Istanbuli lennujaamas sai arvatavas IS-i rünnakus surma 36 inimest

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Istanbul_Airport_Turkish-Airlines_wikipedia_milan_suvajac

Atatürki lennujaama rahvusvaheline terminal. Foto Milan Suvajac, wikipedia

Istanbuli rahvusvahelises Atatürki lennujaamas õhkisid end teisipäeval kolm enesetapuründajat, surma sai vähemalt 36 inimest, ütles peaminister Binali Yıldırım, lisades, et tõendid viitavad äärmusrühmituse Islamiriik (IS) kätetööle.

"Värskeima informatsiooni kohaselt on elu kaotanud 36 inimest," ütles Yıldırım rünnakupaigas ajakirjanikele, lisades IS-i araabiakeelset nimetust kasutades, et tõendid viitavad Daeshile.

Ründajad avasid rahvusvahelise terminali sissepääsu juures lennujaama turvameeste pihta tule, vallandades tulevahetuse enne, kui nad end kella 22 paiku (Eesti aeg 21) ükshaaval õhku lasid, teatasid võimud. Uudisteagentuuri Dogan teatel sai rünnakutes vigastada vähemalt 88 inimest. Vastutust rünnaku eest ei ole keegi seni võtnud, kirjutab BNS.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan kutsus rünnaku järel ühisele võitlusele terrorismi vastu. "Kutsume maailma, eriti lääneriike, võtma terrorismi vastu karmi hoiakut. Türgil on kalli hinna maksmisest hoolimata otsustavust ja suutlikkust jätkata lõpuni võitlust terrorismi vastu."

"Kui kõik riigid, kogu inimkond, ei suuda ühendada jõude ja pidada ühist võitlust terrorirühmituste vastu, täituvad ükshaaval kõik võimalused, mida me oma peas kardame," teatas Erdoğan avalduses.

Atatürki lennujaam teatas rünnaku järel kõigi lendude tühistamisest. Türgi lennujaamades viiakse turvakontrolli läbi nii terminalihoonete sissepääsu juures ning hiljem väljuvate lendude tsoonis.

USA mõistis terrorirünnaku hukka. "Atatürki rahvusvaheline lennujaam, nagu varem sel aastal rünnaku ohvriks langenud Brüsseli lennujaam, on meid kokku siduvate rahvusvaheliste ühenduste sümbol," ütles Valge Maja pressiesindaja Josh Earnest.

"Me oleme järjekindlad oma toetuses Türgile, meie NATO-liitlasele ja partnerile, koos kõigi sõprade ja liitlastega üle maailma ajal, mile me jätkame terrorismi vastast tegevust," lausus ta.

Kaastundeavaldused saatis ka Brüsseli lennujaam, kus hukkus 22. märtsil kahes enesetapuplahvatuses mitukümmend inimest. "Meie mõtted on rünnakute ohvritega @istanbulairport. Soovime neile, nende sugulastele ja kogu lennujaama personalile jõudu ja vaprust."

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon mõistis rünnaku hukka, edastas ohvritele ja nende peredele kaastundeavalduse ja lubas seista Türgi kõrval ajal, mil riik seisab vastamisi terroriohuga. Türgile saatsid kaastundeavaldused ka Euroopa Liidu liidrid.

Türgis on viimase aasta jooksul korraldatud mitu ohvriterohket plahvatust, mille eest on vastutuse võtnud kas kurdi mässulised või äärmusrühmitus Islamiriik (IS).

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments