Valitsus leppis kokku: mootorsõidukitele kehtestatakse keskkonnalõiv

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Kroonid-eurod

Foto: arhiiv

Valitsuskabinet kiitis tänasel istungil heaks mootorsõidukite keskkonnalõivu kontseptsiooni. Lõiv suunab tarbijaid eelistama väiksema kütusekulu ja keskkonnamõjuga mootorsõidukeid, teatas valitsuse pressibüroo.

Rahandusministeerium sai ülesandeks välja töötada vastav eelnõu, et see jõustuks hiljemalt 1. jaanuaril 2018.
„Mootorsõiduki keskkonnalõiv on üks valitsusliidu moodustamisel kokkulepitud maksumuudatustest,“ ütles rahandusminister Sven Sester. „Selleks, et tõsta maksuvaba tulu, tuleb maksukoormust suunata rohkem keskkonna kahjustamisele ja tarbimisele.“

Lõivu võetakse pärast seaduse jõustumist sõidukite esmaregistreerimisel või Eestis juba registreeritud sõiduki esimesel omanikuvahetusel. Uuemate ehk 2015. aastal või hiljem valmistatud sõiduautode lõivumäär lähtub CO2-näitajast. Enne 2015. aastat valmistatud autode ning mootorrataste ja mopeedide puhul lähtutakse võimsusest kilovattides, kuna liiklusregistris ei ole kõigi sõidukite CO2 andmeid.

Lõivumäärad soosivad keskkonnasäästlikke autosid ja algavad Eestis enimmüüdud uute autode keskkonnasõbralikumate versioonide puhul 150-160 eurost. Täiendavalt nähakse ette soodusmäärad elektri- ja hübriidautodele.
Vanemate autode puhul on lõiv oluliselt madalam. Näiteks vanema kui 10-aastase auto puhul on tasu suurus vaid 20% tavamäärast.

Lõiv ei puuduta veoautosid, busse ega traktoreid.

Sõidukitega seotud keskkonnahoiu soovitusi on Eestile andnud OECD oma raportis ja praegu on Eesti sõiduautopark üks Euroopa saastavamaid. Eesti oli uute autode kütusetõhususes aastal 2015 ELis viimasel kohal ja kuna autode müük kasvab, siis on oluline kütusetõhusust parandada. Mootorsõiduki keskkonnalõivu kontseptsiooni koostamisel konsulteeris rahandusministeerium seotud organisatsioonide ning teiste ministeeriumidega. Kontseptsiooni heakskiitmisele järgnevalt koostab ministeerium seaduseelnõu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
jenkem
7 aastat tagasi

TÕDE: tule näita mulle kus need teed paranevad?? ainult tagumik nende riigiahvide all paraneb, valus vaadata kuidas rahvale näpuotsaga antakse ja siis kahe käega võetakse…
VALIMISTEL NÄEME RSK!

Irwe
7 aastat tagasi

Ha.ha-et raha tuleb teedele ! Sentigi ei kuku -kaob parteide kassadesse või vorbitakse uus soe ametikoht

Tõde
7 aastat tagasi

Tüüpiline eestlane ühes postituses kirub valitsejaid, et autoteed on korda tegemata. Teises postituses protestib aga automaksu vastu. Idioodid, selle maksuga te saategi need teed ju korda. Ega see õhust ja armastusest ei juhtu.

To tõde
7 aastat tagasi
Reply to  Tõde

Sellest rahast ei kuku sentigi teedele -broilerpätid kuuluvad vaid selle raha eest uhkemate autodega ringi

To+tõde
7 aastat tagasi
Reply to  Tõde

Veel kehtestatakse ju ka autodele teekasutusmaks -nii et “tõdel” ei maksaks vinguda kui poodides kaubad kallinevad . Eestis on kujunenud maksude paradiis -ainult kulda ja naftat meil ei leidu -häving pole enam kaugel , hurraa seltsimehed !

to.................
7 aastat tagasi
Reply to  Tõde

IRW- jälle üksl.llike kes arvab et pätikari tilgutab midagi rahvale – ei : suuremad peod ,uhkemad ametiautod , kõrgem palk+riigieripension

irwq
7 aastat tagasi

Naera herneks -hullemat möla annab kokku luuletada . Kitseviletsus lajatab makse koorma viisi -ehk kukub siis ka endi tasku :suured võlad ju kaelas

Tont
7 aastat tagasi

Alati tuleb valida need,kes vähem lubavad. Sest nende lubadused maksavad tavainimesed kinni. Järgmine kombinatsioon võiks olla Ekre ja kesk. Sest Ekre on ainus,kes julgeb moslemi illegaalide vastu astuda ja kesk on nii palju lubanud,et midagi hullumat nad ei suuda. Aga sotsidega on m ja hambad- moslemitele kodakondsus ja 200 protsendine hinnatõus.

kk
7 aastat tagasi

Edevautode soetamine muutub kallimaks, mõistlik.

Andres
7 aastat tagasi

See 150._juudirubla on kuutasu?

herr+Ligi
7 aastat tagasi

bande piider……maiereid !