Ridala vald läks PRIA vastu kohtusse

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Helen Koppa

Ridala vallavalitsus vaidlustas kohtus PRIA nõude maksta tagasi 29 000 eurot, millega amet toetas Puise sadama ehitust. Foto: Urmas Lauri

 

Tartu halduskohus arutab 27. oktoobril Ridala vallavalitsuse kaebust põllumajanduse registrite ja informatsiooniameti (PRIA) mullu märtsis tehtud toetusraha tagastamise otsuse peale.

Oktoobris 2013 lõppes Puise sadama kolmes etapis käinud ja 602 000 eurot maksma läinud ehitus. Euroopa kalandusfondi rannakalanduse programmi kaudu tuli kolme etapi peale kokku üle 442 000 euro toetust. Vald lisas omaosalusena 160 000 eurot. 2014. aasta viimasel päeval sai Ridala vallavalitsus PRIAlt teate, et vald on Puise kalasadama ehitusel rikkunud toetuse saamise reeglit ja vallal tuleb tagasi maksta ligi 29 000 eurot. 

Toonane Ridala vallavanem Toomas Schmidt selgitas Lääne Elule, et PRIA meelest ei talitanud vald õigesti, kui tegi Puise kalasadama kai rajamiseks ühe ja muuli rajamiseks teise hanke. 

Ridala praegune vallavanem Helen Koppa ütles, et esimese hooga plaanis vald teha kogu sadama jaoks ühe avaliku hanke, kuid selgus, et raha on fondist võimalik saada vähem. „Siis tegime hanke ringi, summa vähenes ning saime teha lihthanke. Kui tekkis võimalus fondist raha juurde saada, tegime muuli kohta teise, samuti lihthanke,” meenutas Koppa.

PRIA meelest aga poleks tohtinud ühel objektil kaht hanget teha. 

Vallavalitsus maksis siiski nõutud summa mullu koos viivistega ära, sest polnud teada, millega vaidlus lõpeb. Vaidlus lõppeski nii, et Ridala sai paari kuu pärast õiguse. Nõue tühistati, aga rõõmu jätkus üheks päevaks: PRIA kehtestas järgmisel päeval uuesti ligi 29 000-eurose nõude. 

Toona Lääne Elule antud selgituse kohaselt otsustas PRIA uurida olukorda põhjalikumalt, tühistas seetõttu oma esialgse otsuse ja kandis ka toetusraha vallale tagasi. Pärast edasist uurimist tegi PRIA siiski uue tagasinõudeotsuse, selgitas PRIA teabeosakonna juhtivspetsialist Ene Tulp. 

Mullu 12. juunil oli 29 000 eurot Ridala vallavalitsuse kontol tagasi, aga seletust selle kohta ei tulnud. Kuni otsust ei ole, ei julge vallavalitsus seda summat puutuda – äkki tuleb jälle tagasi anda. 

„Advokaat on palgatud ning oktoobris peaks Tartu halduskohus asja arutama,” ütles Koppa. „Arvame, et me pole eksinud, vähemalt nii suurt eksimust pole, et me peaksime raha tagasi maksma.”

„PRIA kalandustoetuste büroo kinnitab, et tagasinõude ja kohtuvaidluse põhjuseks on võimalik riigihangete seaduse rikkumine vallavalitsuse poolt. Kuna kohtuasi on alles menetluses, siis ei kommenteeri me praegu rohkem vaidlusaluseid probleeme ega ka tagasinõude kordamist,” ütles PRIA pressiesindaja Maris Sarv-Kaasik eile Lääne Elule.

Puise sadam asub ajalooliselt tähtsas kohas, kus on tugevad kalapüügitraditsioonid. Sadamat kasutab 12 kalandusettevõtet. Ridala vallavalitsus andis sadama Puise külaseltsi majandada. 

Sadamakapten on Taavi Suits­berg. 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
AlexLotman
7 aastat tagasi

PRIA on meil teatavasti isegi kohtust kõrgem, paraku. Kunagi võitles üks Saaremaa talumees temale tehtud ülkohtuse otsesega, kaks korda sai kõigis kohtuinstantsides võidu, aga PRIA ei tunnistanud oma viga, vaid tegi lihtsalt paberid ümber, kuni need lõpuks ka kohtu hinnangul juriidiliselt korrektseks said.