Haigekassa hinnangul jääb tänavu lahendamata ligi 200 000 ravijuhtu

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Läänemaa haigla

Foto: arhiiv

Haigekassa hinnangul jääb tänavu lahendamata ligikaudu 200 000 ravijuhtu, kokku on rahastamata nõudlus kuni 80 miljonit eurot.

Haigekassa hinnangul on tervishoiuteenuste nõudlus tänavu 839,7 miljonit eurot, eelarves on aga ette nähtud vaid 772,4 miljonit eurot, ütles haigekassa juhatuse liige Pille Banhard pressibriifingul.

See hinnang ei võta aga arvesse tervishoiusektori läbirääkimistel kokku lepitavat palgakomponenti. Praegu on haigekassa eelarves palgatõusu otstarbeks reservi jäetud 23,6 miljonit eurot. See võib rahastamata nõudluse paisutada kuni 80 miljoni euroni, lisas haigekassa juhatuse esimees Tanel Ross.

Pea kõik rahastamata nõudlusest tuleb eriarstiabist: eelarves on ette nähtud kokku 584,7 miljonit eurot, nõudlus aga on haigekassa hinnangu järgi 655,6 miljonit eurot. Üldarstiabis rahastamata nõudlust ei ole, hinnatav nõudlus on 106,9 miljonit eurot, sama suur on summa ka eelarves.

Haiguste ennetamiseks on eelarves aga 9,2 miljonit eurot, samas kui hinnatav nõudlus on 15,8 miljonit eurot.

Eelmisel aastal oli eriarstiabis rahastamata nõudlus 74 miljonit eurot. Eelmise aastaga võrreldes on haigekassa muutnud nõudluse hindamise metoodikat. Nüüd hindab vajadust kõikide tervishoiuteenustele ülalt-alla meetodil ehk hindab kõigepealt kogu elanikkonna ravivajadust ning jagab selle seejärel maakonniti. Arvesse võtab haigekassa ka sotsiaal-demograafilisi näitajaid, seejuures rahvastiku vananemist.

Aastavõrdluses on ainuüksi rahvastiku vananemisest tekkinud täiendav nõudlus summas 2 miljonit eurot, rääkis Banhard.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
milles
7 aastat tagasi

see selle valitsuse pensinäride eelistus väljendub nagu kirjutab ,,igatahes,,

toop
7 aastat tagasi

Kõik algab valikutest. Kas üle 60 miljoni laskemoona ostmiseks võl haigekassale. Mina seda kahepalgelisust lihtsalt ei mõista. ..võta või suhted venemaaga. Ühelt poolt tahame kaubelda ja teiselt poolt nõuame sanktsioone.

Mmm
7 aastat tagasi

Anke iga inimesele 2-3 milli ja kergi ei ole haige enam xd

Tore on
7 aastat tagasi

Vaata meitel on keskiga valitsemise leping, kus esmatähtis on pensionäride ja madalapalgaliste tasuta ühinetransport, siis jääb pensionäridel rohkem raha kätte ja saavad osta rohkem tasulist raviteenust ning elu on lill. Kui bussi käib harva ja teed lagunenud, siis tee kepikõndi ja nuusuta lillelõhna ning tervis tuleb mühinal ning polegi ravimist vaja. Meie töötame-valitseme Talinast ja Toomepealt ning näeme-teame suure pildi pealt, kuidas rahvast ravida.

igatahes
7 aastat tagasi
Reply to  Tore on

tubli, et see valitsus eelistab aastakümneid seda riiki ülesehitanud pensionäre, kui 1% kollaseid riigivargaid ja siiruviirulisi ärmatajaid

poleks
7 aastat tagasi

kunagi uskunud, et saades vanaks olles töötanud 40 aastat peab vanaduse veetma hädise pensioni ja raskesti kättesaadava arstiabiga. Aga nii juba kord on, olles noor ja tegus loodad muretut vanaduspõlve, paraku seda pole.

Triibik
7 aastat tagasi

Selles kurvas olukorras oleme süüdi meie-valijad,kes valesid valikuid tegid. Kuna nende mälu on lühike,valivad nad samu petiseid ikka ja jälle. Ainus lootus hullust olukorrast pääsemiseks on,et valima lähevad ka need,kes seni kodus lebotasid. Äkki on neil mõistlikumaid ettepanekuid.

mittekodanik
7 aastat tagasi
Reply to  Triibik

Olukorras, kus valida sai halva ja veel halvema vahel, on tehtud mõistlik valik.

88
7 aastat tagasi
Reply to  mittekodanik

Jah. Elagu Arnold Rüütel!

kestvad+kiiduavaldused
7 aastat tagasi

sm.oravad, isamaamüüjad ja sotskommunistid seletage, miks selline seis meie riigis tekkinud on, kus eestlase elu ei maksa enam midagi, küll jätkub raha aga armajokile ja tehniliselt vananenud kahuritele