23

Veterinaaramet tungis politsei saatel lauta

Kaie Ilves

Kaie Ilves

kaie@le.ee

unspecified

Kuue sea asemel kasvab Tammejuure talu laudas nüüd 70 kana. Tammejuure perenanine Anita Kuusemaa on veterinaarametnike käitumisest nördinud. Eduard Lauri foto

Tammejuure talu Martna vallas pidi lõpetama kuue sea pidamise, sest seakatku vastased nõuded ei olnud täidetud.

Talu likvideeris kuus siga, mida peeti oma tarbeks. Talu peremees ja perenaine Teet ja Anita Kuusemaa on aga nördinud, kuidas veterinaarametnikud nendega käitusid, ja kaalusid esialgu koguni kohtusse pöördumist.

Juuli lõpus sõitsid Anita ja Teet Kuusemaa mõneks päevaks Hiiumaale puhkusele. Puhkuse esimesel päeval saabus kodustelt SMS, kus neile anti teada, et veterinaarametnikud tungivad koos politseiga sealauta, et kontrollida seakatkuvastaste nõuete täitmist. Kuusemaadele tehti ettekirjutus, et neil tuleb täita kõiki seakatku ajal kehtestatud nõudeid või seapidamine lõpetada. Viimast Kuusemaad tegidki, kuid nad pole rahul sellega, kuidas ametnikud nendega käitusid.

"Siin ei saa rääkida materiaalsest kahjust, vaid moraalsest kahjust. Kui oled pool aastat ette planeerinud puhkusel olnud vaid neli tundi ja seejärel saabub kodusolijatelt SMS sisuga "Politsei läheb veterinaarametnikuga lauta praegu, me ei saa midagi teha", siis millise tundega sa pead ülejäänud puhkuse veetma?!" ütles Tammejuure talu peremees Teet Kuusemaa.

Tammejuure talus kasvas oma tarbeks kuus siga. Läänemaa veterinaarametniku Riina Mahla sõnul ei kasutatud laudas desomatte, ka ei vastanud nõuetele aed, mis oli ehitatud. Nõuete järgi peab sealauta ümbritsema aed, Tammejuure laudas oli lubatud ka aed, mis ümbritseb lauda ust, tingimusel, et lauda aknad on kinni. Riina Mahla sõnul olid aga lauda aknad lahti.

Desomatte laudas ei olnud. Tammejuure talu perenaise Anita Kuusemaa sõnul on aga tegemist mahetaluga, mis välistab desomattide paigaldamise. Kõiki muid nõudeid ta oma sõnul täitis. Ka oli Anta Kuusemaa väga häiritud sellest, et veterinaarametnikud sisenesid lauta katkise kaitseriietuse ja tavajalanõudega.

 "Kui riik nõuab meilt nõuete täitmist, miks ta siis ise nõudeid ei täida," küsis Anita Kuusemaa. Ka nõudnud veterinaarametnikud, et politseinikud siseneksid lauta nendega koos, ja mingit kaitseriietust neil ei olnud, kuid sellest politseinikud keeldusid.

Riina Mahla sõnul ei vasta see tõele, ametnikud vahetasid jalatsid enne lauta sisenemist ega kustunud politseinikke lauta.

Läänemaa teiste seapidajate puhul pole Mahla sõnul politseid tulnud kasutada.

Teet Kuusemaa ütles, et oli veterinaarametist küsinud, kuidas aitab lauda ümber ehitatud aed seakatku eemal hoida, kui vastust ta ei saanud. "Ehita midagigi, siis saan ma kirja panna, et aed on olemas," olevat veterinaarametnik talle öelnud.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
maias
maias

Selle pere inimestes on kurjust sama palju kui töökust. Kasvatatakse küll mahetoodangut, mis on kiiduväärt aga naabreid valavad üle sellise sõimuga, mis sööbib hinge nagu kemikaal.

Suur Siga
Suur Siga

Euroopas on sealiha tootmine ja hulgimüük 3-4 suurkorporatsiooni kätte
kikivarvul libisenud. Eestis tapeti kümneid tuhandeid sigu, et seakasvatajatel seakasvatamise isu jäädavalt ära ajada. Viimane absurdipiisk küünilisuse karikasse on Saaremaa juhtum.
Suurkorporatsioonid ja suured toetused,
versus Väiketootja ja
Veterinaaramet ja politsei.

Anita
Anita
Anita
Anita

Kommentaaris foto

Muusik
Muusik

Kas politsei ja piirivalve orkestri saatel?

mait´ule
mait´ule

Tammejuure talu on kuulus oma mahetoodangu poolest… Kuusemaad kõik töörügajad, eks nad nõuavad ka oma sulastelt töötegemist, talus pole laisklejatega peale hakata midagi, paraku sellised ongi just kõige suuremad ettevõtlike inimeste halvustajad.Pole mõtet teisi halvustada!!!

mait
mait

Nad ongi ”tegijad”. Just jutumärkides. Peagi saate teada millised nad tegelikult on.

Täpselt!
Täpselt!

Jutumärgid on kümnesse 🙂

Taat
Taat

Kuusemaad on “tegijad”, ega sellised pole logarditele meele järgi.Selline on minu arvamus antud isikute halvustajate kohta.

Ei tea, kas...
Ei tea, kas...

Helme kättemaks?

Arvos
Arvos

On näha, et mõni sõimaja on oma kambaga talu tegemisi maha tegemas. Kuidagi tuleb see kiun kõik nagu liiga ühe mätta otsast ja ühest suust ning ka stiil on sama. Minul aga negatiivsed hinnangud selle talu inimeste kohta puuduvad. Seda isegi oma kriitilise vaatenurga poolest.

Ehk
Ehk

jagad siis oma positiivseid hinnanguid teistega ka?

Taat
Taat

Läänemaal seakasvatajaid väheks jäänud.

wpDiscuz