Noorte laulu- ja tantsupeo ettevalmistus käib täistuuridel

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 48

Suvisele noorte suurpeole pürgivad Läänemaa lauljad-tantsijad on liigijuhtide silme alt ühe korda läbi käinud, kuid kas nad kõik ka peole pääsevad, selgub mais.

Kolmapäeval harjutas ligi 250 Läänemaa lastekooride lauljat terve pika päeva Haapsalu põhikooli saalis noorte laulupeo laule. Peo lastekooride dirigentide ja assistentide juhtimisel lauldi ühiselt läbi kümmekond peo repertuaaris olevat laulu ja lõpus näitas iga koor oma oskusi ka üksikult. Tegemist oli esimese eelprooviga.

Suvel Tallinnas peetava XII noorte laulu- ja tantsupeo eelproovid maakondades algasid jaanuari lõpus. Jaanuari viimasel laupäeval astusid liigijuhtide ette Läänemaa noorte rahvatantsurühmad, läinud nädalal oli esimene ettelaulmine poiste- ja mudilaskooridel ning sel nädalal ka lastekooridel.

Läänemaalt pürib suvisele noorte laulu- ja tantsupeole 39 tantsurühma, 22 koori, kaks orkestrit, viis võimlemisrühma ja kolm rahvamuusikaansamblit.

Peole pääsemiseks peavad nii tantsijad kui ka lauljad läbima kaks eelproovi, kus peo liigijuhid õpitu üle vaatavad ja omalt poolt näpunäiteid annavad. Teine ülevaatuste ring on märtsis-aprillis. Mais langetatakse otsus, millised kollektiivid suurele peole pääsevad.

Laulukaare alla mahuvad kõik

„Kohtade nappuse pärast ei pea lauljaist keegi kõrvale jääma. Kõik, kes laulud korralikult ära laulavad, pääsevad ka peole,” kinnitas lastekooride liigijuht Janne Fridolin. Ta lisas, et esimeses eelproovis kooridele veel hindeid ei panda, seda hakatakse tegema kevadises eelproovide ringis.

Pärast kaht esimest harjutustundi hindas liigijuhi assistent Toomas Voll Haapsalus kuuldut positiivseks. „Laulud on ära õpitud,” kinnitas ta. Volli sõnul ei ole lauljail noodist laulmisel eksimusi, küll aga interpretatsioonis. Ta lisas, et laulupeomeeskond on koostanud õpetajaile ka töölehed, kuid ilmselt pole kõik jõudnud neid läbi töötada.

Lastekoorid esitavad suvisel peol hümniga koos 13 laulu. Üle Eesti lastekoore kuulanud Janne Fridolini sõnul tundub neist lastele keerulisem olevat „Koit”. „Võib ju arvata, et seda on laulupidudel nii palju lauldud, aga selle harmoonia pole lastele kõige lihtsam,” selgitas Fridolin.

Lastekooride lemmiklaul, mis on planeeritud ka lastekoorilaulude ploki kulminatsiooniks, on Fridolini hinnangul Eeva Talsi ja Aapo Ilvese „Maailm heliseb”.  

Tantsijaist tehakse valik 

Kui laulupeole pääsevad kõik, kes laulud selgeks õpivad, siis tantsurühmadest peab osa peolt kõrvale jääma. „Staadion lihtsalt ei mahuta kõiki tantsijaid,” ütles Läänemaa rahvakultuurijuht Marju Viitmaa.

Viitmaa sõnul on kõige tihedam rebimine 1.–2. klassi rahvatantsurühmade hulgas. „Neid on nii meil maakonnas kui ka üle Eesti kõige rohkem,” selgitas ta. Neidude tantsurühmadel aga, mida on igal pool vähe ja Läänemaalgi vaid üks, on peolepääsu konkurents väiksem.

Läänemaa rahvatantsijaile esimese eelproovi järel hinnangut andes ütles Viitmaa, et kõik olid väga tublid. „Minul pole küll ühegi rühma pärast häbi,” kinnitas ta ja lisas: „Eks natuke tule lihvida, aga peoni on veel aega.”

„Läänemaa on tugeval, õigel kursil,” ütles 5.–6. klasside tantsurühmade liigijuhi assistent Kalev Järvela, kes on näinud kõigi maakondade selle vanuserühmade tantsijaid. „Pilt on päris tore. Ühtegi nõrka rühma silma ei jäänud, kõigil on lootust,” sõnas ta.

Järvela sõnul ei saa esimest eelproovi veel päris ülevaatuseks nimetada, sest selle peamine eesmärk on näha, kuidas rühmadel tantsude õppimine edeneb, aidata vigu parandada ja anda õpetajaile võimalust küsida.

Vastavalt vanuserühmale tuleb tantsijail peoks selgeks õppida 2–5 tantsu, millele lisaks tantsivad kõik rühmad ka Ullo Toomi tantsu „Oige ja vasemba”. Seatud tantsude kõrval esitab iga vanuserühm ka ühe pärimustantsu. „Näiteks 5.–6. klassidel on pärimustantsuks reinlender ja tantsijad peavad oma väljakunumbris suutma reinlendriga pöörelda. Paarilisega koos pöörlemine on lastele päris keeruline,” selgitas Järvela.

 

Läänemaalt noorte laulu- ja tantsupeole

Läänemaalt soovib noorte laulu- ja tantsupeole pääseda 62 kollektiivi. Tantsupeole tahab minna 35 rühma, kellest viis on võimlejad ja ülejäänud rahvatantsijad.

Laulupeole tahab 24 kollektiivi, kellest 22 on koorid ja 2 orkestrit: puhkpilli- ja noorte sümfooniaorkester

Pillipeole pääsust unistab 3 rahvamuusikaansamblit.

 

Fotod Arvo Tarmula

Laulupeo ülevaatus. Tarmula01 Laulupeo ülevaatus. Tarmula02 Laulupeo ülevaatus. Tarmula03 Laulupeo ülevaatus. Tarmula04 Laulupeo ülevaatus. Tarmula05 Laulupeo ülevaatus. Tarmula06 Laulupeo ülevaatus. Tarmula07 Laulupeo ülevaatus. Tarmula08 Laulupeo ülevaatus. Tarmula09 Laulupeo ülevaatus. Tarmula10 Laulupeo ülevaatus. Tarmula11 Laulupeo ülevaatus. Tarmula12 Laulupeo ülevaatus. Tarmula13 Laulupeo ülevaatus. Tarmula14 Laulupeo ülevaatus. Tarmula15 Laulupeo ülevaatus. Tarmula16 Laulupeo ülevaatus. Tarmula17 Laulupeo ülevaatus. Tarmula18 Laulupeo ülevaatus. Tarmula19 Laulupeo ülevaatus. Tarmula20 Laulupeo ülevaatus. Tarmula21 Laulupeo ülevaatus. Tarmula22 Laulupeo ülevaatus. Tarmula23 Laulupeo ülevaatus. Tarmula24 Laulupeo ülevaatus. Tarmula25 Laulupeo ülevaatus. Tarmula26 Laulupeo ülevaatus. Tarmula27 Laulupeo ülevaatus. Tarmula28 Laulupeo ülevaatus. Tarmula29 Laulupeo ülevaatus. Tarmula30 Laulupeo ülevaatus. Tarmula31 Laulupeo ülevaatus. Tarmula32 Laulupeo ülevaatus. Tarmula33 Laulupeo ülevaatus. Tarmula34 Laulupeo ülevaatus. Tarmula35 Laulupeo ülevaatus. Tarmula36 Laulupeo ülevaatus. Tarmula37 Laulupeo ülevaatus. Tarmula38 Laulupeo ülevaatus. Tarmula39 Laulupeo ülevaatus. Tarmula40 Laulupeo ülevaatus. Tarmula41 Laulupeo ülevaatus. Tarmula42 Laulupeo ülevaatus. Tarmula43 Laulupeo ülevaatus. Tarmula44 Laulupeo ülevaatus. Tarmula45 Laulupeo ülevaatus. Tarmula46 Laulupeo ülevaatus. Tarmula47 Laulupeo ülevaatus. Tarmula48

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments