Presidendikandidaat Repsil on riigikogus ülesseadmiseks vajalikud hääled koos

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

riigikogu2Keskerakonna presidendikandidaat Mailis Repsi selja taga on kogu keskfraktsioon. Foto: arhiiv

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson teatas täna, et Mailis Repsil on esimese presidendikandidaadina koos vajalikud allkirjad riigikogus ülesseadmiseks. Täpsemalt on tema esitamiseks oma toetusallkirja andnud kõik 27 riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liiget.

"Eesti inimesed ei saa kahjuks otse presidenti valida, kuid sellest hoolimata tuleb erakondadel oma kandidaadid selgelt välja öelda. Vabariigi President on Eesti riigipea, kelle valimine peab toimuma läbipaistvalt ja avalikult, mitte kuskil erakondade tagatubades. Just seetõttu on Keskerakonna kandidaat Mailis Reps korraldanud kohtumisi mitmel pool Eestis ning jätkab oma seisukohtade ja programmi tutvustamist ka järgnevatel kuudel," selgitas Simson.

"Tänaseks on oma esmase valiku langetanud ka sotsiaaldemokraadid ja IRL, kes toetavad vastavalt Eiki Nestorit ja Allar Jõksi. Mõlemad kandidaadid ei pruugi aga koguda riigikogus ülesseadmiseks vajalikku 21 allkirja, vaid peavad lootma ka teiste parlamendifraktsioonide toetuse peale. Võimalikud allkirjad ei tule kindlasti kergelt ega vastuteeneteta," selgitass Simson.

Kõige segasemat mängu mängib Simsoni sõnul Reformierakond, kellel on korraga tules kolm kandidaati, kuigi hääli riigikogus jagub vaid ühe ülesseadmiseks.

"Sellelaadne viimase minutini venitamine on arusaamatu, sest näiteks peaministrikandidaadid avalikustatakse alati juba mitu kuud enne Riigikogu valimisi. Vabariigi Presidendi institutsioon ei ole mingil moel vähem tähtis, mistõttu kutsun taaskord Reformierakonda üles oma kandidaati ära valima," rõhutas Simson.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Tont
7 aastat tagasi

Aga kui president jääb rasedaks,kas siis asendab mees teda ??