Täna algab talvine aialinnuvaatlus

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

aialinnud (arvo tarmula) (3)

Söögimaja külastavaid aialinde saab jälgida kasvõi läbi aknaklaasi. Foto Arvo Tarmula

Tänasest pühapäevani kestab üle-eestiline aialinnuvaatlus, mis annab ornitoloogidele infot talvise Eesti linnustiku kohta.

Talvine aialinnuvaatlus on üks olulisemaid laiemale ringile mõeldud üritusi, millest mullu võttis osa pea 2800 linnusõpra 2000 paigast üle Eesti, kes vaatlesid ligi 60 000 lindu 64 liigist.

Vaatlusel osalemiseks tuleb leida tänasest pühapäevani valgel ajal üks tund, et minna koduaeda või parki ja märkida üles seal kohatud linnuliigid. Vaadelda võib küll kasvõi terve päeva, aga Eesti ornitoloogiaühing ootab andmeid just ühe konkreetse tunni kohta, sest muidu poleks andmed võrreldavad.

Iga kohatud linnuliigi kohta tuleks välja tuua ka suurim korraga nähtud isendite arv (Näiteks: algul oli toidumajas 4 rasvatihast, hiljem nägid 2 ja vaatluse lõpus veel 3 rasvatihast – kirja tuleb panna ikka 4 rasvatihast, et vältida topeltloendust). Kirja pannakse vaid paiksed linnud, kes vaatluspaigas kasvõi korraks maanduvad. Ülelendavaid linde ei loendata.

Täpsed juhised ja vaatlusankeedi leiab Eesti ornitoloogiaühingu kodulehelt www.eoy.ee ja samas saab sisestada ka vaatlusandmeid.  Ankeedi võib saata hiljemalt 6. veebruariks ka aadressil Eesti Ornitoloogiaühing, Veski 4, Tartu 51005, märgusõna “Talvine aialinnuvaatlus 2017”.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments