Taeblas läheb kortermajade lammutamiseks

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Taebla lagunenud majad 002 (urmas lauri) (13)

Lammutamisele minev maja. Urmas Lauri foto

Taeblas algab kolme lagunenud ja varisemisohtliku paneelmaja lammutamine, milleks Lääne-Nigula vald sai riigilt 35 000 eurot toetust.

„Neljapäeval saame lammutajaga kokku ja arutame läbi lammutamise plaani,” ütles Lääne-Nigula vallavalitsuse haldusjuht Taivo Kaus.

Septembri lõpuks peavad majad olema lammutatud. Lammutamise riigihanke võitis Aspen Grupp, kelle pakkumus oli 49 680 eurot. Vallal tuleb sellest kinni maksta 30 protsenti, st 15 000 eurot, ülejäänu on KredExi toetus.

Aspen Grupp lammutab kolm paneelmaja, koristab jäätmed, pindab ja haljastab ala. „Septembri lõpuks peaksid hooned ja ehituspraht olema likvideeritud ning haljastus taastatud. Sellest, et seal kunagi olid majad, ei tohiks olla jälgegi,” ütles Kaus.

Lammutamist komplitseerib see, et ühest paneelmajast meetri kaugusel asub maja, kus inimesed sees elavad. „Lammutatava hoonega on see peaaegu et nurkapidi koos,” märkis Kaus. „Eks ta keeruline ole – nad peavad lammutatava maja kraanadega lahti võtma.”

Kokku lammutatakse kolm maja: kaks kolmekorruselist ja üks viiekorruseline. Ühtegi neist majadest pole kunagi valmis ehitatudki. Uksi-aknaid ei ole ees ja hooned on varisemisohtlikud. Kõik kolm tuli vallavalitsusel eraomandist välja osta. Viiekorruselise maja eest maksis vald 2000 eurot. Hoone omanik oli soomlane Markus Pasi Pönkkä, kes on korduvalt süüdi mõistetud kriminaalkurjategija. Muuhulgas tappis ta 2005. aastal Tallinnas oma Maakri tänava korteris inimese. Pönkkä tükeldas laiba. Kolmekorruseliste majade omanik oli samuti soomlane, Fedai Nuri, kellelt ostis vald majad 5000 euro eest. Esialgu küsis Nuri majade eest 59 000 eurot, kuid selle hinnaga ei olnud vallavalitsus nõus ja lõpuks lepiti 5000 peale kokku.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
......
7 aastat tagasi

Ja pargi tarvis varutud muld on hea kvaliteediga,seepärast malts ongi kõrgeks seal nii ruttu kasvanud,võib salati ja supi jaoks võtta.

mujal maailmas
7 aastat tagasi

tehakse tondilossid maatasa märgatavalt varem. Kus siin kuritegu on?!

Evald
7 aastat tagasi

Tubli, lõpuks saab üks mitte just auväärne etapp läbi ja Taebla tublisti ilusamaks.

kle
7 aastat tagasi

sa tegelikult, proovi rohkem mitte võtta, kaugene oma bockist

mati
7 aastat tagasi

haljastus,hm…siiamaani seisavad mullahunnikud mis toodi suve algul pargi ehituseks,täiesti umbrohtunud….ma ei usu eriti seda” septembri lõpuks korras” juttu…

Julka
7 aastat tagasi
Reply to  mati

Aga ilus umbrohi on, eksju? 😉

tegelikult
7 aastat tagasi

Käib kõige ehtsam kureiteo tagajärgede varjamine ja kinni mätsimine eurorahadega. Need vennad tuleb vastutusele võtta kes rahva varaga nii ümber käivad ja sellel juhtuda lasevad.

...
7 aastat tagasi

Viiekordsel olid uksed-aknad algul kõik ees,ja klaasitud kenasti.
Kolmekordsetel jõuti ainult katuse valmimiseni,selle tähistamiseks panid ehitajad traditsiooni kohaselt enda tehtud pärja katuse otsapoolele üles.