Tugevas tuules peetud Jaaniöö regati võitis jaht Meeri

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Jaht Meeri meeskond

Osa Jaaniöö regti võitnud jahi Meeri meeskonnast – Tiit ja kertu Kaljuveer. Pildilt puuduvad Ülo Latik, Joonas Kiisler ja Mait Ender. Foto Haapsalu Jahtklubi Facebooki leht.

Nädal enne jaanipäeva ehk 17. juuni õhtul kella kümne paiku startis neli jahti, 19 inimesega pardal, järjekordsele Jaaniöö regatile.

Jaaniöö regatt toimus ESTLYS arvestussüsteemis: jahtide stardiajad pannakse paika jahi võistlusväärtuse järgi ja see tähendab, et finišeerimisjärjekord on ka reaalne paremusjärjestus.

Regari start oli Haapsalu piirivalvekai otsast ja sõideti Rohuküla ja Heltermaa vahelise Harilaiu ohupoini ja tagasi.

Ilmateenistuse ennustus ööseks vastas tegelikkusele – tuult puhus enamiku ajast 10 m/s, puhanguti kuni 15 m/s. Hommikupoole tõusis tuul veelgi ja puhus pidevalt 12-14 m/s. Samas oli tuule suund soodne –  stardist Harilaiu ohupoini puhus pärituul, tagasi finiši poole sõites küljetuul.

Vaatamata tugevale tuulele suuremaid purustusi jahtidel ei esinenud, välja arvatud jahi Black Bird spinnakeri purunemine, peale starti Haapsalu Eeslahel. Nähes järgmisena startinud jaht Albini purjeid lähenemas otsustas Black Birdi meeskond vaatamata lähenevale tumedale pilvele spinnakeri üles tõmmata. Algus oli ilus, kuid kahjuks kaua seda ilu nautida ei saanud. Kohale jõudnud pilv otsustas käsikäes tugevate puhangute ja vihmaga võistluse huvitavamaks teha ning enne kui meeskond aru sai, olid purjest järel ainult „raamid“.

Jaht Meeri stardi ajal tuli peale nii tihe vihmasadu ja äike, et nähtavus Haapsalu Eeslahel oli alla 10 meetri. Õnneks andis suur vihmasadu umbes tunni pärast järgele ning ülejäänud sõidu jooksul saatis purjetajaid soe ja tugev lõunakaarte tuul ja kerged vihmasabinad.

Tugevas tuules sõideti kiiresti. Esimene jaht Meeri (kipper Tiit Kaljuveer) oli finišis kell 02:14. Teise koha saavutas jaht Black Bird (kipper Tarmo Polli) finišiajaga 02:21. Kolmandana oli finišis jaht Chantal (kipper Ingar Lao) kell 02:23 ja neljandana jaht Albin (kipper Ants Varblane) kell 02:33

Osa meeskonnaliikmeid kiirustasid kohe peale sildumist koju magama, teised aga jäid veel sadamasse hommikust sauna ja ujumist nautima.
Järgmine MTÜ Haapsalu Jahtklubi korraldatud võistlus on 2. juulil, mil toimub 35. Kessu regatt. See on ühtlasi ka Läänemaa meistrivõistlus avamerepurjetamises.

MTÜ Haapsalu Jahtklubi

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments