Foto: Vikipeedia

Foto: Vikipeedia

Kuigi Turba kooli täna ametist vabastatud direktor kinnitas Eesti Päevalehele, et Nissi valla finantsjuht oli nüüd korruptiivseks kuulutatud hangete iseloomuga kursis, ütleb vallavanem Peedo Kessel, et tema nendest teadlik polnud.

„Kõnealused hanked ei ole vallavalitsusega kooskõlastatud. Vallal ei oleks ka mingil juhul olnud võimalik kõnealuseid tehinguid kooskõlastada, selleks puudub igasugune alus,“ kommenteeris ta Lääne Elule.

Eesti Päevaleht kirjutas selle nädala alguses, et Turba kooli direktor Kädly Künnap tellis aastaid transporditeenust oma mehelt, korruptsioonivastane seadus ei luba aga asutuse juhil oma elukaaslaselt töid ja teenuseid osta. Nissi vallavolikogu revisjonikomisjon avastas kooli raamatupidamist uurides, et kooli direktor Kädly Künnap on aastatel 2012 – 2017 tellinud 46 500 euro eest töid ja teenuseid oma elukaaslase firmalt OÜ Ankalte. Künnapi sõnul kinnitas valla finantsjuht talle, et elukaaslase ettevõttelt teenuste tellimine ei ole iseenesest keelatud, kui hinna puhul on tegemist turuhinnaga ja on võetud mitu võistlevat pakkumist.

Küsimus, kuidas said väidetavalt korruptiivselt läbi viidud hanked toimuda viie aasta jooksul nii, et see ei vallavalitsusele ega ka volikogule silma ei jäänud, on vastuseta.

„Järelvalvet hangete teostamise üle peaks toimetama vallavalitsus, mitte revisjonikomisjon,“ kostis revisjoni komisjoni liige Jaanus Teder vastuseks küsimusele, miks alles nüüd kahtlasi tehinguid uurima hakati. Teder selgitas, et revisjonikomisjon võtab asjad luubi alles ainult siis, kui keegi võimalikule probleemile tähelepanu juhib. Seepeale kutsub revisjonikomisjoni esimees komisjoni kokku. Kuidas seekord info Turba kooli nüüd juba endise direktori ja tema elukaaslase ettevõtte vaheliste lepingute kohta revisjonikomisjoni jõudis, ei osanud ta öelda. „Mina seda tõesti ei tea.“

Revisjonikomisjoni esimeest Anne Kuuske ei õnnestunud Lääne Elul mitme päeva jooksul tabada.

„Revisjonikomisjoni liikme väitel anti temale anonüümne vihje,“ selgitas vallavanem Peedo Kessel.

Kädly Künnap andis mõista, et tegemist võib olla mingit sorti isikliku arvete klaarimisega. Samuti on Lääne Elule vihjatud, et mängus võivad olla lähenevad kohalikud valimised.

„Põhjus see kindlasti ei ole. Põhjus on aset leidnud tehingud. Küll võib rääkida ajendist ja ajastusest. Mina ei tea, kas see on tõsi või mitte, et alanud valimisvõitlus ajendiks on,“ kommenteeris Kessel.

Eile otsustas Nissi vald vabastada ametist Turba kooli direktori Kädly Künnapi, kirjutas täna Delfi. Ettepaneku ametist vabastamiseks tegi Nissi vallavanem Peedo Kessel.
„Ettepaneku kohaselt on Kädly Künnap põhjustanud tööandja usalduse enda vastu, kuna on vallavalitsuse hallatava asutuse juhina ja ametiisikuna korduvalt rikkunud korruptsioonivastasest seadusest tulenevat toimingupiirangut,“ seisab Nissi vallavalitsuse korralduses. Koolijuht vabastatakse ametist 24. märtsist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
19 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
KM
7 aastat tagasi

Arvan, et nad ei olnud teadlikud sellest, et seadust rikutakse. Sest iga töö, mida ükskõik millises firmas või asutuses tehakse, rajaneb vastastikusel usaldusel. Sellist asja ei ole vallas enne olnud (nõukaaja kohta info puudub). Imeastama pani ja küsimusi tekitas viimane volikogu, kus olid kohal ka kooli esindajad. Ja kui taaskord, seekord siis huvijuhi näol edastati info, et direktor ei olnud sellest teadlik ja teda ei olnud piisavalt teavitatud, küsis vallavanem vaid ühe ksimuse: kas tõesti?, mille peale direkor oli sunnitud vastama, et info meilide näol olid siiski temani jõudnud. Väga piinlik moment tekkis ja segadust kui palju …

Üsnagi
7 aastat tagasi

Ilmselge on see et volikogu esimees ja vallavanem olid sellest teadlikud. Püütakse hämada lihtsalt. Seaduse ees on kõik võrdsed. Kahju on lihtsalt sellest et nüüd ilmselt valla finantsjuht patuoinaks tembeldatakse ja nimi määritakse kuigi realiseeriti paari teise mehe huve. Iseenesest huvitav aeg Turbas. Kui kaardimaja kokkukukub võib nii mõndagi veel välja tulla kui juhid on valmis ametnikke nii lahkelt ohverdama.

Uuri
7 aastat tagasi

Õpilsed on rumalad, lapsevanemad probleemsed, Harju Maavalitsuse õiend ja meedia valetavad, Nissi Vallavalitsus ja ametnikud varjavad korruptsiooni või..rumalus ei anna häbeneda.

KM
7 aastat tagasi

Paljudest kommentaaridest kumab läbi see, et kõik teised on süüdi, kuid direktor mitte. Siin ei saa lähtuda ainult materiaalse kahju tekitamise seisukohast lähtudes. Ametiisikuna ja/või valla allastuse juhina tuleb end pidevalt ise harida, seadustega kursis olla ja sealhulgas ka vastutust võtta. Ei saa olla nii, et mina ei teadnud või et mulle polnud sellest räägitud.

Imelik
7 aastat tagasi

Mis krd. “näidispoomine”. Korruptsioon peaks olema nulltolerantsiga tegevus ühiskonnas. Nagu mõnedest kommentaaridest nähtub, siis osadel “kodanikel”
ei ole.

andrus494
7 aastat tagasi

‘kõrvaline isik’ pani naelapea pihta. Tekitati mingi ‘näidispoomine, mis paljudes lihtsalt trotsi tekitab asjaajamise üle meie riigis.

KM
7 aastat tagasi

Palun viige ennast seadusest tulenevate nõuete ja faktidega kurssi. Kui seotud isik osaleb vähempakkumisel, siis oleks tulnud hanke läbiviimine anda vallavalitsuse korraldada. Selle juhtumi puhul on tegemist ametiisiku toimingupiirangu rikkumisega.
Kahetsusväärne selle loo juures on see, et seda teadsid paljud õpetajad, sh ka hoolekogu, kuhu kuulub volikogu esimees, Kas mitte kellelgi neist ei tekkinud ses suhtes küsimusi, et midagi on valesti või korrast ära.ja võiks nõu ksida?

kõrvaline isik
7 aastat tagasi

Imelik on hoopis see, et ma ei näe kusagil kirjas koolile, vallale, riigile või mõnele neljandale isikule põhjustatud kahju suurust. Isegi mitte hinnangulist, erinevalt nt. Ärma talu põhjustatud kahjudest. Selle taustal mõjub Turbas seadusemalakaga vehkimine sama tragikoomiliselt nagu silmapiirini tühjal ristmikul (rikkis) fooritule taga tundide kaupa konutamine.

Imelik
7 aastat tagasi

Mis krd. hinnangulist. Kui tööd ja leiba saab vastavalt sugulussidemetel ja seotusele otsustajatega on juba tehtud majanduskeskkonnale korvamatut kahju. Ma saan aru, et … olla on inimõigus vahelduseks võiks oma “mätta” otsast kaugemale näha.

“Seaduse eesmärk on tagada avaliku ülesande aus ja erapooletu täitmine.”

uskumatu
7 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Oh sa sinine sitikas-meie Imelik on kurja vanduma hakanud ja valget vahtu välja ajama-poleks iial arvanud, et see teema teda nõnna erutab.Eestlased pidid ju kõik omavahel sugulased olema.

Imelik
7 aastat tagasi
Reply to  uskumatu

… vastavalt sellele käitud ka oma materiaalsete vahenditega?
Kui sul selle vastu midagi ei ole, siis näiteks ametnikuna annaks ma sinu poolt ühiskasutusse antud vahendid ainult oma lähisugulastele kasutamiseks. Sobib? Ühed sugulased kõik?
Pehmelt öeldes “mittetaiplikkus” on lihtsalt vahest ärritav.

uskumatu
7 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Pole hullu, et sa kohe kõike ei adu. Eks tarkus tule ikka tagantjärgi, aga elatakse pidevalt edasi liikudes. Nats niru näide sul, aga noh…

imelik juhus
7 aastat tagasi

Ei kujuta ette, et valla allasutuse juhi tegevuse kontrollimiseks peab tulema anonüümne vihje. Lepingud, arved, maksed liiguvad valla finantsjuhi (raamatupidaja) kaudu, eelnevalt peab keegi need kinnitama. See ei ole lihtsal võimalik, et 5 a toimus süsteemne rikkumine ilma vallavanema või fin juhi teadmata. Esimesena annaks kinga vallavanemale kes ilmselgelt ajab jama. 1. Turba koolis juhtunu ei saanud toimuda ilma tema teadmata 2. valetas, et ei teadnud.

Uuri
7 aastat tagasi

Naljakas, et kogu trall käib selle ümber,kes anonüümse vihje andis või miks vallavalitsus ja revisjonikomis varem asja uurima ei hakanud. Kuhu me oma ühiskonnaga jõudnud oleme, kui viltu vaadataks nende suunas, kes julgevad asja avalikkuse ette tirida, mitte aga nende suunas, kes aastaid valetanud ja seadust rikkunud on.Künnap on kuid olnud meedia tähelepanu all, pole ime, et vihjetega nüüd lagedale tullakse..kindlasti ei jää need viimasteks vihjeteks.