Toiduarvustus: Kärmesse Küülikusse võib julgesti tuua kaugeid külalisi

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kärme küülik

Kärme Küülik. Arhiiv

Endine presidendiproua Evelin Ilves on öelnud, et ainuüksi Kärme Küüliku pärast tasuks Haapsallu tulla, ja selles on talle raske vastu vaielda.

Restorani Facebooki leht on täis vaid kiitvaid kommentaare ja ka isiklik kogemus ütleb, et kui sõbrad või sugulased Haapsallu külla tulevad, on külaskäik Kärmesse Küülikusse programmi peaaegu kohustuslik osa.

Näiteks kui möödunud talvel otsustasid endised kolleegid tulla Marimetsa rabasse matkama ja pärast Haapsallu sööma, siis küsimus, kuhu täpsemalt, lahenes kiiresti ja konsensuslikult – ilmselge, et Kärmesse Küülikusse. Tädi oma perega otsustas külla tulla. Kuhu sööma minna? Taas on esimene valik Kärme Küülik.

Sel viimati mainitud korral jäi meil Kärmes Küülikus paraku käimata, kuid puhtalt oma rumalusest. Päikesepaistelise ilmaga ei olnud terrassil lihtsalt ruumi ning meil ei olnud ka taipu varem endale laud reserveerida. Kui vend sedapuhku külla tuli, ei korranud me sama viga ning kohapeale jõudes oli meid ootamas väike õdus laud täpselt akna all.

Sellest hoolimata, et kõik lauad olid täis ja rahvast palju, ei ole teenindusele mitte midagi ette heita. Kuna vend oli kohale jõudnud viis minutit varem, ootasid menüüd mind juba laual ning ei läinud ka kaua, kui teenindaja tuli tellimust võtma.

Seni olen mina olnud üks neist, kelle meelest võrdub Kärme Küülik eelkõige suurepäraste pitsadega, mis valmivad spetsiaalses puuküttega pitsaahjus. Kuna aga pitsat on saanud süüa juba küll ja rohkem ning saab kahtlemata ka edaspidi, otsustasin seekord valida söögiks midagi uut ja põnevat.

Olles juba varem arvutis menüüga tutvunud, oli pearoa valik kiire ja lihtne. Risotto nero kaheksajalgadega. Kuigi elukaaslane on mul kokandushuviga, kahtlen ma, kas me kodus midagi sellist niipea tegema hakkame. Ka vend loobus seekord pitsast ja valis menüüst eelroaks tomatisupi mozzarella’ga ning pearoaks küülikuprae spargliga.

Nii tomatisupp kui ka küülik said hindeks üheksa punkti kümnest. „Supp oleks võinud minu maitse kohaselt võib-olla natuke teravam olla ja küülik vähem soolane, aga tegelikult ma lihtsalt ei julge kunagi kuskil täispunkte anda,” kommenteeris vend ja möönis, et tegelikult on kõik täiesti suurepärane.

Minu eelroaks olnud kitsepiima toorjuustuga peedi-carpaccio oli täpselt see, mis ta olema pidi, kuid kui vaatasin hiljem kõrvallaual taldrikut põlevate krevetisabadega, kraapis hinge väike kahetsus, et ehk oleks pidanud ka ise tellima midagi veidi põnevamat.

Kiidulaul kisub nüüd juba veidi piinlikuks, kuid ka risoto kohta ei ole öelda ühtegi halba sõna. Kui mitmes söögikohas võib risoto pähe saada taldrikule suvalist riisirooga, siis see risoto oli täpselt selline mõnusalt pehme ja kreemjas, nagu üks risoto olema peab. Põneva musta värvuse annab sellele konkreetsele risotole kalmaaritint. Mereannisõpradele võib seda toitu kõhkluseta soovitada. Kõrvale klaasike Primitivot ja midagi enamat ei olegi õnneks vaja. Kuna tegemist oli siiski lõunaaja ja ühele meist ka tööpäevaga, peab pakutavaisse veinidesse põhjalikum süüvimine kahjuks jääma ootama mõnda järgmist korda.

Kui pearoad otsa said, ei olnud meil kummalgi enam kõhus sentimeetritki ruumi ning magustoidust olime sunnitud loobuma ja piirdusime vaid kohviga. Maiasmokkadele on see alati kurb hetk.

Kärme Küülik tähistas muuseas sel nädalal oma kolmandat sünnipäeva Haapsalus. Palju õnne ja jaksu!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
endine+haapsallane
7 aastat tagasi

Kärmest küülikust veelgi labasema teenindusega koht on Haapsalus Soffa. Nende kahe näkasse söögiasutuse reklaamlauseks näikse olevat – kui soovid tõeliselt ülbet teenindust ja tülgastavalt mossis personali, siis külasta meid! No ei lähe ka ajades urgastesse, kus klienti suhtutakse kui vaenlastesse. Haapsalus on õnneks ka neid söögikohti, kus saab olemist nautida. Näiteks Dietrich ja Viigi kohvik pole mind seni alt vedanud, ka Kuursaal näikse hakkavat vahepealsest madalseisust kosuma.

jah
7 aastat tagasi

kahjuks ei ole see koht kohalikele mõeldud…..meie palkadega seal juba ei käi,aga see on muidugi juba teine teema.

kohalik
7 aastat tagasi
Reply to  jah

Aga huvitav huvitav, töötab ju

Uskmatu+Toomas
7 aastat tagasi

Käisin seal aastapäevad tagasi,mis ubasusest siin rääkida,laud lauas kinni.Polegi Haapsalus õieti söögikohta kus teenindus ja toit vastaksid hinnatasemele,väljaarvatud mõni kesklinnast eemal asuv kohvik.

mõttetu+mees
7 aastat tagasi
Reply to  Uskmatu+Toomas

see koht tõesti üearu ubane ega ernene ei ole

Gurmaan
7 aastat tagasi

Küülikus on jah midagi, mis sinna tõmbab. Hubane olemine, head toidud, pererahvas oma koera ja kassiga. Aga ma ütleks ka, et kui omanikke ei ole kohal, siis ei ole päris see.
Kui vaatamata hindadele on vaja laua saamiseks bronnida, on hind õige. Käin kasvõi harva, aga tahan saada head asja.

Arne Veske
7 aastat tagasi

Minu lemmikkoht Haapsalus. Eriti siis, kui peremees majas. Teeninduse ja toidu kvaliteedi sõltuvus peremehe olemasolust on selles majas uskumatult suur. Aga artikli autor on tabanud täpselt kümnesse. Just kaugeid külalisi kannatabki Küülikusse tuua, omadele kipub kalliks jääma. Igal juhul edu!

kunn
7 aastat tagasi

Nojah, kui Helsingis restoranis söömas käia, siis on hind sama või tiba kallim, aga need on ka restoranid. Jutt mingist 2x kõrgemast on väljamõeldis.
Tänaval saad kebabiputkast korraliku kebabi päeval või öösel 7-8€ eest ja see on suurem ning maitsvam, kui meil Eestis käpardite poolt tehtud.
Mitte ainult Helsingis, vaid ka teistes linnades Lahti, Riihimäki on hinnatase kohati madalam, kui mudapealinnas.

Marget Vatku
7 aastat tagasi

Jõudu Küüliku-perele, kindlasti saab sealt Haapsalu üht parimat toitu ja teenindust. Ja vastuseks eelpoolkurtjale: kuigi Soome on kallis maa, on maksumäärad seal vähemalt toitlustusasutustele mõistlikumad. Eestis on km 20%, Soomes14%. See on vaid üks näide. Ja Helsinki kesklinna hinnad ikka pea 2x kõrgemad.

kommentaar
7 aastat tagasi
Reply to  Marget Vatku

See jutt ei vasta tõele. Helsinki hinnad ei ole 2x kallimad ja 6% pole meie kõrgete hindade põhjus. Soomes on näiteks ettevõtte tulumaks ja palgad 2-3x kõrgemad.

kunnile
7 aastat tagasi

ikka päris samad hinnad ei ole, mitmed toiduained on soomes juba odavamad kui meil.

kunn
7 aastat tagasi

Hinnad on Haapsalus nagu Helsingis. Soomest tuttavaga käisime enamus kohtasid läbi ja somm ütles, et samad hinnad nagu Helsingi kesklinnas.
Küsis veel kas palgad siin ka nagu Helsingis.

iSIS
7 aastat tagasi

räägiks ka hindadest natuke…
meil Haapsalus ikkagi valitseb proletariaat 350 eur kuus miinus maksud..