0

Allar Jõks kritiseerib riigikogulaste dessanti kohalikesse volikogudesse

Lemmi Kann

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Allar Jõks Foto: Arvo TarmulaAllar Jõksi sõnul võimendab riigikogulaste dessant volikogudesse poliitilist arengupeetust. Foto: Arvo Tarmula

Endine õiguskantsler Allar Jõks kritiseerib teisipäeval riigikogus teisele lugemisele tulevat seaduseelnõu, millega antakse riigikogu liikmetele õigus osaleda ka kohalike omavalitsuste volikogude töös.

"Riigikogu liikmete dessant volikogudesse annab tunnistust erakondade lühikesest pingist ja võimendab niimoodi arengupeetust. Kui nii jätkata, siis ei näe me Toompeal värskeid otsustajaid," ütles Jõks intervjuus Postimehele.

"Samuti on see märk usalduse puudumisest. Erakonnad ei usalda valijaid, et need valiksid erakonna vähem tuntud kandidaate. Samuti ei usalda erakonnajuhid oma liikmetest kohalikke kandidaate," jätkas endine õiguskantsler.

"Rääkimata poliitdopingust. Riigikogu liikmete osalemine kohalikel valimistel muudab avaliku raha kasutamise valimiskampaanias reegliks. Seejärel ei iseloomustaks maksumaksja raha kuritarvitamine ainult valimisi pealinnas," esitas Jõks kolmanda argumendi oma usutluses Postimehele.

Endise õiguskantsleri hinnangul muserdab Eesti võimukvaliteeti poliitilise süsteemi suletus ning riigikogu liikmete lubamine kohalikesse volikogudesse ainult suurendab seda. "Põhiseaduse kommenteeritud väljaande kohaselt on riigikogu ja kohaliku omavalitsuse volikogu liikme mandaatide ühitamine vastuolus huvide konflikti vältimise ja vertikaalse ning personaalse võimude lahususe põhimõtetega," selgitas jurist Jõks.

"Riigikohus on selgitanud, et kui kogukondlike huvide esindamise võimalus seatakse sõltuvusse üle riigi tegutsevate erakondade otsustest, võib kohalike huvide esindatus ohtu sattuda," märkis endine õiguskantlser.

"Riigi ja kohaliku huvi konflikti korral peab säilima volikogu liikme võimalus otsustada kohalikke küsimusi riigist sõltumatult oma kogukonna huvides," rõhutas Jõks.

Järgmised kohalike volikogude valimised on Eestis tuleva aasta 15. oktoobril, seadus jõustub vastuvõtmisel tuleva aasta 16. oktoobril. Jõksi on nimetatud kui üht võimalikku presidendikandidaati suve lõpus peetavatel presidendivalimistel.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz